Μεγάλη η ζημιά!
Μεγάλη είναι η αγωνία για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου εξαιτίας των δακοπροσβολών καθώς οι ψεκασμοί δεν φαίνονται αρκετοί για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα
Πολύ μεγάλο είναι το πρόβλημα με τους δακοπληθυσμούς στις ελιές στον Δήμο Βιάννου και παρά τις εκτιμήσεις για το αντίθετο, η ζημιά δυστυχώς έχει ήδη γίνει!
Μάλιστα υπολογίζεται σε ποσοστό περίπου 40%, όπως έχουμε ήδη γράψει σε σχετικά ρεπορτάζ μας, ότι φθάνει το ύψος της καταστροφής από το έντομο που αντιμετωπίζεται μεν στην Έμπαρο και άλλες περιοχές του Δήμου με τρόπο αποτελεσματικό, με συγκεκριμένο σύστημα ψεκασμών, όμως οι παγίδες εξακολουθούν και είναι γεμάτες!
Παραγωγοί επισημαίνουν ότι τον περασμένο Ιούλιο, έγινε αναζήτηση στις δακοπαγίδες και βρέθηκαν πολύ μεγάλοι πληθυσμοί, όμως κατά τον δεύτερο ψεκασμό στις αρχές Αυγούστου, ο πληθυσμός του εντόμου έπεσε αισθητά. Ωστόσο, το κακό έχει ήδη γίνει!
Και μάλιστα σε μία περιοχή με συγκεκριμένους περιορισμούς στους ψεκασμούς, με ελαιώνες που προορίζονται για την παραγωγή ΠΟΠ ελαιόλαδου, με ό,τι μπορεί αυτό να σημάνει για την ποιότητα του τελικού προϊόντος και φυσικά για την περαιτέρω προώθησή του
Η αγωνία σε κάθε εμπλεκόμενο φορέα στην ευρύτερη περιοχή είναι μεγάλη.
Η σημασία και η σπουδαιότητα της ελαιοκαλλιέργειας για τον Δήμο Βιάννου είναι δεδομένη. Η περιοχή, ιστορικά στηρίζει και στηρίζεται στην παραγωγή εξαιρετικής ποιότητας ελαιολάδου, το οποίο αποτελεί και το βασικό εισόδημα της πλειοψηφίας των δημοτών...
Την φετινή περίοδο παρατηρείται σχεδόν στο σύνολο των Τοπικών Κοινοτήτων του Δήμου ιδιαίτερα υψηλός πληθυσμός του δάκου εξαιτίας μεν των αυξημένων πληθυσμών του και, από την άλλη, λόγω των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών. Για παράδειγμα, δεν έχει υπάρξει καύσωνας που θεωρείται "εχθρός" του δάκου.
Η καταπολέμηση του εντόμου χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα δύσκολη και η Περιφέρεια Κρήτης καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να μη χαθεί μία ολόκληρη σεζόν. Όμως, αυτό αρκεί;
Όλοι κάνουν έκκληση σους δημότες να βρίσκονται σε επαγρύπνηση, να επισκέπτονται τακτικά τα ελαιόφυτά τους για πιθανές δακοπροσβολές και να είναι σε επαφή με τους κατά τόπους γεωπόνους προκειμένου να λαμβάνουν οδηγίες για συμπληρωματικές δράσεις αντιμετώπισης του εντόμου, στην περίπτωση που χρειαστεί με την χρήση μόνο εγκεκριμένων σκευασμάτων.
Συμπληρωματικά, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν την τοποθέτηση πυκνού δικτύου μαζικής παγίδευσης, την εφαρμογή εγκεκριμένων ορυκτών σκευασμάτων και τη διενέργεια συμπληρωματικών δολωματικών ψεκασμών για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα.
Επιπλέον, συστήνεται η αποφυγή υπερβολικών αρδεύσεων των ελαιοδένδρων.