Με λαμπρότητα ο τριπλός εορτασμός στο Οροπέδιο του Ομαλού

Με κάθε επισημότητα και με τη μαζική συμμετοχή πολιτών και εκπροσώπων της Πολιτείας πραγματοποιήθηκε και φέτος ο καθιερωμένος τριπλός εορτασμός στον Ομαλό του Δήμου Βιάννου, αφιερωμένος στο Άγιο Πνεύμα, τη Φύση και την Εθνική Αντίσταση
Στο πανέμορφο οροπέδιο του Ομαλού, παρουσία του Δημάρχου Βιάννου κ. Παύλου Μπαριτάκη, τελέστηκε Θεία Λειτουργία χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Βιάννου κ.κ. Ανδρέα, ενώ ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο των Αγωνιστών της Αντίστασης 1941-1944.
Στην τελετή παρέστησαν: ο Βουλευτής της Ν.Δ. Ν. Ηρακλείου και πρώην Υπουργός κ. Μάξιμος Σενετάκης, ο αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Συριγωνάκης, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Μπάμπης Κονδυλάκης, Θεόδωρος Καρτσάκης και Γιώργος Βιαννιτάκης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, εκπρόσωποι των Αρχών, της Ελληνικής Αστυνομίας και του Πυροσβεστικού Σώματος και δημότες, τιμώντας με σεβασμό τη μνήμη των ηρώων που θυσιάστηκαν για την ελευθερία του τόπου.
Ο Δήμαρχος Βιάννου, στον χαιρετισμό του, υπογράμμισε τη σημασία της αντίστασης των Βιαννιτών απέναντι στη ναζιστική θηριωδία, η οποία κορυφώθηκε με ένα από τα μεγαλύτερα Ολοκαυτώματα της Ευρώπης. «Η σημερινή ημέρα είναι ημέρα μνήμης, τιμής αλλά και ευθύνης», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπαριτάκης, τονίζοντας την ανάγκη διατήρησης της ιστορικής μνήμης και συνέχισης του αγώνα για την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων. «Έχουμε χρέος να συνεχίσουμε τον αγώνα για δικαίωση, για τους προγόνους μας, αλλά και για τις επόμενες γενιές που θα έρθουν», σημείωσε ο κ. Μπαριτάκης
Ένα μήνυμα που έστειλε και ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, κ. Αριστομένης Συγγελάκης, ο οποίος παρουσίασε την κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, αναδεικνύοντας τις ιστορικές πτυχές της Αντίστασης στη Βιάννο και την ανάγκη για δικαίωση για ένα αίτημα διαχρονικό και δίκαιο.
Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των πεσόντων και την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Η ημέρα, ωστόσο, ήταν αφιερωμένη και στην Ορθοδοξία και στη Φύση, καθώς ο εορτασμός του Αγίου Πνεύματος συνδυάστηκε με την γιορτή για το περιβάλλον, με τους παρευρισκόμενους να στέλνουν το μήνυμα για την προστασία του, την ώρα που αποτελεί κοινή διαπίστωση, ότι η κλιματική κρίση αλλάζει τις συνθήκες και την καθημερινότητα όλων.
Η Ομιλία Αριστομένη Συγγελάκη
Όπως προελέχθη, κεντρικός ομιλητής ήταν ο Αριστομένης Αρ. Συγγελάκης, Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Ολοκαυτώματος Δήμου Βιάννου, ολόκληρη την ομιλία του οποίου δημοσιεύουμε:
"Σήμερα τιμούμε μια από τις μεγαλύτερες γιορτές της Ορθοδοξίας, τη γιορτή του Αγίου Πνεύματος. Ο Σεβασμιότατος όπως πάντα μας απέδωσε με θαυμαστή πληρότητα και σαφήνεια το νόημα της Πεντηκοστής.
Έχουμε την τύχη και την χαρά να βρισκόμαστε σ’ αυτό το πανέμορφο μέρος, με τις χιλιάδες μουσικές και χρώματα λες και ο πλάστης τα συνταίριαξε να ζουν αρμονικά το ένα δίπλα στο άλλο, να κρατούν τους επισκέπτες στην αγκαλιά τους. Ένα μέρος, που ήταν τα λημέρια των ανταρτών μας, που οι Γερμανοί δεν μπορούσαν ούτε να πλησιάσουν.
Η πρόσβαση στο πανέμορφο αυτό μέρος του Ομαλού από το Ηρώο Αμιρών, τη Σύμη, και την μεριά της Εμπάρου – Μηλιαράδω, είναι καλή εκτός τις βαρυχειμωνιές. Και οι ομορφιές των τοπίων παντού είναι ανεπανάληπτες. Όλα αυτά συντελούν ώστε, ολοένα και περισσότεροι να είναι οι επισκέπτες- εκδρομείς που έρχονται για να απολαύσουν τις σπάνιες, αλλά και τη δροσιά που υπάρχει εκεί τις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού. Πολύ περισσότερους όμως επισκέπτες δέχεται την ημέρα του Αγίου Πνεύματος, που στη σκιά των πρίνων στην ομώνυμη εκκλησία συγκεντρώνονται εκατοντάδες πολίτες, που έχουν την τύχη και τη χαρά να βρίσκονται σ’ αυτό το πανέμορφο μέρος. Εδώ λοιπόν στον Ομαλό νιώθουμε την άγρια ομορφιά της αυθεντικής Κρήτης, μακριά από οποιαδήποτε αστική ανθρώπινη δραστηριότητα. Ένα οροπέδιο ακατοίκητο, ερημικό, ανέγγιχτο, με μια λέξη μυστηριακό.
Ένα τοπίο που αλλάζει χίλια πρόσωπα, ανάλογα με την εποχή ή τις καιρικές συνθήκες. Όταν τα χιόνια λιώνουν, στο κέντρο του οροπεδίου σχηματίζεται μια μικρή αλπική λίμνη που αποστραγγίζεται ως το καλοκαίρι. Πέραν όμως από τις φυσικές αυτές καλλονές, ο Ομαλός αποτελεί σημαντική και πλούσια κτηνοτροφική περιοχή τους θερινούς μήνες. Σ’ αυτόν καταφεύγουν οι κτηνοτρόφοι των γύρω χωριών , όπου διατρέφονται χιλιάδες αιγοπρόβατα.
Στον κάμπο του Ομαλού, μαζί με τ’ άλλα, υπήρχε και αφθονία από άγριο ραδίκιο (σταμναγκάθι), πολύ νόστιμο (λόγω κλίματος, εδάφους & κοπριάς) για σαλάτα ή βραστό και όχι μόνο. Καθημερινά ανέβαιναν πολλές γυναίκες παρέες για να γεμίσουν τα καλάθια τους απ’ αυτό. Όμως τα τελευταία χρόνια κοντεύει να χαθεί, γιατί δυστυχώς πολλοί αντί να χρησιμοποιούν μαχαίρι για να κόψουν το τρυφερό φύλλωμα, το ξεριζώνουν με μικρά σκαπέτια και δεν το καταστρέφουν αλλά το εξαφανίζουν.
Η φυσική αυτή περιοχή πρέπει να προστατευτεί, να αναδειχθεί, να διατηρηθεί, να διαχειρισθεί σωστά προς όφελος των σημερινών και μελλοντικών γενεών. Επίσης, μπορεί να αποτελέσει χώρο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης από τα εκπαιδευτικά ιδρύματα των όμορων νομών (Πρωτοβάθμια – Δευτεροβάθμια). Μπορεί επίσης να αποτελέσει χώρο έρευνας από τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας. Πάντα, όμως, με σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ταυτότητα του τόπου.
Γιορτάζει λοιπόν σήμερα η πλάση, η μητέρα φύση, γιορτάζει η Ορθοδοξία, τιμούμε την Εθνική Αντίσταση.
Και κάτι, που λέω πρώτη φορά: εδώ, στο οροπέδιο του Ομαλού, στις 4 Φεβρουαρίου 1944, έπεσε με αλεξίπτωτο ο Πάτρικ Λη Φέρμορ για να οργανώσει την απαγωγή του Κράιπε, ενώ η ομίχλη εμπόδισε τους συμπολεμιστές του Μανώλη Πατεράκη και Γιώργη Τυράκη να πέσουν μαζί του. Τον Πάτρικ Λη Φέρμορ περίμεναν και οδήγησαν με ασφάλεια στο ένα από τα δύο κρησφύγετα των ανταρτών στα Λασιθιώτικα βουνά, στη θέση Μάλες Ιεράπετρας οι Φραγκίσκος Μαράκης και ο Κίμωνας Ζωγραφάκης. Οι Πετράκης και Τυράκης και οι υπόλοιποι αντάρτες, που οργάνωσαν και υλοποίησαν την απαγωγή του Κράιπε, έφτασαν τελικά στην Κρήτη, μετά από δύο μήνες: στις 4 Απριλίου 1944 ήρθαν με σκάφος επιφανείας στην παραλία της Δέρματου.
Εδώ λοιπόν, στα ηρωικά εδάφη της Βιάννου ξεκίνησε η οργάνωση και μπήκαν οι βάσεις της απαγωγής του Στρατηγού Κράιπε, που ήταν μία από τις πιο συγκλονιστικές και μειωτικές για το γόητρο του Τρίτου Ράιχ αντιστασιακές πράξεις στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.
Αυτή τη μέρα την αφιερώνουμε στους δολοφονηθέντες αγωνιστές της Εθνικής Αντίστασης από τα Γερμανικά Στρατεύματα κατοχής στη θέση Οροπέδιο Ομαλού, η θυσία των οποίων τιμάται από τον Δήμο Βιάννου ανήμερα του Τιμίου Σταυρού. Ο βράχος αυτός, δίπλα από το Άγιο Πνεύμα, είναι χώρος ιερός, είναι φάρος που οδηγεί τις νέες γενιές στο δρόμο των υψηλών ιδανικών της Ελευθερίας, της Εθνικής Ανεξαρτησίας και Αξιοπρέπειας του τόπου μας. Ο Ομαλός Βιάννου και ολόκληρος ο μαρτυρικός δήμος μας είναι πλέον ένα σύμβολο ήθους, φιλοπατρίας, αγωνιστικής συνέπειας για τις νεότερες γενιές.
Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση, με την στήριξη όλων των δημοκρατικών πολιτικών κομμάτων, να προχωρήσει, επιτέλους, στην υλοποίηση του ιστορικού ψηφίσματος της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων της 17ης Απριλίου 2019 διεκδικώντας σθεναρά και μεθοδικά τις γερμανικές οφειλές και φράζοντας οριστικά το δρόμο σε όσους επιχειρούν την αναθεώρηση της Ιστορίας μας! Και στέλνουμε μήνυμα αλληλεγγύης και ανυποχώρητου αγώνα στα αδέλφια μας στο Δίστομο, που αύριο τιμούν τους σφαγιασθέντες από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής, και σε όλες τις οικογένειες των θυμάτων της Κατοχής στην Ελλάδα. Απευθύνουμε δραματική έκκληση να σταματήσει αμέσως η αιματοχυσία στην Ουκρανία, η σφαγή και η λιμοκτονία αμάχων στη Γάζα. Είναι ντροπή για την πολιτισμένη ανθρωπότητα η γενοκτονία του Παλαιστινιακού Λαού και ο Λαός της Βιάννου θα κάνει ό,τι μπορεί για να υποστηρίξει το δικαίωμα των Παλαιστινίων στη Ζωή, την Ελευθερία, την Αυτοδιάθεση! Ελπίζουμε, τέλος, να λυθεί το θέμα με την Ιερά Μονή Σινά, που αποτελεί σύμβολο της Ορθοδοξίας και του Ελληνισμού. Εμείς, ως Βιαννίτες, Κρητικοί και Έλληνες, θα κρατάμε πάντα αναμμένη τη φλόγα του αγώνα για Μνήμη και Δικαιοσύνη!
Χρόνια πολλά σε όλους. Σας ευχαριστώ πολύ"