Μια καπνιστή ρέγγα και δύο συνταγές
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Τι μύριζαν περισσότερο τα παλιά παντοπωλεία;
Μήπως είχαν εκείνη ακριβώς τη μυρουδιά που είχε η κουζίνα μας όταν η μητέρα είχε μαγειρέψει όσπριο;
Περί ρέγγας η κουβέντα μας.
Περί εκείνου του παστού-καπνιστού ψαριού που αποδεικνύει πως ο Έλληνας (κι άλλοι λαοί, για να μην είμαστε άδικοι) γνώρισαν το σούσι πολύ πριν οι Ανατολίτες αποφασίσουν να διαδώσουν την κουζίνα τους στα πέρατα της οικουμένης.
Η ρέγγα απετέλεσε τον υπ’ αριθμόν ένα προσφιλή μεζέ του Έλληνα τσιπουροπότη, ή ρακοπότη (...ή και κρασοπότη γιατί όχι;) και δεν είμαι καθόλου σίγουρη αν, στον ίδιο χρόνο, εκείνοι γνώριζαν πως ρέγονταν ένα ψάρι που πέρα από τη νοστιμιά του ήταν κι εξαιρετικά θρεπτικό (Ω3 λιπαρά, Βιταμίνη D , κλπ).
Σήμερα έχουμε δύο απλές, εύκολες, γρήγορες, κι αξιαγάπητες συνταγούλες με πρωταγωνίστρια την "Κυρία" Ρέγγα.
Συνταγή νούμερο ένα (1);
- Μια ρεγγοσαλάτα!
Συνταγή νούμερο δύο (2);
- Ένα ρεγγοπίλαφο!
Μην υποτιμήσετε καμιά από τις δύο συνταγές.
Και τρέξτε... Προμηθευτείτε μια ρέγγα ολόκληρη ή, για μεγαλύτερη ευκολία, φιλέτα καπνιστής ρέγγας κι ετοιμαστείτε. Αποκλείεται να μην τα καταφέρετε!
ΥΛΙΚΑ για την ΡΕΓΓΟΣΑΛΑΤΑ
- Μια καπνιστή ρέγγα καθαρισμένη από το δέρμα και τα κόκκαλά της (δεν χρειάζεται να την έχετε ψήσει στη φωτιά)
- Δυο μέτριες πατάτες κομμένες σε κύβους όπως στη ρώσικη σαλάτα ή στην πατατοσαλάτα
- Μια μικρή κόκκινη πιπεριά κομμένη σε πολύ μικρά καρεδάκια
- Ένα φρέσκο κρεμμυδάκι
- Μισό ποτήρι νερού λάδι
- 1/3 ποτηριού νερού χυμό λεμονιού
- Μια χούφτα ψιλοκομμένο μαϊντανό
- Μια χούφτα ψιλοκομμένο άνηθο
- Τέσσερις κουταλιές μαγιονέζα (σπιτική ή του εμπορίου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε το δέρμα της ρέγγας με ένα κοφτερό μαχαίρι. Την φιλετάρουμε και αφαιρούμε προσεκτικά τα κόκκαλά της. (Η διαδικασία αυτή μπορεί να παραληφθεί αν προμηθευτούμε φιλέτα καπνιστής ρέγγας από τα σούπερ μάρκετ).
Την ψιλοκόβουμε. Θα έχουμε περίπου ένα ποτήρι νερού μικρά κομματάκια.
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα νερό να βράζει, προσθέτουμε τα κομματάκια πατάτας και τα βράζουμε μέχρι να μαλακώσουν πολύ.
Όσο οι πατάτες βράζουν, βάζουμε στο μούλτι το άσπρο μέρος του φρέσκου κρεμμυδιού (το πράσινο μέρος το κρατάμε για διακόσμηση), το λάδι και το λεμόνι και τα χτυπούμε πολύ καλά μέχρι να γίνουν μια παχύρρευστη σάλτσα.
Μόλις οι πατάτες είναι έτοιμες τις στραγγίζουμε, τις βάζουμε αμέσως σε ένα μπολ και, ενώ είναι καυτές, ρίχνουμε πάνω τους τη σάλτσα.
Αφήνουμε να κρυώσουν.
Τώρα μπορούμε να προσθέσουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά.
(Πιπεριές, ρέγγα, αρωματικά φυτά, μαγιονέζα)
ΣΥΜΒΟΥΛΗ: Αφήστε για μια νύχτα στο ψυγείο τη σαλάτα πριν την καταναλώσετε. Θα ενθουσιαστείτε!!!
ΥΛΙΚΑ για το ΡΕΓΓΟΠΙΛΑΦΟ
- Μια ρέγγα καθαρισμένη-κομμένη σε κομματάκια
- Ένα μέτριο κρεμμύδι τριμμένο
- Μια μέτρια ντομάτα τριμμένη
- Μισό ποτήρι (νερού) ελαιόλαδο
- Ένα ποτήρι νερού ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
- Ένα ποτηράκι τσίπουρο ή ρακή
- Δύο ποτήρια (νερού) βραστό νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα το λάδι με το τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρουμε για λίγο.
Πριν καεί το κρεμμύδι προσθέτουμε το ρύζι και τα κομματάκια ρέγγας, σοτάρουμε για λίγο ακόμη και σβήνουμε με το τσίπουρο (ή ρακή).
Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και ανακατεύουμε καλά.
Αφήνουμε να πιει το φαγητό όλα τα υγρά της ντομάτας και προσθέτουμε τα δυο ποτήρια βραστού νερού.
Σιγοβράζουμε μέχρι να μείνει στην επιφάνεια του φαγητού μας νερό 1 με 1,5 εκατοστό.
Τότε αποσύρουμε από την εστία, αφήνουμε το ρύζι να τραβήξει όλα τα υγρά του και σερβίρουμε...
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Μην επιχειρήσετε να "κάψετε" τη ρέγγα πριν την εκτέλεση αυτών των συνταγών. Δεν χρειάζεται και κερδίζετε χρόνο
2) Η ρεγγοσαλάτα αυτή μπορεί να γίνει και με βρασμένες ολόκληρες τις πατάτες και λιωμένες, στη συνέχεια, με πιρούνι
3) Και στις δυο παραπάνω συνταγές δεν προσθέτουμε αλάτι.
Ίσως να σας λείψει αν τις κάνετε με φιλέτα διότι είναι πάντα λιγότερο αλατισμένα από την ολόκληρη ρέγγα. Σε κάθε περίπτωση δοκιμάζετε και πράττετε αναλόγως.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη