Μια ελαφριά και δροσερή μους-σοκολάτα σε πολλά σερβιρίσματα


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Δεν θα λέγαμε πως 100% η μους-σοκολάτα είναι ένα καλοκαιρινό γλυκό, όσο κι αν ως γλυκό ψυγείου, έχει την δροσιά της.
Θα λέγαμε όμως με βεβαιότητα πως μπορεί να γίνει πιο καλοκαιρινή από τη συνηθισμένη αν γίνει πιο… «ελαφριά».
Ε, ναι… είμαστε ακόμη στις ζέστες.
Η μους-σοκολάτα της συνταγής μας λοιπόν, είναι «ελαφριά», εύκολη και γρήγορη. Τόσο εύκολη και τόσο γρήγορη που μπορεί να την φτιάξει και ο πλέον ανίδεος αλλά και ο πιο βιαστικός.
Τα βασικά της υλικά είναι λίγα, είναι απλά και, ίσως, λίγο πιο «ελαφριά» σε λιπαρά από τα συνηθισμένα.
Αν όμως θέλετε να «κάνετε παιχνίδι» με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους σερβιρίσματος, τότε θα διαπιστώσετε πως, τα υλικά διακόσμησης και τα συνοδευτικά υλικά, μπορούν τελικά, να είναι πιο πολλά από τα βασικά.
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. κουβερτούρα
- 1 ποτήρι (νερού) πλήρες γάλα
- 5 κουταλιές (σούπας) βούτυρο μαλακό (τύπου soft)
- 10 κουταλιές (σούπας) ζάχαρη άχνη
- 1 μεγάλο σφηνάκι κονιάκ
- 1 γιαούρτι πλήρες, στραγγιστό των 200 γρ.
Για τη διακόσμηση
σαντιγί
ή
κουβερτούρα τριμμένη
ή
μπισκότα oreo θρυμματισμένα
ή
τρούφα σοκολάτας
ή
φυλλαράκια δυόσμου
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σ’ ένα αντικολλητικό τηγάνι το βούτυρο και το γάλα και τα τοποθετούμε σε εστία που ανάβουμε.
Μόλις τα υλικά αρχίσουν να βράζουν, αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία και προσθέτουμε την κουβερτούρα κομμένη σε κομμάτια.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα (μαρίζ) έως ότου ομογενοποιηθούν τα υλικά.
Προσθέτουμε την άχνη και το κονιάκ.
Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε το μείγμα σε μπολ του μίξερ.
Μόλις βεβαιωθούμε ότι το μείγμα έχει κρυώσει προσθέτουμε το γιαούρτι και χτυπάμε με το μίξερ καλά.
Βάζουμε το μπολ στο ψυγείο και το αφήνουμε εκεί για δύο (2) ώρες.
Σ’ ένα μούλτι αλέθουμε τα μπισκότα και τα κρατάμε στη συντήρηση του ψυγείου.
Βγάζουμε το μπολ από το ψυγείο και χτυπάμε για λίγα λεπτά το περιεχόμενο με το μίξερ.
Μοιράζουμε τη μους σε μπολ και επικαλύπτουμε με σοκολάτα τριμμένη ή τρούφα σοκολάτας ή σαντιγί ή τριμμένους ξηρούς καρπούς ή… διακοσμούμε απλά με φυλλαράκια δυόσμου…
Ακόμη μπορούμε να την βάλλουμε σε γυάλινα μπολ σε στρώσεις, εναλλάσσοντάς την με τα τριμμένα μπισκότα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Αυξομειώνετε την άχνη σύμφωνα με την προτίμησή σας
2) Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο λικέρ διαθέτετε ή προτιμάτε αντί του κονιάκ
3) Η μους μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν βασική κρέμα σε τούρτες, αφού πριν την έχετε αφήσει να πήξει αρκετά.