Κλείνουν τα δημόσια κτηνιατρεία

Κλείνουν τα δημόσια κτηνιατρεία
Τα τελευταία χρόνια ολοένα και πληθαίνουν τα περιστατικά ζωονόσων που θέτουν σε μεγάλο κίνδυνο τη δημόσια υγεία.
Κύρια αιτία αυτής της επικίνδυνης εξέλιξης είναι η αποστελέχωση των δημόσιων κτηνιατρείων σε ολόκληρη την επικράτεια τόσο με επιστημονικό όσο και διοικητικό προσωπικό.
Έως ότου λειτουργούσαν τα δημόσια κτηνιατρεία, γινόταν οι στοιχειώδεις κτηνιατρικοί έλεγχοι με συνέπεια να μην βρισκόμαστε μπροστά σε τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις και κάθε τρεις λίγο απαγορεύσεις στις μετακινήσεις ζώων, σε καραντίνες και θανατώσεις με τρομακτικές επιπτώσεις στην τοπική αλλά και στην εθνική οικονομία.
Είναι γνωστό, ότι συνταξιοδοτούνται οι κτηνίατροι, αλλά για νέες προσλήψεις για κάλυψη των κενών θέσεων ούτε λόγος! Συνακόλουθα το ένα μετά το άλλο τα κτηνιατρεία βάζουν λουκέτο και η υγεία των ζώων επαφίεται στην πείρα των κτηνοτρόφων!
Το κακό δεν περιορίζεται στην Κρήτη, αλλά αφορά το σύνολο της χώρας, με συνέπεια να εισάγονται ζώα, χωρίς να τηρούνται οι βασικοί κανόνες ελέγχου. Τα κρούσματα πανώλης και ευλογιάς που παρατηρούνται ολοένα και συχνότερα δεν είναι τυχαίο γεγονός.
Όπως μας επεσήμανε ο κτηνίατρος-πρώην διευθυντής του Δημόσιου Σφαγείου Αρκαλοχωρίου και πρώην Διευθυντής στο Κτηνιατρείο Βιάννου κ. Χαρίλαος Τριγωνάκης «Λίγα χρόνια πριν οι νόσοι αυτές ήταν απόλυτα ελεγχόμενες και τα ελάχιστα κρούσματα που υπήρχαν περιορίζονταν σε ακριτικές περιοχές που γειτνίαζαν με χώρες στις οποίες δεν υπάρχει αυστηρότητα στους ελεγκτικούς μηχανισμούς. Οι εξονυχιστικοί έλεγχοι υγείας που γίνονταν στα σημεία εισαγωγής των ζώων, τόσο στη νησιωτική όσο και στην ηπειρωτική Ελλάδα, δεν επέτρεπαν την αναμετάδοση των ζωονόσων στη χώρα μας ή αν θέλετε περιορίζονταν στις ακριτικές περιοχές που γειτνίαζαν με τις χώρες εισαγωγής». «Δυστυχώς», συνέχισε ο κ. Τριγωνάκης « η διάλυση των κτηνιατρικών υπηρεσιών έχει σαν συνέπεια να εκλείψουν οι έλεγχοι και φοβάμαι ότι θα το πληρώσουμε πολύ ακριβά».
Ο κ. Χαρίλαος Τριγωνάκης
Αναφερόμενος στα αλλεπάλληλα κρούσματα που παρουσιάζονται και στη Μεγαλόνησο ο κ. Τριγωνάκης ήταν σαφής: «Με ανησυχεί εντονότατα το γεγονός ότι, εντοπίζεται ένα κρούσμα πανώλης στον Έβρο και σε δύο ημέρες παρουσιάζονται κρούσματα και στην Κρήτη! Αυτό είναι εξωφρενικό γιατί η Κρήτη έχει το πλεονέκτημα το ότι μπορεί πολύ εύκολα να ελεγχθούν τόσο τα ζώα όσο και οι ζωοτροφές που φτάνουν με τα πλοία». Μάλιστα ο κ. Τριγωνάκης υπενθύμισε ότι πριν μερικά χρόνια, στις αφίξεις των πλοίων της γραμμής υπήρχε υποχρεωτικά κτηνίατρος ο οποίος ήλεγχε τόσο την κατάσταση των μεταφερόμενων ζώων όσο και των ζωοτροφών.
Το τίμημα της διάλυσης των κτηνιατρικών υπηρεσιών έχει και μια ακόμη σοβαρότατη παράμετρο και αφορά τα τρόφιμα ζωικής προέλευσης (π.χ. τυροκομικά και κρέας) και σε ποιο βαθμό είναι ηλεγμένα και μη επικίνδυνα για τον καταναλωτή.
Δυστυχώς, «θύμα» αυτής της ανεπίτρεπτης πολιτικής έπεσε και το Κτηνιατρείο Βιάννου που έβαλε κι εκείνο λουκέτο με πολύ σοβαρές συνέπειες για το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής. Για την ιστορία θα αναφέρουμε ότι τα αιγοπρόβατα που διαβιούν στο Δήμο Βιάννου υπερβαίνουν τις 40 χιλιάδες!!!
Η επιστολή Αρναουτάκη
Για την πολύ σοβαρή αυτή υπόθεση ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης με επιστολή του προς τους Υπουργούς Αγροτικής ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Τσιάρα και Εσωτερικών Θεόδωρο Λιβάνιο, υπογραμμίζει την σημασία του πρωτογενή τομέα για την οικονομία της Κρήτης, την υποστελέχωση που υπάρχει σήμερα στις υπηρεσίες, επισημαίνοντας τον αυξημένο βαθμό δυσκολίας στο έργο των κτηνιατρικών υπηρεσιών. Σημειώνει την αναγκαιότητα παρουσίας νέων στελεχών, λόγω και των αυξημένων ελέγχων που διενεργούν οι υπηρεσίες, εξαιτίας της εμφάνισης των ζωονόσων της Πανώλης των μικρών μηρυκαστικών (1 Αυγούστου 2024) και της Ευλογιάς του προβάτου (20 Ιανουαρίου 2025) η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζει πως καθίσταται αναγκαία η στελέχωση των κτηνιατρικών υπηρεσιών με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό.