Κριτσίνια με αλεύρι ολικής άλεσης, βρώμη και καρπούς
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Μια τόσο πλούσια, μια γεμάτη γεύση, και η υφή του προσομοιάζει τόσο πολύ με το παξιμαδιασμένο ψωμί, που κάλλιστα μπορεί σε ένα γεύμα να αντικαταστήσει το βασικό καλό ψωμί
Προαιώνια η σχέση των ανθρώπων με τα δημητριακά.
Επεξεργασμένα ή ανεπεξέργαστα κατέχουν πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή τους είτε αυτά αποτελούν κύριο πιάτο, είτε λειτουργούν ως συνοδευτικό του κυρίως, είτε ακόμη, αποτελούν ένα μικρογεύμα.

Μάλιστα, τα τελευταία χρόνια με την ανάπτυξη του εμπορίου αλλά και τις δυνατότητες που δίνουν τα Μέσα για προβολή προϊόντων, η παγκόσμια αγορά (και η ελληνική) έχει εμπλουτιστεί από δημητριακά, αλλά και παράγωγά τους, που δεν προέρχονται από την τοπική και μόνο παραγωγή κάθε χώρας.

Κοντά σε όλα αυτά, το κίνημα για σωστή και υγιεινή διατροφή όλο και κερδίζει έδαφος όχι μόνο σε ότι αφορά τα κύρια πιάτα αλλά και το τσιμπολόγημα ανάμεσα στα γεύματα, αυτό δηλαδή που οι νεοέλληνες ονομάζουν «σνακ», υιοθετώντας τον αγγλικό όρο για τα μικρογεύματά τους.
Θα μπορούσε να απουσιάζει το δημητριακό από μια σωστή διατροφή και ειδικότερα από ένα μικρογεύμα;
Φυσικά ΟΧΙ!

Οι κανόνες υγιεινής διατροφής υποδεικνύουν δημητριακά (γενικά) αλλά και σιτηρά (ειδικότερα) με καθόλου ή ελάχιστη επεξεργασία.
Κάπως έτσι επιστρέψαμε στο ψωμί ολικής άλεσης (που το ξαναθυμηθήκαμε οι παλιότεροι), αλλά και σε άλλα αρτοσκευάσματα αυτής της «λογικής».

Το αρτοσκεύασμα της συνταγής μας είναι μια παρασκευή που δεν απαντά μόνο στο ερώτημα «τι τρώμε για σνακ».
Έχει μια τόσο πλούσια, μια γεμάτη γεύση, και η υφή του προσομοιάζει τόσο πολύ με το παξιμαδιασμένο ψωμί, που κάλλιστα μπορεί σε ένα γεύμα να αντικαταστήσει το βασικό καλό ψωμί.
Παράλληλα είναι τόσο απλή κι εύκολη η παρασκευή του που είναι κρίμα να μην υπάρχει σε κάθε κουζίνα κι ας μην το κολακεύει καθόλου το χρώμα του καθώς τα χαρίσματά του είναι… «εσωτερικά».

ΥΛΙΚΑ
- 2 ποτήρια (νερού) αλεύρι ολικής άλεσης (μισό κιλό)
- 1 ποτήρι (ν) νιφάδες βρώμης
- 1 ποτήρι (ν) ελαιόλαδο (ή μισό-μισό με κάποιο καλό σπορέλαιο)
- 1 ποτήρι (ν) χλιαρό νερό
- 1 κουταλιά (σούπας) μαγιά ξηρή (8γρ.)
- 1 κουταλιά (σ) αλάτι
- 1-2 κουταλιές (σ) μπαχαρικά της αρεσκείας σας (π.χ. κύμινο, πιπέρι, κόλιανδρο)
- Από μια χούφτα ξηρούς καρπούς της αρεσκείας σας (π.χ. ηλιόσπορους, διάφορα σουσάμια, παπαρουνόσπορο, μαυροκούκι κ.α)
- Λίγο λάδι ακόμα για το έλλειμμα της ζύμης όσο «ξεκουράζεται».

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Βάζουμε το αλεύρι ολικής σε μια λεκανίτσα και προσθέτουμε τη μαγιά, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
Ανακατεύουμε καλά.

Προσθέτουμε το λάδι και το ανακατεύουμε με το αλεύρι τρίβοντάς το έως ότου πάρει τη μορφή υγρής άμμου.

Αλέθουμε όσο πιο καλά μπορούμε, σ’ ένα μούλτι, την βρώμη και την προσθέτουμε στη ζύμη.

Προσθέτουμε και το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε καλά για
5 περίπου λεπτά έως ότου έχουμε μια λεία κι εύπλαστη ζύμη.

Ρίχνουμε λίγο λάδι στην επιφάνεια της ζύμης, το απλώνουμε σε όλη την επιφάνειά της και την τοποθετούμε, έως ότου φουσκώσει, σ’ ένα σκεύος που σκεπάζει.

Όταν η ζύμη φουσκώσει την μοιράζουμε σε δυο μέρη και για το καθένα από αυτά ακολουθούμε την παρακάτω διαδικασία:
Την απλώνουμε (το 1/2 της ζύμης) σε αντικολλητικό χαρτί, δίνοντάς της μορφή παραλληλόγραμμου διαστάσεων 30 Χ 40.
Απλώνουμε τους ξηρούς καρπούς στην μισή επιφάνεια και με την παλάμη μας τους πιέζουμε ελαφρά.

Ανασηκώνουμε την ακάλυπτη από καρπούς ζύμη και σκεπάζουμε εκείνη με τους καρπούς.
Πιέζουμε με την παλάμη μας τις ζύμες (ώστε να κολλήσουν όσο γίνεται) και με έναν τροχό (ή μαχαίρι) κόβουμε λωρίδες πλάτους 1-1,5 εκατοστού.

Παίρνουμε μια-μια τις λωρίδες και κρατώντας τις από τη μια άκρη με το ένα χέρι, περιστρέφουμε με το άλλο χέρι το άλλο άκρο τους ώστε να πάρουν ελικοειδή μορφή

Αραδιάζουμε τις λωρίδες σε ελαφρά λαδωμένη λαμαρίνα και ψήνουμε στους 180β για 15 λεπτά.

Μετά την παρέλευση των 15 λεπτών, δεν ανοίγουμε τον φούρνο αλλά τον σβήνουμε αφήνοντας μέσα τα κριτσίνια να στεγνώσουν καλά.
Τα αποθηκεύουμε σε καλά κλεισμένα δοχεία όταν έχουν κρυώσει εντελώς.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Στις φωτογραφίες θα διαπιστώσετε ότι κατά την πρόσφατη εκτέλεση της συνταγής χρησιμοποιήθηκε σουσάμι σκούρο, σουσάμι άσπρο, ηλιόσποροι και παπαρουνόσπορος
2) Αν διαθέτετε αλεύρι βρώμης μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε, προσαυξάνοντας με μια μικρή χούφτα ένα ποτήρι από αυτό
3) Η αρχική ανάμειξη αλεύρου και λαδιού έχει σαν σκοπό το να γίνουν τα κριτσίνια μας τριφτά.
*Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δημιουργού ή μετά από επικοινωνία με το viannitika.gr
