Μίσχοι γούλας με λουκάνικα, αλευρολέμονο
![Μίσχοι γούλας με λουκάνικα, αλευρολέμονο](https://www.viannitika.gr/phpThumb/phpThumb.php?src=..%2F..%2Fstatic.viannitika.gr%2Ffiles%2Fsyntages%2Fmisxoi_goulas-loukaniko-alevrolemono%2F1.jpg&w=800&h=485&zc=1&hash=374b2d11927ef9056be8dbe26387755e)
![Συνταγές της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη](https://www.viannitika.gr/img/xristina-circle.jpg)
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ένα χαρακτηρισμένο ως χειμωνιάτικο φαγητό, παρόλο που μπορούμε να το φάμε όλες τις μέρες του χρόνου!
Καθώς, έστω κι ανεπαίσθητα, γίνονται αντιληπτά τα πρώτα σημάδια του χειμώνα, αρχίζουν να μας «μυρίζουν» τα φαγητά της πιο κρύας εποχής του χρόνου.
Και παρόλο που, ειδικά στις εύκρατες περιοχές της υδρογείου οι προθήκες των μανάβικων, είναι φορτωμένες με όλα τα είδη λαχανικών όλες τις μέρες του χρόνου, όχι το κλίμα αλλά οι γαστρονομικές συνήθειές μας είναι ο κυριότερος παράγοντας που μας κάνει να ξεχωρίζουμε τα φαγητά σε χειμωνιάτικα και καλοκαιρινά.
Για ένα χαρακτηρισμένο ως χειμωνιάτικο φαγητό θα μιλήσουμε σήμερα παρόλο που μπορούμε να το φάμε όλες τις μέρες του χρόνου.
Πρόκειται για το παχύ και λευκό μέρος των μίσχων της γούλας (σέσκουλα) μαγειρεμένα αλευρολέμονο ( ντερμπιγιέ) με κομμάτια παραδοσιακών ελληνικών λουκάνικων (εκτός από τα κρητικά ξυδάτα).
Δύσκολα μπορεί να φανταστεί κανείς τη νοστιμιά αυτής της τόσο απλής μαγειρικής παρασκευής. Μάλλον δένουν εξαιρετικά («διαβολεμένα» θα λέγαμε) οι γεύσεις και τα αρώματα των υλικών του ώστε, να δίνουν αυτό το εξαιρετικό αποτέλεσμα που θα μπορούσε να μας οδηγήσει ακόμη και στην επιλογή του για κύριο-Κυριακάτικο φαγητό.
Θα σας προτείναμε λοιπόν, την επόμενη φορά που θα βρείτε καλής ποιότητας γούλα στην αγορά και η πρώτη σκέψη σας θα πήγαινε στην παρασκευή χορτόπιτας να κάνετε μια δεύτερη σκέψη: Κρατείστε το πράσινο μέρος για χορτόπιτα (ή χορτοτυρόπιτα) και το λευκό των μίσχων μαγειρέψτε το με λουκάνικα μέσα σε μια υπέροχη σάλτσα αλευρολέμονου.
Δεν θα σας κουράσει καθόλου αφού όλα τα υλικά (εκτός από τα λουκάνικα) μπαίνουν ταυτόχρονα στην καταρόλα και καθώς μαγειρεύονται σε χαμηλή θερμοκρασία δεν απαιτούν ιδιαίτερη επιτήρηση.
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό μίσχοι γούλας κομμένοι σε κομμάτια των 4-5 εκ.
1/2 κιλού λουκάνικα παραδοσιακά .
1 ποτήρι( νερού) λάδι
1 ποτήρι νερό
2 πράσινα κρεμμύδια
1 μέτριο ξηρό κρεμμύδι
1/2 από ένα ματσάκι(αγοράς) μαϊντανό
1/2 από ένα ματσάκι (αγοράς) μάραθο
1/3 ποτηριού (ν) χυμό λεμονιού
1-2 κουταλιές αλεύρι
Αλάτι
Μπαχαρικά (προτείνονται: πιπέρι, κύμινο, ξηρός κόλιανδρος)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα φύλλα της γούλας και τα αφήνουμε σε στραγγιστήρι να φύγει το περισσότερο νερό.
Με ένα μαχαίρι αποσπούμε το λευκό χονδρό μέρος των μίσχων.
Κόβουμε τους μίσχους σε μικρά κομμάτια μήκος 4-5 εκατοστά και τα βάζουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουμε το λάδι
Προσθέτουμε το ξηρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φετούλες και το πράσινο κομμένο σε κομμάτια μήκους 3-4 εκ.
Τέλος, προσθέτουμε ψιλοκομμένα τα αρωματικά φυτά (μάραθο-μαϊντανόό), το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και την τοποθετούμε σε δυνατή εστία. Μόλις αρχίσει ο βρασμός χαμηλώνουμε την εστία στο μισό της έντασής της.
Βράζουμε για 40 λεπτά, ανακατεύοντας το φαγητό μία ή δυο φορές χωρίς όμως να προσθέσουμε νερό (ίσως χρειαστεί να χαμηλώσουμε λίγο ακόμη την εστία).
Μόλις συμπληρωθούν τα 40 λεπτά βρασμού προσθέτουμε ένα ποτήρι ζεστό νερό και τα λουκάνικα καμένα σε κομμάτια των 2 εκατοστών.
Βράζουμε το φαγητό μας στην ίδια χαμηλή ένταση περίπου άλλα 40 λεπτά ή μέχρι τα χόρτα να μαλακώσουν όσο μας αρέσει.
Όταν το φαγητό μας είναι έτοιμο, δοκιμάζουμε το αλάτι, δυναμώνουμε την εστία αν έχει πολλά υγρά, και βράζουμε με ανοικτή την κατσαρόλα μέχρι η σάλτσα να αρχίσει να δένει.
Τότε διαλύουμε το αλεύρι στο λεμόνι και το προσθέτουμε με μια κίνηση.
Μόλις αρχίσει εκ νέου ο βρασμός το φαγητό μας είναι έτοιμο.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Ιδιαίτερα νόστιμο γίνεται το φαγητό ακόμη και με λουκάνικα πράσου ή άλλων χορταρικών
Τα καπνιστά λουκάνικα δίνουν μια ιδιαίτερη ενδιαφέρουσα γεύση, αν τα προτιμάτε
2) Οι χρόνοι βρασμού είναι ενδεικτικοί. Εξαρτώνται πάντα και από το πόσο μαλακό θέλουμε το φαγητό μας αλλά και από το μέγεθος κοπής των υλικών
3) Το φαγητό μας ταιριάζει εξαιρετικά με τηγανιτές πατάτες.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη