Κρίσιμες αποφάσεις για τους λαγοκέφαλους
Οι λαγοκέφαλοι έχουν κατακλύσει τη θάλασσα της Ελλάδας και φυσικά τα παράλια της Κρήτης, με τις αρμόδιες Αρχές να αναζητούν στο «και πέντε» λύσεις και τρόπους αντιμετωπισης του σοβαρού προβληματος.
Στα πλαίσια αυτά πραγματοποιείται σήμερα μια κρίσιμη συνεδρίαση στην οποία θα μετάσχουν ειδικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι του ΕΛΚΕΘΕ, του ΓΕΩΤΕΕ καθώς και ειδικοί ιχθυολόγοι
Ο πληθυσμός των συγκεκριμένων ψαριών έχει αυξηθεί στο Νότιο Αιγαίο, την Κρήτη και τα Νότια Δωδεκάνησα και το ΕΛΚΕΘΕ θα υποβάλλει αίτημα για ένταξη σε πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Καινοτομίας, προκειμένου να υπάρξει μια ουσιαστική προσπάθεια αντιμετώπισης του προβλήματος που δημιουργεί ο μεγάλος πληθυσμός των λαγοκέφαλων.
«Είναι μια καινοτόμα πρόταση που ελπίζουμε ότι αν θα πάει καλά, θα βοηθήσει ώστε να μπορέσουμε και να μελετήσουμε τα στοιχεία που αφορούν το λαγοκέφαλο σε συνδυασμό με τον περιορισμό του πληθυσμού αλλά και την πιθανή αξιοποίησή του» τόνισε η κ. Περιστεράκη, η οποία διευκρίνισε ότι το συγκεκριμένο είδος, αυτή την περίοδο, βρίσκεται σε περίοδο αναπαραγωγής και δείχνει ότι έχει μεγαλύτερη ανάγκη από τροφή, κάτι που το κάνει όχι πιο επιθετικό αλλά πιο επίμονο να εντοπίσει την τροφή του", λέει η Βιολόγος Ιχθυολόγος του Ινστιτούτου Βιολογικών Πόρων και Εσωτερικών Υδάτων ΕΛΚΕΘΕ Νότα Περιστεράκη, η οποία παράλληλα συμβουλεύει τους λουόμενους αν δουν λαγοκέφαλο, να μην το πλησιάσουν ούτε να τον ταϊσουν, καθώς ειδικά αυτή την περίοδο, που βρίσκεται σε αναπαραγωγή, είναι επιθετικός.