Με τον Αρχιεπίσκοπο Κρήτης συναντήθηκε ο Αριστομένης Ι. Συγγελάκης
Με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο Β΄, συναντήθηκε σήμερα ο Συγγραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου των Διεκδικήσεων των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, Αριστομένης Ι. Συγγελάκης, ο οποίος έκανε την ακόλουθη δήλωση, λίγο μετά:
Νιώθω χαρά, τιμή και ευγνωμοσύνη για τη συνάντησή μου με τον Σεβασμιώτατο Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ευγένιο Β'. Έναν φωτισμένο Ιεράρχη, που γνώρισα πριν μερικά χρόνια μέσα από τον αγώνα μας για Μνήμη και Δικαιοσύνη, μια υπόθεση που ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης στηρίζει ολόψυχα! Και, παρά τη δυσμενή συγκυρία, είμαι αισιόδοξος καθώς στο πηδάλιο της Εκκλησίας Κρήτης βρίσκεται ένας Ιεράρχης με βαθιά δημοκρατικά και πατριωτικά αισθήματα, ευρεία μόρφωση και αστείρευτη αγάπη για τον άνθρωπο και την κοινωνία.
Ο νέος Αρχιεπίσκοπος πήρε άριστες βάσεις από τους φυσικούς του γονείς, τον πατέρα του Χρήστο Αντωνόπουλο, που ήλθε πρόσφυγας από τη Σμύρνη και τη μητέρα του Γεωργία Τσαγκαράκη από τις Μελέσες Ηρακλείου, με καταγωγή από τον Συκολόγο Βιάννου. Ο κατά κόσμον Ευάγγελος Αντωνόπουλος, μεγάλωσε με τα ακούσματα της Μικρασιατικής Καταστροφής και του Ολοκαυτώματος της Βιάννου. Άριστος μαθητής με έντονη αγάπη στον Χριστό και την Εκκλησία από παιδί, έχασε σε μικρή ηλικία τη μητέρα του και αργότερα τον πατέρα του, που δεν πρόλαβαν να τον καμαρώσουν ως Αρχιμανδρίτη, Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου και σήμερα Αρχιεπίσκοπο Κρήτης.
Καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση του χαρακτήρα του είχαν και οι πνευματικοί του γονείς, οι Μακαριστοί Ευγένιος Α', πρώτος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης και Νεκτάριος, Μητροπολίτης Πέτρας (όπου υπαγόταν η Βιάννος έως το τέλος του 20ου αιώνα).
Ο Μακαριστός Ευγένιος Α' (κατά κόσμον Ευάγγελος Ψαλιδάκης) ήταν μια εξέχουσα εκκλησιαστική φυσιογνωμία με σπάνια συμβολή στον αγώνα του Έθνους και του Λαού μας κατά την περίοδο της Κατοχής. Ο τότε Αρχιμανδρίτης και μετέπειτα Μητροπολίτης Κρήτης και πρώτος Αρχιεπίσκοπος της Εκκλησίας της Κρήτης το 1942 ορίστηκε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της τότε Μητρόπολης Κρήτης από τον εξορισθέντα από τα γερμανικά στρατεύματα Κατοχής Μητροπολίτη Κρήτης Βασίλειο Ε'. Με τη γενναιότητα, την ευφυία και την αποφασιστικότητά του, μαζί με τον Μητροπολίτη Πέτρας Διονύσιο Μαραγκουδάκη, έσωσαν από του Χάρου (Μπρόγιερ και Μίλλερ) τα δόντια εκατοντάδες Βιαννίτες, που κρατούνταν όμηροι από τους Γερμανούς στο Γυμνάσιο της Βιάννου τον μαύρο Σεπτέμβριο του 1943.
Ο Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου Νεκτάριος, δίπλα στον οποίο θήτευσε επί σειρά ετών ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης ήταν ένας φωτισμένος Ιεράρχης με σπουδαίο πνευματικό και κοινωνικό έργο και πατριωτικό σθένος. Επί των ημερών του θεμελιώθηκε ο ναός των Αγίων Πάντων με τα 461 καντήλια στο χώρο του Ηρώου Ολοκαυτώματος Βιάννου και έγινε ευρύτερα γνωστό τι Ολοκαύτωμα της Βιάννου. Οι Βιαννίτες θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό.
Έχοντας τα σπάνια αυτά εφόδια ο νέος Αρχιεπίσκοπος Κρήτης είμαι βέβαιος ότι θα επιτελέσει με επιτυχία την υψηλή Του αποστολή σε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο για την Κρήτη, την Ελλάδα κι ολόκληρη την ανθρωπότητα. Με το λόγο και το παράδειγμά Του θα ενώσει και θα εμπνεύσει την Κρήτη, θα αναδείξει τις αξίες της, θα ανυψώσει το φρόνημα του Λαού και θα συνδράμει τους αδύναμους. Και αισιοδοξώ ότι θα έχουμε την πολύτιμη στήριξη και εμψύχωσή Του στο δίκαιο αγώνα μας.