Λειψυδρία: Μεγάλη απειλή
Δε χωρά καμία αμφιβολία ότι η φετινή, και η κάθε νέα χρονιά, είναι και θα είναι πιο ξηρή από την προηγούμενη. Άνυδρη και προβληματική για όλους.
Από την ίδια την ανθρώπινη ζωή μέχρι τη γη, τις καλλιέργειες τη διατροφή μας, μα πρωτίστως για το περιβάλλον.
Και κάπου εκεί ξεκινά η μεγάλη συζήτηση για την ατομική και τη συλλογική ευθύνη. Τι κάνει ο καθένας μας για την προστασία του περιβάλλοντος και τι όλοι μαζί.
Φυσικά, για μία ακόμα χρονιή η Κρήτη απειλείται.
Η λειψυδρία αποτελεί κορυφαίο ζήτημα, για το οποίο απαιτείται μακροχρόνια στρατηγική, με στόχο την ορθολογική διαχείριση του νερού, την αξιοποίηση επιφανειακών υδατικών πόρων μέσα από τις κατάλληλες υποδομές και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος σε περιοχές όπως η Μεσαρα, η Βιάννος και άλλες παράκτιες περιοχές κινδυνεύει με υφαλμύρωση.
Σε δήλωσή του με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για το νερό, ο Δήμαρχος Βιάννου Παύλος Μπαριτάκης, επισήμανε ότι η Δημοτική Αρχή έχει εκπονήσει ήδη μια σειρά από προτάσεις και μελέτες, προχωρώντας στην υλοποίηση έργων υποδομής όπως, μεταξύ άλλων, αρδευτικά δίκτυα, λιμνοδεξαμενές και φράγματα, με στόχο τη «θωράκιση» του Δήμου.
Παράλληλα,σε μία προσπάθεια να λειτουργήσει προληπτικά και αποτρεπτικά, έχει ήδη ενημερώσει τους παραγωγούς άρδευσης του Δήμου για τα νέα μέτρα που θα ισχύσουν από τη νέα αρδευτική περίοδο ως κανονιστική διάταξη καλώντας τους να λάβουν μέτρα, έτσι ώστε να προγραμματίσουν τις καλλιέργειες τους προσαρμοσμένοι στα νέα έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της λειψυδρίας.
Επιπλέον, ο Δήμαρχος σημείωσε:
"..Το νερό είναι ένα αγαθό πολύτιμο και αναγκαίο για όλους τους ανθρώπους. Είναι ένα ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο δυστυχώς ως σήμερα, δεν απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες ανά τον κόσμο. Όπως καταδεικνύεται μέσα από τα στοιχεία της UNICEF, μόνο το 2023, πάνω από 1.000 παιδιά ηλικίας κάτω των 5 ετών πέθαιναν καθημερινά εξαιτίας ασθενειών που τους προκάλεσε η πόση μολυσμένου νερού ή η έλλειψη καθαρισμού και υγιεινής του.....Η διασφάλιση του αγαθού που λέγεται νερό για τις γενιές του μέλλοντος, είναι στόχος που απαιτεί πολιτική βούληση. Απαιτεί όμως και την ενεργή συμμετοχή όλων των πολιτών, με αίσθημα ευθύνης, ώστε να καταφέρουμε και να διαχειριστούμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης"