Μαγεύει ο Κρητικός Έβενος!

Ένα από τα πλέον εντυπωσιακά ενδημικά φυτά της Κρήτης είναι ο Κρητικός Έβενος (Ebenus Cretica)
Ανθίζει στο δεύτερο μισό της άνοιξης και, για ένα και πλέον μήνα, εκτός από την ομορφιά του, μάς δωρίζει το διακριτικό του άρωμα, ενώ είναι ένας από τους πλέον μελισσοφόρους θάμνους.
Αγαπημένο φαγητό των λαγών, των κουνελιών, αλλά και των αιγών…
Έχει πάρα πολλές ονομασίες ο Κρητικός έβενος. Κουρμουτσούλι, το ονομάζουν οι ντόπιοι, ενώ ακούγεται και «πλουμί», και μάλιστα, τα παλιότερα χρόνια, γέμιζαν τα μαξιλάρια μ’ αυτό και γιατί είναι ιδιαίτερα απαλό, αλλά και γιατί, όπως ήδη σημειώσαμε, έχει ένα διακριτικό άρωμα ακόμη κι όταν ξεραθεί. Θα τον βρούμε επίσης και ως Αλιματσά, ως ψευδέβενο, ως ακοζαλιά, ως αρχοντόξυλο κ.α. Στην περιοχή μας υπάρχει παντού και αυτή την εποχή που είναι ανθισμένο με τα πανέμορφα μωβ-ροζέ άνθη του είναι χάρμα οφθαλμών! Από την έξοδο κιόλας της Άνω Βιάννου προς Ηράκλειο, όλοι οι λόφοι και τα πρανή των δρόμων είναι κατάφυτα από τον πανέμορφο αυτόν θάμνο.
Ειδικότερα μετά την Κάτω Βιάννο και μέχρι τη Μάρθα, οι βουνοπλαγιές είναι ντυμένες στα μαγευτικά χρώματα του κρητικού έβενου.
Στη σημερινή μας περιπλάνηση στα Κατωβιαννίτικα βουνοπλάγια μαγευτήκαμε από τα αρώματα και τους χρωματισμούς του έβενου, ενώ θαυμάσαμε την κοσμογονική δραστηριότητα του μελισσόκοσμου! Μια γεύση μπορείτε να πάρετε από το βίντεο που σας παραθέτουμε.