Λαχανικά γεμάτα μυστικά!


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Τα «γεμιστά» έχουν φανατικούς φίλους και φανατικούς εχθρούς
Για τους φανατικούς φίλους κανένας μάγειρας/-σα δεν θα χρειαστεί να προτείνει κάτι.
Για τους φανατικούς εχθρούς, θαρρώ πως υπάρχουν πολλά περιθώρια για προτάσεις ωσότου γίνουν κι εκείνοι φίλοι φανατικοί.
Μην το θεωρείτε απίθανο.
Η σημερινή συνταγή δεν είναι ακριβώς... συνταγή.
Είναι το απάνθισμα κάποιων μυστικών, στα οποία έφτασα μετά από χρόνια παρατηρήσεων και στα οποία, οφείλεται η αλλαγή συμπεριφοράς των δικών μου «φανατικών εχθρών των γεμιστών», μετά την απόφασή μου να κάνω τα αδύνατα δυνατά ώστε σταματήσουν να θεωρούν τα γεμιστά «ρύζι τυλιχτό» ή «ορεκτικό κι όχι φαΐ» ή «καλά ’ναι μα όχι για χόρταση» ή «πολλή φασαρία για το τίποτα»...ή...ή... και περισσότερο για να αποκτήσει η οικογένεια κοινό μενού, διότι γνωρίζετε όλοι το αδιέξοδο της νοικοκυράς όταν στην οικογένειά της υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετα γούστα.
Τα βασικά υλικά των γεμιστών καθώς και η βασική τεχνική είναι γνωστά σε όλους. Δεν υπάρχει Ελληνίδα νοικοκυρά που να μην έχει επιχειρήσει να φτιάξει γεμιστά, τουλάχιστον είκοσι φορές στη ζωή της και δεν θα σας κουράσω με τέτοιες αναφορές.
Διαβάστε μόνο τα παρακάτω αριθμημένα μυστικά, αν τα γεμιστά σας δεν ικανοποιούν εσάς ή κάποιο άλλο μέλος του περιβάλλοντός σας. Πού ξέρετε, μπορεί να βρείτε απαντήσεις σε κάποιες διαφορές. Τουλάχιστον εγώ, θα τολμήσω να πω, βρίσκω πολλές διαφορές στα δικά μου γεμιστά με τα γεμιστά που έφτιαχναν οι γυναίκες της οικογένειάς μου.
Μυστικά με τυχαία σειρά
1) Χρειαζόμαστε δύο μεγάλα τριμμένα κρεμμύδια που μαζί με το τριμμένο εσωτερικό από μελιτζάνες και κολοκύθια θα σοτάρουμε καλά, σε βαθύ τηγάνι, με μια κούπα ελαιόλαδο. Θα σβήσουμε το σοταρισμένο υλικό μας μ’ ένα ποτήρι λευκό κρασί και στη συνέχεια θα προσθέσουμε το λιωμένο εσωτερικό από τις (μισές ή κατά τι λιγότερες ) ντομάτες και λίγο σκόρδο. Τέλος θα προσθέσουμε τα ψιλοκομμένα αρωματικά (δυόσμος- μαϊντανός) και θα αφήσουμε να βράσουν μόνο για 2-3 λεπτά
2) Το συνολικό ελαιόλαδο που θα χρειαστούμε είναι δυο φλυτζάνια τσαγιού. Το ένα μπαίνει στη γέμιση και το άλλο στην επιφάνεια των λαχανικών λίγο πριν μπουν στον φούρνο
3) Το φαγητό μας δεν χρειάζεται νερό. Αρκεί το λιωμένο εσωτερικό από πέντε ντομάτες (για ένα μεγάλο ταψί) για να μπει στον πάτο του ταψιού, άρα ο μικρότερος αριθμός ντοματών που θα χρειαστούμε είναι 8 έως10. (Γενικά, να ξέρετε πως, το εσωτερικό από τις μισές ντομάτες μπαίνει στον πάτο του ταψιού και το εσωτερικό από τις άλλες μισές στο τηγάνι όπου ετοιμάζεται η γέμιση)
4) Για ένα μεγάλο ταψί φούρνου ηλεκτρικής κουζίνας, μας αρκεί ένα φλιτζάνι (τσαγιού) ρύζι λευκό και ένα φλιτζάνι (τσαγιού) ρύζι κίτρινο.
Χρησιμοποιούμε δυο διαφορετικά είδη ρυζιού. Το μισό πρέπει να είναι ρύζι λευκό (καρολίνα ή νυχάκι) ώστε, να ρουφήξει υγρά και να εγκλωβίσει τη γεύση και το άλλο μισό ρύζι, πρέπει να είναι κίτρινο (τύπου Αμερικής) ώστε, να αποτρέψει το «λάσπωμα» του φαγητού καθώς παραμένει σπυρωτό
5) Στη σάλτσα (γέμιση), αφού την αποσύρουμε από την εστία, προσθέτουμε απαραίτητα μια κουταλιά (σούπας) ζάχαρη και το ρύζι. Προσοχή!!! Δεν βράζουμε το ρύζι!
6) Αν ανήκετε στους τολμηρούς μπορείτε να αντικαταστήσετε τη ζάχαρη με μια χουφτα σταφίδες
7) Μοναδική διάσταση στο φαγητό μας, δίνει η προσθήκη μιας πρέζας κανέλας μέσα στη γέμιση.
8) Ξεκινάμε την όλη διαδικασία με το άδειασμα των κολοκυθιών και των μελιτζάνων, έτσι ώστε, όσο θα ετοιμάζουμε το άδειασμα των ντοματών και την παρασκευή της γέμισης, εκείνα (κολοκύθια και μελιτζάνες) καλά λαδωμένα με πινέλο και πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, θα ψήνονται στον φούρνο στους 190β. Αυτό γίνεται διότι η στήλη μας, εδώ στα Viannitika.gr, σας προτείνει ψήσιμο των γεμιστών σας μόνο για 30 λεπτά και ο χρόνος αυτός δεν αρκεί για το ψήσιμο του κολοκυθιού και της μελιτζάνας (για την ντομάτα αρκεί)
9) Στη γέμισή μας προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο, κόλιανδρο τριμμένο και πάπρικα γλυκιά (ή καυτερή αν αγαπούμε τα καυτερά)
10) Αν θέλουμε και πατάτες, τις κόβουμε λεπτές (όπως τις τηγανιτές) και τις τοποθετούμε όρθιες ανάμεσα στα λαχανικά
11) Όταν το ταψί μας ετοιμαστεί ρίχνουμε πάνω από τα γεμιστά, ώστε να λαδωθούν όλα, ένα φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο και πασπαλίζουμε με λίγο θυμάρι ή ρίγανη
12) Ανεβάζουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 220β. και μαγειρεύουμε το φαγητό μας ΜΌΝΟ για μισή ώρα. Μετά τη συμπλήρωση του μισάωρου μηδενίζουμε τη θερμοκρασία αλλά αφήνομε το ταψί μέσα στον φούρνο για άλλη μισή ώρα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
α) Μην σας αγχώσει η όλη διαδικασία. Ξεκινήστε με το πλύσιμο των λαχανικών και την επεξεργασία-φούρνισμα των κολοκυθιών και μελιτζάνων και συνεχίστε με το άδειασμα των ντοματών και την παρασκευή της γέμισης.
Από την στιγμή που θα ξεκινήσετε και μέχρι την τοποθέτηση του ταψιού στον φούρνο δεν χρειαζόσαστε περισσότερο από μια ώρα.
β) Θαυμάσιο αποτέλεσμα έχει η προσθήκη στη γέμιση, ενός φλιτζανιού τσαγιού κουκουνάρι.
γ) Μπορείτε να αντικαταστήσετε το μισό ματσάκι μαϊντανού με μισό ματσάκι μάραθο αλλά μην παραλείψετε ποτέ να προσθέσετε δυόσμο.
δ) Αλατίσετε τα λαχανικά σας πριν τα γεμίσετε.
ε) Συνηθίζω, και σας το προτείνω, να γεμίζω τελευταίες τις πιπεριές διότι έχουν περισσότερη ανάγκη από υγρά και αυτά κατακάθονται προς το τελείωμα της γέμισης.
στ) Μπορείτε να αντικαταστήσετε το ένα κρεμμύδι με 2-3 κρεμμυδάκια φρέσκα.