Μισός αιώνας...

Μισός αιώνας πέρασε από τη φοιτητική εξέγερση του Πολυτεχνείου που αποτέλεσε την κορύφωση της Αντίστασης εναντίον του Απριλιανού καθεστώτος.
Λίγους μήνες μετά, ακολούθησαν το χουντικό πραξικόπημα στην Κύπρο, η τουρκική εισβολή και η αποκατάσταση της δημοκρατίας στην Ελλάδα ύστερα από επτά χρόνια δικτατορίας.
Στα χρόνια που ακολούθησαν και μέχρι σήμερα, το Πολυτεχνείο αναδείχτηκε στον πλέον κομβικό τόπο μνήμης της Γ’ Ελληνικής Δημοκρατίας με χαρακτήρα ταυτόχρονα κινηματικό, θεσμικό και εκπαιδευτικό.
Ταυτόχρονα, δημοσιεύτηκαν μαρτυρίες και ιστορικές καταγραφές, κυρίως από τους ίδιους τους πρωταγωνιστές των γεγονότων, ενώ η εξέγερση ενέπνευσε την τέχνη και τη λογοτεχνία.
Ντοκιμαντέρ, κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικά σίριαλ και τραγούδια αποτύπωσαν όχι μόνο τα ίδια τα γεγονότα αλλά και τη λεγόμενη γενιά του Πολυτεχνείου.
Κυρίως, όμως, το Πολυτεχνείο επηρέασε το φοιτητικό Κίνημα της Μεταπολίτευσης και τις πολιτικές ταυτότητες της ελληνικής κοινωνίας.
Πρότυπο για την Αριστερά αλλά αντικείμενο αμφισβήτησης για τη Δεξιά, η φοιτητική εξέγερση του Νοεμβρίου 1973 υπήρξε πεδίο μάχης και πολιτικών διχασμών άλλοτε ήπιων και άλλοτε σφοδρών επί πενήντα χρόνια.
Το Πολυτεχνείο εξακολουθεί να είναι ένα ζωντανό παρελθόν...
Εκδηλώσεις στο Δήμο Βιάννου
Από χθες το πρωί πραγματοποιήθηκαν εορταστικές εκδηλώσεις μνήμης, στις Σχολικές μονάδες όλων των βαθμίδων του Δήμου Βιάννου με ομιλίες, παρουσιάσεις video και τραγούδια της εξέγερσης μεταξύ άλλων.
Σήμερα, στις 12:30μμ στην Άνω Βιάννο θα τελεστεί "επιμνημόσυνη δέηση" στην μνήμη όλων των θυμάτων της επτάχρονης Δικτατορίας στον εξωτερικό χώρο του μνημείου των πεσόντων στο προαύλιο του Ιερού ναού Μιχαήλ Αρχαγγέλου.
Στην συνέχεια θα γίνει σύντομος χαιρετισμός από τον Δήμαρχο και συμβολική κατάθεση λουλουδιών στο μνημείο από τον ίδιο και την Δημοτική Αρχή, από τους υπαλλήλους του Δήμου και από αντιπροσωπείες μαθητών από όλες τις σχολικές μονάδες της Άνω Βιάννου.
Θα ακολουθήσει ενός λεπτού σιγή.
(Φωτογραφία: Unsplash)