Με φόντο το Καστέλι
Ενισχύεται, όπως όλα δείχνουν, το "μέτωπο" των Δημάρχων από τις Περιφερειακές Ενότητες Ηρακλείου και Λασιθίου, που επιθυμούν αναβάθμιση του Νότιου Οδικού Άξονα, με φόντο το νέο διεθνές αεροδρόμιο στο Καστέλι
Εδώ και καιρό, είχαμε γράψει στο viannitika,gr για την προσπάθεια που καταβάλλουν οι Δήμαρχοι Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης, Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, Αρχανών - Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης, Γόρτυνας Λευτέρης Κοκολάκης και Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης με στόχο, σε συνεργασία με τα αρμόδια Υπουργεία και φυσικά με την πολύτιμη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, να γίνει πράξη το όραμα για βελτίωση των συνδετήριων, προς το Καστέλι, οδικών αξόνων.
Όπως έχουν τονίσει και κατά το παρελθόν, παράλληλα με το τεράστιο έργο ανακατασκευής του ΒΟΑΚ που θα δώσει πολύ μεγάλη "ανάσα" σε όλη την Κρήτη, θα μπορούσαν να προχωρήσουν, με τις κατάλληλες παρεμβάσεις, και τα έργα στον πολύπαθο Νότιο οδικό άξονα, ενώ τώρα πια, με δεδομένο το εμβληματικό έργο του αεροδρομίου στο Καστέλι, έχουν καλλιεργηθεί προσδοκίες.
Οι Δήμαρχοι ξεκαθαρίζουν ότι εάν γίνουν τα έργα που πρέπει, τότε θα εκμηδενιστεί ο χρόνος πρόσβασης από το Ηράκλειο - και όχι μόνον - προς το νέο διεθνές αεροδρόμιο.
Μετά τις δύο συναντήσεις που έχουν ήδη γίνει μεταξύ των αιρετών, αναμένεται κι ένα τρίτο ραντεβού, το οποίο θα οριστικοποιηθεί το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, σύμφωνα με τις πληροφορίες του viannitika.gr.

Οι Δήμαρχοι έχουν να πουν πολλά, καθώς κοινός παρονομαστής είναι η ανάπτυξη ενός μεγάλου τμήματος του Νότου στην Περιφερειακή Ενότητα του Ηρακλείου και φυσικά της ευρύτερης περιοχής της Ιεράπετρας. Εκεί, ο Δήμος Βιάννου θα μπορούσε να διαδραματίσει έναν κομβικό ρόλο καθώς συνδέει ουσιαστικά τον Βορρά με τον Νότο.
Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούνιο είχε πραγματοποιηθεί μία ευρεία σύσκεψη με αντικείμενο την κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς οδικού δικτύου που θα διασυνδέει την ενδοχώρα και τις νότιες περιοχές των νομών Ηρακλείου και Λασιθίου με το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλι.
Το θέμα βρέθηκε στο επίκεντρο της διαδημοτικής συνάντησης που είχαν, στο δημοτικό κατάστημα Αρκαλοχωρίου, οι Δήμαρχοι των Δήμων Μινώα Πεδιάδας Μανώλης Φραγκάκης, Αρχανών-Αστερουσίων Μανώλης Κοκοσάλης, Βιάννου Μηνάς Σταυρακάκης και Ιεράπετρας Θεοδόσιος Καλαντζάκης, με τον Γενικό Διευθυντή της εταιρείας “Διεθνής Αερολιμένας Ηρακλείου Κρήτης Α.Ε.” Αθανάσιο Βούρδα.
Τότε, τονίστηκε από τους παριστάμενους Δημάρχους η σημασία ολοκλήρωσης των αναγκαίων μελετών και κατασκευής των οδικών δικτύων που αφορούν το Νότιο Οδικό Άξονα, ο οποίος αποκτά ιδιαίτερη σημασία εν όψει της κατασκευής του νέου αεροδρομίου.
Παράλληλα, ζητήθηκε από τον Δ.Α.Η.Κ. να υποστηρίξει την πρόταση αυτή, η οποία θα συμβάλλει, μεταξύ άλλων, στην περαιτέρω αναπτυξιακή και τουριστική ανάδειξη των εν λόγω περιοχών και θα βελτιώσει την προσβασιμότητα στο νέο αεροδρόμιο ενώ ταυτόχρονα θα ενισχύσει την εξαγωγική δραστηριότητα όσον αφορά τα εκτός εποχής κηπευτικά της Κρήτης.
Όπως είχε προταθεί τότε, θα ήταν συνετό να γίνει μία νέα διευρυμένη συνάντηση των αιρετών των Δήμων αυτών ή και περισσότερων - όπως κι έγινε - με τη συμμετοχή του Περιφερειάρχη Κρήτης, των εκπροσώπων του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, ώστε να προσδιοριστούν από κοινού, οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν σε θεσμικό επίπεδο για την διεκδίκηση και υλοποίηση του κομβικού αυτού έργου ανάπτυξης.