Κινητικότητα μηδέν...
Με την ελπίδα σύντομα το αρνητικό κλίμα να αντιστραφεί, οι παραγωγοί ελαιολάδου ποντάρουν στις καλύτερες μέρες που έρχονται...
Σχεδόν ανύπαρκτο είναι το ενδιαφέρον για το ελαιόλαδο με την ανησυχία όλων να "χτυπά κόκκινο"! Η εικόνα αυτή επικρατεί εδώ και αρκετό διάστημα μετά δηλαδή τις πρώτες πωλήσεις που έγιναν και στον Δήμο Βιάννου είχαμε πολύ καλή τιμή με τον διαγωνισμό που διενήργησε ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εμπάρου πριν από ημέρες.
Μετά από αυτό, επικρατεί μια ανησυχητική στασιμότητα που προκαλεί, εκτός από αγωνία, και πολλές απορίες για το τι μπορεί να οδήγησε σε αυτή την κατάσταση.
Σύμφωνα με εκπροσώπους των παραγωγών, η εικόνα που μεταφέρεται από την Κρήτη και την τοπική παραγωγή είναι πάνω κάτω η ίδια με την αντίστοιχη σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές όπως για παράδειγμα στην Καλαμάτα.
"Παγωμένη" είναι η αγορά και στον άλλον δυνατό "παίκτη" της αγοράς, την Ισπανία. Παράγοντες της κρητικής αγοράς λαδιού εκτιμούν ότι τις επόμενες ημέρες, αυτή η προβληματική εικόνα θα αλλάξει και μόλις "πάρει μπροστά" η αγορά στο εξωτερικό, θα αρχίσει να κινείται και η κρητική.
Ακόμα μαζεύουν...
Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι μέχρι και το τέλος Φεβρουαρίου πολλοί παραγωγοί θα συνεχίσουν το λιομάζωμα στον Δήμο Βιάννου, καθώς όπως είναι γνωστό, φέτος είχαμε εντονότερο το πρόβλημα με την έλλειψη εργατικών χεριών.
Οπότε, αυτό από μόνο του πήγε πίσω την ελαιοσυλλογή.
"Πάντα μέχρι τέλη Φεβρουαρίου πηγαίναμε. Απλώς φέτος αυτό που μας έκανε ζημιά ήταν οι έντονες καιρικές συνθήκες. Καύσωνας το Πάσχα, νοτιάδες τον χειμώνα, και δύο απανωτές χαλαζοπτώσεις. Κι έχουμε και το τρίτο κύμα που από χθες έχει κάνει την εμφάνισή του και δεν ξέρουμε πώς θα εξελιχθεί", τόνισε στο Viannitika.gr, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης.
Πάντως, μέχρι και χθες, δεν υπήρξε κανένα νεότερο στοιχείο αναφορικά με τις αυτοψίες και τους ελέγχους στις πληγείσες περιοχές του Δήμου Βιάννου από την πρόσφατη κακοκαιρία "Ελπίς", καθώς σύμφωνα με τη Διοικηση του ΕΛΓΑ Κρήτης, υπάρχει πολύ μεγάλη έλλειψη προσωπικού, και από τη στιγμή που προτεραιότητα έχουν οι κτηνοτρόφοι λόγω του μεγάλους μεγέθους των ζημιών, οι ελαιοπαραγωγοί θα πρέπει να περιμένουν κι άλλο...
"Είμαστε έτοιμοι"!
Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Περογιαννάκη, το ελαιουργείο του Συνεταιρισμού δουλεύει νυχθημερόν για το απαραίτητο άλεσμα, το οποίο όμως γίνεται προσεκτικά και με μία άλεση, αυξάνοντας έτσι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του και αποκτώντας μία ξεχωριστή γεύση και υφή.
Οι παραγωγοί καθημερινά προσέρχονται, παραδίδουν τις ελιές τους και παίρνοντας το χαρτάκι τους, αποχωρούν, αποφεύγοντας την ταλαιπωρία και την αναμονή.