Μακαρόνια με ταραμά
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ακόμη και η Μεγάλη Βδομάδα τη θέλει τη γκουρμεδιά της!
Αστειεύομαι...!!!
Η σημερινή συνταγή είναι μια παραδοσιακή ελληνική συνταγή που μπορεί να μαγειρευτεί όλες τις μέρες του χρόνου και, είναι αλήθεια πως, έχει πραγματικά γκουρμέ χαρακτηριστικά.
Στη χώρα μας θα τη βρείτε, με κάποιες παραλλαγές, σε όλα τα βιβλία με μοναστηριακή μαγειρική και σε όλα τα σπίτια της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας, βλέπετε, εκεί έχουν το δικό τους καταπληκτικό αυγοτάραχο, βγαλμένο από τον κυπρίνο των θαλασσών τους, ενώ ο "δικός" μας ταραμάς, και εννοώ ο ταραμάς που βρίσκουμε όλοι σε όλη την ελληνική αγορά είναι εισαγωγής και προέρχεται από τις ωοθήκες του μπακαλιάρου.
Αξίζει να πούμε εδώ πως το "σπαγγέτι με ταραμά" είναι μια από τις πιο δημοφιλείς συνταγές των φανατικών της μακαρονάδας και είναι μια προβαλλόμενη πρόταση στα γκουρμέ εστιατόρια "πάστας".
Η συνταγή μας, είναι πολύ εύκολη και χρειάζεται μόνο 10 λεπτά για να εκτελεστεί, αρκεί να έχει προγραμματιστεί ώστε, να έχει γίνει μια μικρή προεργασία.
Ο ταραμάς μπορεί να είναι λευκός ή ροζ (εμένα δεν κατάφερε να με ...κατακτήσει ο λευκός, μένω προσκολλημένη στην εικόνα του ταραμά και της ταραμοσαλάτας που γνώρισα παιδί, και αυτόν χρησιμοποίησα κατά την εκτέλεση της σημερινής συνταγής).
ΥΛΙΚΑ
- 300 γρ. ταραμάς
- 1/2 κιλό μακαρόνια Νο 6
- 1/2 μεγάλο ποτήρι λάδι
- 1/2 μεγάλο ποτήρι λευκό κρασί
- 2 μεγάλα πράσα (το λευκό τους μέρος) κομμένα λεπτές ροδέλες
- 2 πράσινα κρεμμύδια (κομμένα ροδέλες)
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 2 κουταλιές σούπας κάπαρη (τουρσί)
- Λίγα φύλλα μαϊντανού για το γαρνίρισμα.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε σε ένα ευρύχωρο μπόλ τον ταραμά και προσθέτουμε μπόλικο νερό για να ξαλμυρίσει. Το ίδιο κάνουμε και στην κάπαρη. Αυτό είναι καλό να ξεκινήσει μία ώρα πριν το μαγείρεμα.
Στραγγίζουμε το μεγαλύτερο μέρος του νερού πλαγιάζοντας τη λεκανίτσα στον νεροχύτη και στη συνέχεια περνάμε από πολύ λεπτή σίτα ή πανί τον υπόλοιπο ταραμά ώστε, να φύγει το υπόλοιπο νερό. Στραγγίζουμε και την κάπαρη.
Βάζουμε σε ένα βαθύ τηγάνι το λάδι και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά τον ταραμά.
Ρίχνουμε τα κομμένα πράσα, τα κρεμμύδια και το σκόρδο στο τηγάνι και σωτάρουμε για 2-3 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρασί και χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά (όσο να αντιλαμβανόμαστε τον βρασμό)
Βάζουμε νερό σε μια κατσαρόλα και ακολούθως τα μακαρόνια και τα βράζουμε χωρίς αλάτι.
Στραγγίζουμε τα μακαρόνια και κρατάμε ένα ποτήρι από το νερό που έβρασαν.
Ρίχνουμε στη σάλτσα την κάπαρη και το νερό των μακαρονιών και βράζουμε για 2-3 λεπτά ακόμη.
Αποσύρουμε το τηγάνι από την εστία.
Προσθέτουμε τα μακαρόνια και ανακατεύουμε καλά.
Σερβίρουμε στο πιάτο ρίχνοντας λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Μπορείτε να μην ψιλοκόψετε το σκόρδο, αλλά να το προσθέσετε ολόκληρο έτσι που, αφού αρωματίσει διακριτικά τη σάλτσα, να μπορέσετε να το αφαιρέσετε πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Φυσικά μπορείτε να το παραλείψετε κι εντελώς
- Η καλύτερη εκδοχή αυτής της μακαρονάδας είναι να γίνει με αυγοτάραχο Μεσολογγίου
- Μην προσθέσετε ούτε αλάτι ούτε αρωματικά. Δεν χρειάζεται
- Επιλέγετε εσείς το πάχος των μακαρονιών σας. Εξαιρετικό αποτέλεσμα, επίσης, δίνουν τα λιγκουίνι αντί του σπαγγέτι.