Μέτρα αλλά...
Μέτρα - ανάσα για το κόστος κατασκευής που έχει φτάσει σε ύψη - ρεκόρ! - Μπόνους για να "τρέξουν" τα υπό εκτέλεση έργα
Η σειρά των παρεμβάσεων από την Πολιτεία ήρθε μετά την αγωνιώδη αντίδραση σύσσωμου σχεδόν του κατασκευαστικού κόσμου, καθώς η εκτός ορίων αύξηση στις πρώτες ύλες και γενικότερα στην οικοδομή είχε φέρει σε απόγνωση το σύνολο του κλάδου.
Ο υπουργός Κώστας Καραμανλής και ο υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης μετά από συνάντηση με εργολήπτες, εξέδωσαν ανακοίνωση για τις παρεμβάσεις που θα προχωρήσουν.
Η πιο σημαντική είναι ότι θα μπορεί να δοθεί παράταση μέχρι και έξι μήνες από την προκαθορισμένη ημερομηνία ολοκλήρωσης των έργων.
Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα δώσει τον απαραίτητο χρόνο στους αναδόχους δημοσίων έργων, ώστε να κερδίσουν χρόνο και να μπορέσουν να τρέξουν ξανά τα έργα.
Σε αυτό αναμένεται να βοηθήσουν οι πρώτες τέσσερις παρεμβάσεις που αποφάσισε η ηγεσία του Υποδομών.
Σημαντική θεωρείται από παράγοντες του κλάδου η πρόθεση έκδοσης νέων συντελεστών αναθεώρησης που αφορούν το τέταρτο τρίμηνο του 2021 εντός του μήνα, που θα δώσει μια πιο ρεαλιστική αποτύπωση των τιμών αγοράς υλικών. Πάντως, έκτοτε οι τιμές έχουν ανέβει περαιτέρω λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Παράλληλα, το μέτρο τιμολόγησης ασφάλτου, PVC και πολυαιθυλενίου με απολογιστικό τρόπο έρχεται ως διορθωτικό μέτρο στις τιμές οι οποίες έχουν δοθεί στην ανάληψη δημοσίων έργων.
Θετικό κρίνεται και το μέτρο της ενεργοποίησης μιας επιτροπής διαπίστωσης τιμών στα δημόσια έργα η οποία θα μπορεί να πιστοποιεί τις διακυμάνσεις και ιδιαίτερα αν οι τιμές έχουν σημαντική διαφορά σε σχέση με την αγορά.
Ένα μέτρο που «κλείνει το μάτι» στους εργολήπτες προκειμένου να μη χαθεί κι άλλος πολύτιμος χρόνος είναι η θέσπιση ενός πριμ ολοκλήρωσης έργων.
Η κίνηση του υπουργείου ήταν, όπως επισημαίνουν έμπειρα στελέχη της αγοράς, επιβεβλημένη καθώς αυτό το διάστημα υπογράφονται συνεχώς νέα έργα και στην ουρά υπάρχουν πάρα πολλά που πρόκειται να ξεκινήσουν το επόμενο διάστημα και μέχρι το τέλος του έτους.
Στα περισσότερα από αυτά, οι τιμές των μειοδοτών δεν έχουν συνυπολογίσει τις νέες μεγάλες αυξήσεις στα οικοδομικά υλικά. Με τις νέες ρυθμίσεις, αυτή οι τυχόν αναπροσαρμογές θα μπορούν να εφαρμοστούν πιο ομαλά και να μην έχουμε μπλοκάρισμα έργων είτε λόγω αδυναμίας εργοληπτών είτε λόγω δικαστικών εμπλοκών.
Ένας κρίσιμος παράγοντας στην πορεία των έργων είναι και το ζήτημα της απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.
Η μεγάλη πλειοψηφία των υπό κατασκευή έργων είναι με ευρωπαϊκή χρηματοδότηση. Με δεδομένο πως το ΕΣΠΑ 2014-2020 ολοκληρώνεται οριστικά στις 31 Δεκεμβρίου 2023, απομένουν περίπου 17 μήνες για να απορροφηθούν όλα τα εναπομείναντα κονδύλια.