Λίφτινγκ στο γέρο πλάτανο…
Πολλές φορές έχουμε αναφερθεί στην ιστορικότητα του Γέρο-Πλάτανου της Άνω Βιάννου.
Το υπεραιωνόβιο δέντρο μετρά 14 αιώνες ζωής!
Στον ίσκιο του έχουν δροσιστεί κι έχουν απολαύσει τον καφέ και τη ρακή τους άνθρωποι του μόχθου, επισκέπτες από τα πέρατα της γης, αλλά και άρχοντες, πρίγκιπες και δυνάστες! Αρκεί να επισημανθεί ότι, μονάχα τα τελευταία 20 χρόνια τέσσερεις διαδοχικοί Πρόεδροι της Ελληνικής Δημοκρατίας κάθισαν κάτω από τις φυλλωσιές του, δίπλα στην προτομή του Ιωάννη Κονδυλάκη, το ιστορικό-διατηρητέο παλαιό Δημοτικό Σχολείου που σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο τη Βνετσιάνικη βρύση και τον παραδοσιακό νερόμυλο.
Δυστυχώς όμως, οι ανθρώπινες παρεμβάσεις μόνο κακό του έχουν προκαλέσει. Αναφερόμαστε στους πάμπολλους κλώνους του που έχουν κοπεί, άλλοτε για να διέρχονται τα θηριώδη οχήματα κι άλλοτε γιατί εμπόδιζε την οικοδομική δραστηριότητα.
Σ’ ένα οποιοδήποτε πολιτισμένο κράτος, το συγκεκριμένο ιστορικό δέντρο θα είχε χαρακτηριστεί Μνημείο της Φύσης και θα απαγορεύονταν οποιαδήποτε παρέμβαση.
Η αναφορά μας αυτή έχει το έρεισμά της στην αξιέπαινη πρωτοβουλία του κ. Μανώλη Ν. Μπριντάκη, μέλους του Κοινοτικού Συμβουλίου Άνω Βιάννου, ο οποίος απάλλαξε το ιστορικό δέντρο από ένα μέρος από τα πάμπολλα ξερόκλαδα που απειλούσαν τους παρακαθήμενους στα καταστήματα που βρίσκονται πέριξ.
Ωστόσο, το σημαντικότερο ήταν πως ο κ. Μπριντάκης αποσόβησε ένα θανάσιμο κίνδυνο που επικρέμονταν απειλητικά, καθώς ένα τεράστιο τμήμα από κομμένο κλώνο ήταν σάπιο και έτοιμο να αποκολληθεί!
Οι παλαιότεροι θα θυμούνται όταν, πριν από περίπου 25 χρόνια, συνέβη ένα ανάλογο περιστατικό με θύμα το αγοραίο του αείμνηστου Γιώργου Λασιθιωτάκη.
Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητη η κατ’ έτος απαλλαγή του ιστορικού δέντρου από τα ξερόκλαδα.
Για να γίνει όμως μια ολοκληρωμένη παρέμβαση απαιτείται να έρθει ειδικό γερανοφόρο όχημα, κάτι που έγινε στο παρελθόν.
Η προστασία και η περιποίησή του, είναι υπόθεση όλων. Κυρίως όμως είναι ευθύνη της Δημοτικής Αρχής και της οικείας Κοινότητας.