Λάχανο με απάκι
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο που όχι μόνο γίνεται ένας ιδανικός κρασομεζές ή ρακομεζές αλλά είναι σε θέση να αποτελέσει κι ένα κύριο πιάτο με την προσθήκη κατάλληλων συμπληρωμάτων
Το χοιρινό με λάχανο το γνωρίζουμε όλοι. Είναι ένα φθινοπωρινό και πιο πολύ χειμωνιάτικο φαγητό που το συναντούμε όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη. Μάλιστα εκεί ,στις χώρες της Ευρώπης, αλλά και στις δικές μας βόρειες περιοχές, το χοιρινό το μαγειρεύουν και με ξινολάχανο (λάχανο τουρσί).
Σε μας, εδώ στην Κρήτη, το λάχανο μαγειρεύεται με φρέσκο χοιρινό όμως μαγειρεύεται και με απάκι, που είναι ένα από τα νοστιμότερα τοπικά αλλαντικά. Πρόκειται για ένα παραδοσιακό φαγητό που τείνει να εκλείψει. Και είναι απορίας άξιο πώς γίνεται να χάνονται από την καθημερινότητα του τόπου μας, τόσο γρήγορες (ετοιμάζεται σε 30 λεπτά!) κι εύκολες συνταγές, όταν μάλιστα δίνουν ένα εξαιρετικά νόστιμο πιάτο που όχι μόνο γίνεται ένας ιδανικός κρασομεζές ή ρακομεζές αλλά είναι σε θέση να αποτελέσει κι ένα κύριο πιάτο με την προσθήκη κατάλληλων συμπληρωμάτων.
Πριν λίγες μέρες, τρώγοντας αυτό το φαγητό στο σπίτι, είχαμε αυτήν ακριβώς την κουβέντα.
Το λάχανο με απάκι μαγειρευόταν συχνά στο πατρικό της μητέρας μου και μάλιστα σε μια συζήτηση μαζί της, μ’ αυτό ακριβώς το θέμα, εκείνη θυμήθηκε πως η δική της μητέρα, η γιαγιά Χριστίνα, το σέρβιρε συχνά με πατάτες τηγανιτές σε ολιγόλεπτη σύβραση μ’ αυτό, κι ακόμη ότι του πρόσθετε και μια μεγάλη χούφτα ξινομυζήθρα, αν είχε εκείνη τη στιγμή στο σπίτι.
Στις μέρες μας, απάκι βρίσκουμε όλο τον χρόνο στα σούπερ-μάρκετ, το αυτό συμβαίνει και με το λάχανο.
Δυο-τρία ακόμη υλικά, εκείνα που ξέρουμε πως ταιριάζουν απόλυτα με το λάχανο, όπως το λεμόνι, το κρεμμύδι και το σκόρδο, φτάνουν για να μας δώσουν αυτό το υπέροχο πιάτο.
Στα παραπάνω υλικά δεν θα προσθέσουμε καθόλου νερό ενώ θα μπορούσαμε, αντί πιπεριού, να προσθέταμε λίγη καυτερή πιπεριά .
Και να ένα από τα ιδανικότερα πιάτα του χειμώνα !
ΥΛΙΚΑ (για 4-5 μερίδες)
- 1 κιλό λάχανο
- 300-400 γραμ. απάκι
- 1 ποτήρι λάδι (ή 3/4 του ποτηριού)
- 2 μέτρια ξερά κρεμμύδια
- 2 μικρές σκελίδες σκόρδο
- 1/2 ποτήρι(νερού) κρασί λευκό
- 1 καυτερή πιπεριά (ή λιγότερη)
- Λεμόνι – αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε τα κρεμμύδια σε μικρές λεπτές φετούλες και τα «μαραίνουμε» στο λάδι.
Ενώ μαραίνονται τα κρεμμύδια κόβουμε το λάχανο, όχι λεπτές λωρίδες όπως στη σαλάτα αλλά, σε λωρίδες μέσου πλάτους ενός (1) εκατοστού.
Προσθέτουμε στα κρεμμύδια το λάχανο και αλατίζουμε,
ενώ, σχεδόν ταυτόχρονα, προσθέτουμε το απάκι κομμένο σε μικρά κομμάτια πάχους ενός (1) εκατοστού.
Σειρά έχει το σκόρδο και η πιπεριά (πολύ ψιλοκομμένα). Σβήνουμε με το κρασί, χαμηλώνουμε την εστία στο ελάχιστο και σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
Το φαγητό μας θα μαγειρευτεί με τα δικά του υγρά.
Ανακατεύουμε δυο-τρείς φορές και, σε μισή ώρα, ρίχνουμε το λεμόνι, βράζουμε για 1-2 λεπτά ακόμη και το φαγητό μας είναι έτοιμο!!!
Αν θέλουμε να προσθέσουμε πατάτες τις κόβουμε σε χοντρές φέτες («κυδωνάτες» όπως λέμε) και τις τηγανίζουμε.
Τις προσθέτουμε στο φαγητό προς το τέλος μαζί με το λεμόνι και τα βράζουμε όλα μαζί για 1-2 λεπτά ακόμη.
Σημειώσεις
1) Μπαχαρικά δεν χρησιμοποιούμε διότι το απάκι έχει αρκετά
2) Αντί ξινομυζήθρας θα μπορούσαμε, ένα-δύο λεπτά πριν αποσύρουμε το φαγητό από την εστία (ταυτόχρονα με τις πατάτες τις πατητές αν κάνουμε τέτοια επιλογή) να προσθέσουμε λίγο τυρί φέτα ή κάποιο άλλο ξινό μαλακό τυρί.
Σε αυτή την περίπτωση δεν χρειάζεται λεμόνι
3) Από τη στιγμή που ξεκινάμε το μαγείρεμα του φαγητού μέχρι την ολοκλήρωση του ,δηλαδή μέσα σε 30 λεπτά, έχουμε ακριβώς τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να τηγανίσουμε τις πατάτες.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη.