Κορμός μωσαϊκού
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ένα ευκολότατο μωσαϊκό (κορμός) που θα μπει για μια νύχτα στο ψυγείο, κατά τα ξημερώματα θα μεταλλαχτεί σε... μήλο της Έριδος
Αν είναι, να πάρω θερμίδες προτιμώ εκείνες της κρέμας γάλακτος, από τις άλλες του βουτύρου, κι εκείνες της σοκολάτας υγείας από αυτές του κακάο με ζάχαρη.
Για τις θερμίδες του μπισκότου δεν έχω εναλλακτικές, έχω όμως για τον τύπο του μπισκότου.
Καλά είναι τα πτι-μπερ (θυμίζουν και «μαμά» και συχνό άνοιγμα του ψυγείου το κατακαλόκαιρο) αλλά αν είστε από αυτούς που «ψάχνουν» λίγο παραπάνω τις συνταγές, δοκιμάστε και τα Oreo (με άσπρη κρέμα).
Ό,τι μπισκότο όμως και να χρησιμοποιήσετε, οι ποσότητες των υλικών είναι απαράλλαχτες και η διαδικασία ίδια. Στο αποτέλεσμα μόνο έχουμε κάποιες μικροδιαφορές.
Αν ζητάτε μια συμπαγή υφή χρησιμοποιείστε πτι-μπερ.
Αν θέλετε μια πιο αφράτη (τουρτένια) υφή τότε τα oreo θα σας δώσουν αυτό που ζητάτε.
Όλα τα παραπάνω γράφτηκαν για ένα εύκολο (ευκολότατο) μωσαϊκό (κορμός) που θα μπει για μια νύχτα στο ψυγείο, κατά τα ξημερώματα θα μεταλλαχτεί σε... μήλο της Έριδος και το βραδάκι της ίδιας μέρας θα γίνει αντικείμενο Silver-Alert
ΥΛΙΚΑ
- 400 γρ μπισκότα πτι-μπερ ή oreo
- 500 ml κρέμα γάλακτος
- 4 σοκολάτες υγείας με αμύγδαλο ή φουντούκι (των 100γρ)
- 1 σφηνάκι λικέρ της αρεσκείας σας ή διάλυμα μιας κουταλιάς νες-καφέ σε ένα σφηνάκι νερό
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε αντικολλητικό σκεύος θα ζεστάνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι να αρχίσει ο βρασμός
Σ’ εκείνη τη φάση θα αποσύρουμε το σκεύος από την εστία και θα προσθέσουμε τη σοκολάτα κομμένη σε κομμάτια.
Με μια σπάτουλα θα ανακατέψουμε τα δυο υλικά μέχρι να ομογενοποιηθουν.Προσθέτουμε το λικερ ή τον νες-καφέ.
Τότε, με τα χέρια μας, θα σπάσουμε τα μπισκότα σε μικρά κομμάτια και θα τα προσθέσουμε στο υγρό μείγμα. Θα ανακατέψουμε πάλι μέχρι να βραχούν όλα τα μπισκότα.
Ήρθε η στιγμή να φορμάρουμε το υλικό μας καλύπτοντας το σκεύος μας με διαφανή μεμβράνη ή αντικολλητικό χαρτί.
Θα το βάλουμε στο ψυγείο και θα περιμένουμε 10-12 ώρες για να στερεοποιηθεί
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Μπορούμε να το φορμάρουμε σε μακρόστενο σκεύος για κέικ, σε στρογγυλό ταψάκι για να πάρει τη μορφή τούρτας ή να το πλάσουμε σε λεπτό κύλινδρο αφού προηγούμενα το βάλουμε για λίγη ώρα στη συντήρηση του ψυγείου ώστε να «δέσει» και να πλάθεται εύκολα.
2) Αν αγαπούμε πολύ τους ξηρούς καρπούς μπορούμε να προσθέσουμε στο μείγμα κι ένα φλιτζάνι (τσαγιού) αλεσμένα φουντούκια ή καβουρντισμένα κι αλεσμένα αμύγδαλα.
3) Ανεξάρτητα από το σχήμα που θα του δώσουμε και το σκεύος όπου θα το τοποθετήσουμε, μπορούμε, όσο η επιφάνεια του είναι ρευστή, να το πασπαλίσουμε με κουβερτούρα ή τριμμένη σοκολάτα ή ξηρούς καρπούς.
Εξαιρετικά του «πηγαίνουν» τα καραμελωμένα αμύγδαλα τα οποία τα βρίσκουμε σε μορφή πλάκας στην αγορά.