Μια γρήγορη κρεμμυδοκοτόπιτα
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Κάλλιστα η υπέροχη αυτή πίτα θα μπορούσε να λέγεται κοτο-κρεμμυδόπιτα ενώ, δύναται και πάλι να αναπροσαρμοστεί η ονομασία της, ανάλογα με τον τύπο του κρέατος που θα χρησιμοποιηθεί
Το ερώτημα «τι να κάνω το περισσευούμενο βραστό κρέας», θα το έχετε σίγουρα θέσει στον εαυτό σας. Είμαι βέβαιη.
Διότι το βραστό κρεατικό, που απομένει, είναι καταδικασμένο, συνήθως, να μένει στα αζήτητα καθώς έχει το μειονέκτημα να μη ζεσταίνεται, είτε κοτόπουλο είναι αυτό, είτε μοσχάρι, είτε γίδα και, αναφέρομαι στα συνηθέστερα για βραστά κρέατα.
Μια καλή λύση είναι η μεταποίηση αυτών των βραστών κρεατικών σε πίτα που καθώς θα είναι ζεστή, μυρωδάτη και τραγανή, θα εμπλουτίσει με τον καλύτερο τρόπο το τραπέζι της επόμενης ημέρας ή θα αποτελέσει ένα απλό, μα πεντανόστιμο, κυρίως γεύμα αν συνοδευτεί από μια σαλάτα.
Η πίτα της σημερινής συνταγής έγινε από τα πιο «άχαρα» κομμάτια ενός κοτόπουλου που βράστηκε, πιο πολύ για να δώσει ζουμί για μια σούπα και που είχε τη μοίρα εκείνων των κρεατικών των οποίων τα μέρη δεν προτιμούνται στο σύνολό τους, από τα μέλη μιας οικογένειας.
Τα μέρη αυτά δέχτηκαν μια απλή και γρήγορη επεξεργασία για να τους προστεθεί νοστιμιά ενώ «δέχτηκαν» σαν… παρέα λίγα ακόμη υλικά από εκείνα που όπου κι αν μπουν μόνο καλό κάνουν.
Το πιο ενδιαφέρον στοιχείο αυτής της παρασκευής είναι η μεγάλη ποσότητα κρεμμυδιών που, πραγματικά, δίνει μια ιδιαιτερότητα και μοναδικότητα στη γεύση.
Κλείνοντας το πρόλογο δεν έχω παρά να σας ομολογήσω πως η θέση των δυο βασικών συστατικών της πίτας, στον τίτλο, είναι απολύτως τυχαία. Κάλλιστα η υπέροχη αυτή πίτα θα μπορούσε να λέγεται κοτο-κρεμμυδόπιτα ενώ, δύναται και πάλι να αναπροσαρμοστεί η ονομασία της, ανάλογα με τον τύπο του κρέατος που θα χρησιμοποιηθεί, π.χ. κρεμμυδο-γιδόπιτα.
~~ ΥΛΙΚΑ για ταψί 30Χ40 ~~
ΥΛΙΚΑ για τη ζύμη
- 1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
- Ελαιόλαδο όσο χωρά στο παραπάνω κεσεδάκι
- 2 αυγά χτυπημένα
- 1/2 του κιλού αλεύρι που φουσκώνει
- 1 κουταλάκι (γλ.) αλάτι
ΥΛΙΚΑ για τη γέμιση
- 400 γρ. ψιλοκομμένο βρασμένο κοτόπουλο
- 400 γρ. ξερά κρεμμύδια (ζυγισμένα ακαθάριστα)
- 2 μικρές κόκκινες πιπεριές Φλωρίνης
- 2 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι (ν) κρασί λευκό
- 200 γρ. από ανάμεικτα τριμμένα τυριά (mix)
- 200 γρ. τυρί φέτα
- 4 αυγά
- Μια χούφτα σιμιγδάλι ψιλό
- Αλάτι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας
Ακόμη
- Λίγο σουσάμι καθώς και λίγο αλεύρι για το άνοιγμα του φύλλου.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σ’ ένα σκεύος τα ρευστά υλικά της ζύμης (λάδι-γιαούρτι-αυγά) τους προσθέτουμε το αλάτι και τα ανακατεύουμε καλά.
Προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε ελάχιστα.
Αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί, ανάβουμε τον φούρνο στους 175β και αρχίζουμε να ετοιμάζουμε τη γέμιση.
Ψιλοκόβουμε το κρέας.
Σε μια κατσαρόλα θα βάλουμε το λάδι, τις πιπεριές σε λεπτές φετούλες και τα κρεμμύδια αρκετά ψιλοκομμένα.
Θα τα σοτάρουμε μέχρι να μαραθούν χωρίς να αφήσουμε να αλλάξουν χρώμα και θα προσθέσουμε τα κομματάκια του κοτόπουλου.
Θα σοτάρουμε καλά όλα τα υλικά μαζί, θα προσθέσουμε το αλάτι και τα μπαχαρικά που προτιμούμε και θα τα σβήσουμε με το κρασί.
Μόλις το κρασί εξατμιστεί θα αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία και θα μεταφέρουμε το περιεχόμενο σ’ ένα άλλο σκεύος για να πέσει η θερμοκρασία του.
Όταν γίνει αυτό, θα κρατήσουμε μια χούφτα από το mix των τυριών και θα ρίξουμε πάνω στα υλικά της κατσαρόλας τα υπόλοιπα τυριά (ανάμεικτα και φέτα).
Θα συνεχίσουμε με τα αυγά χτυπημένα, αφού πρώτα κρατήσουμε 2-3 κουταλιές για το άλειμμα της πίτας.
Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο μέρη, το ένα εκ των οποίων θα μπει στον πάτο και στα πλάγια του ταψιού και επομένως πρέπει να είναι λίγο μεγαλύτερο.
Λαδώνουμε ελάχιστα το ταψί και απλώνουμε στον πάτο και στα πλάγιά του το μεγαλύτερο κομμάτι ζύμης.
Στρώνουμε τη ζύμη με την παλάμη μας, φροντίζοντας αφ’ ενός να είναι ισόπαχη παντού (περίπου 1/3 του εκατοστού) και αφ’ ετέρου να καλυφθούν, με ζύμη ίδιου πάχους και τα πλαϊνά του ταψιού, ως την κορυφή τους.
Ρίχνουμε πάνω στη ζύμη την χούφτα από το mix των τυριών που κρατήσαμε και μια χούφτα σιμιγδάλι.
Τοποθετούμε τη γέμιση σε κουταλιές μέσα στο ταψί και την απλώνουμε προσεκτικά.
Ρίχνουμε μπόλικο αλεύρι σε μια επιφάνεια και ανοίγουμε τη υπόλοιπη ζύμη σε φύλλο πάχους 1/3εκ.
Στη συνέχεια αλευρώνουμε πολύ την πάνω επιφάνεια του φύλλου, για να μην κολλήσει, ενώ θα την κάνουμε ρολό με τη βοήθεια ενός ξυλικιού (πλάστη).
Μεταφέρουμε το φύλλο πάνω από τη γέμιση και το απλώνουμε ξετυλίγοντάς το από το ξυλίκι.
Στρέφουμε τα μέρη της ζύμης που περισσεύουν στα πλαϊνά του ταψιού πάνω στο επάνω φύλλο και τα πιέζουμε να κολλήσουν με αυτό.
Αλείφουμε με το αυγό, πασπαλίζουμε με μπόλικο σουσάμι και χαράζουμε σε λωρίδες μιας κατεύθυνσης.
Ψήνουμε σε χαμηλή σχάρα μέχρι να ροδίσει καλά η πίτα μας (περίπου μια ώρα).
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Αν θέλετε μπορείτε να ανοίξετε το κάτω φύλλο της πίτας και να το απλώσετε με τον τρόπο που περιγράφουμε για το επάνω φύλλο
2) Χαράζουμε την πίτα προς τη μια κατεύθυνση διότι πρέπει να διαφύγουν οι ατμοί της και να μη μαλακώσουν τα φύλλα ( προς την άλλη κατεύθυνση δεν είναι αναγκαίο να γίνει αυτό διότι κόβεται καλύτερα όταν ψηθεί).
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη.