Κίνδυνος συρρίκνωσης!

Σε συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και των Τοπικών Συμβουλίων, θα υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια για να μπορέσουν να απογραφούν οι δημότες που δεν το έπραξαν
Βαθιά προβληματισμένος εμφανίζεται ο Δήμαρχος Βιάννου, Μηνάς Σταυρακάκης με αφορμή τα στοιχεία από την απογραφή του πληθυσμού, που συνεχίζεται, ενώ από χθες έχει απευθύνει έκκληση στους κατοίκους του Δήμου και σε όσους εργάζονται στα διοικητικά του όρια, να σπεύσουν για να απογραφούν.
Μιλώντας στο Viannitika.gr, ο κ. Σταυρακάκης δεν έκρυψε την αγωνία του για την εξέλιξη της απογραφής ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με την Προϊσταμένη της Στατιστικής Υπηρεσίας στο Ηράκλειο, κ. Υβόννη Αλαφούζου, ξεκαθαρίστηκε ότι η διαδικασία θα συνεχιστεί την ερχόμενη εβδομάδα.
"Όλοι γνωρίζουν ότι από τον αριθμό των απογραφέντων σε ένα Δήμο εξαρτώνται μια σειρά από αποφάσεις, από χρηματοδοτήσεις που αποφασίζονται με βάση πληθυσμιακά κριτήρια, γενικότερα η τύχη και το μέλλον ενός τόπου. Καλούμε λοιπόν τον κόσμο να μην αμελήσει να απογραφεί και να σπεύσει το συντομότερο", επισήμανε ο κ. Σταυρακάκης.
Τονίζεται λοιπόν ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η διαδικασία της απογραφής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Σε κάθε περίπτωση, όπως φαίνεται, σχεδόν όλοι οι περιφερειακοί Δήμοι θα έχουν προβλήματα με την απογραφή.Ο κόσμος προτιμά τα αστικά κέντρα, το Ηράκλειο και τις άλλες πόλεις και λιγότερο την επαρχία με γνώμονα την επαγγελματική αποκατάσταση και τις δυνατότητες κι επιλογές που δίνουν οι μεγάλες πόλεις.
"Εάν κάνει κάποιος μια βόλτα στα χωριά μας, κυρίως στα ορεινά, δεν θα βρει στα περισσότερα πάνω από 50 κατοίκους... Αυτό είναι λυπηρό", σημείωσε ο κ. Σταυρακάκης κρούωντας τον κώδωνα του κινδύνου για τα επόμενα χρόνια.
Έτσι, σε συνεργασία με τους Προέδρους των Τοπικών Κοινοτήτων και των Τοπικών Συμβουλίων, θα υπάρξει μία συντονισμένη προσπάθεια για να μπορέσουν να απογραφούν οι δημότες.
Συγκεκριμένα, από την ερχόμενη Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου έως τις 21 του μήνα, θα βρίσκεται στον Δήμο η απογραφέας της ΕΛΣΤΑΤ κ. Ασπασία Καρτσάκη προκειμένου να να απογράψει όποιον μέχρι σήμερα δεν έχει απογραφείηλεκτρονικά ή με φυσική παρουσία καθώς και για να δώσει απαντήσεις και οδηγίες σε όποιον ήθελε να απογραφεί ηλεκτρονικά μέσω της σχετικής εφαρμογής.
Γιατί είναι απαραίτητη η ακριβής απογραφή;
Η απογραφή πληθυσμού και κατοικιών έχει ως στόχο τη συγκέντρωση πρόσφατων και έγκυρων στοιχείων για τα δημογραφικά, οικονομικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του πληθυσμού και τις συνθήκες στέγασής του, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες στατιστικής πληροφόρησης σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.
Τα στοιχεία αυτά είναι απαραίτητα για τη χάραξη της οικονομικής, κοινωνικής και περιβαλλοντικής πολιτικής του κράτους και την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Χώρας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους Διεθνείς Οργανισμούς όπως για παράδειγμα τα Ηνωμένα Έθνη και ο ΟΟΣΑ, μεταξύ άλλων.
Εξάλλου, ο αριθμός των κατοίκων που θα δηλωθούν στους Δήμους, διαμορφώνει το πληθυσμιακό κριτήριο, βάσει του οποίου χρηματοδοτείται ο κάθε Δήμος, για την κάλυψη των λειτουργικών του αναγκών, την δυνατότητα υλοποίησης έργων, αλλά και τη στελέχωσή του.
Για παράδειγμα, διαφορετικά θα χρηματοδοτηθεί από την πολιτεία ένας Δήμος που δείχνει να έχει πληθυσμό 9.999 κατοίκους και διαφορετικά αν δείχνει να έχει 10.001 κατοίκους. Για το λόγο αυτό και προκειμένου οι Δήμοι να λαμβάνουν χρηματοδοτήσεις, βάσει των πραγματικών αναγκών τους, είναι απόλυτα αναγκαία η ακριβής αποτύπωση των πληθυσμιακών στοιχείων τους.
Μία μη πραγματική μείωση στην αποτύπωση του πληθυσμού, επηρεάζει ακόμη και την εκπροσώπηση, σε επίπεδο νομού, στη Βουλή των Ελλήνων, καθώς κάθε νομός εκλέγει έναν αριθμό αντιπροσώπων του στο Κοινοβούλιο, βάσει του πληθυσμού του.
Παράλληλα, καταγράφεται ο πληθυσμός των τοπικών κοινοτήτων κάθε Δήμου. Στην περίπτωση που δεν έχει καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός των κατοίκων κάθε ενότητας, αλλά πολύ λιγότεροι κάτοικοι, υπάρχει κίνδυνος, να χαθεί η δυνατότητα εκλογής τοπικών συμβουλίων και ως εκ τούτου η τοπική εκπροσώπηση στα δημοτικά όργανα.
Σε κάθε περίπτωση, η ακριβής αποτύπωση του πληθυσμού, αλλά και του τρόπου διαβίωσής του, αποτελεί ένα απόλυτα αναγκαίο στοιχείο, τόσο για τα διεθνή και εθνικά όργανα, που διαμορφώνουν πολιτική, όσο και για τα τοπικά όργανα διοίκησης, προκειμένου να διατηρήσουν τη λειτουργικότητά τους, αλλά και να ασκήσουν τις κατάλληλες πολιτικές με βάση τα πραγματικά δεδομένα.