«Κι όμως γυρίζει...»

Μια μέρα σαν σήμερα, το 1633 μ.Χ., ο Ιταλός φυσικός, μαθηματικός και αστρονόμος, Γαλιλαίος, τίθεται ενώπιον της Ιεράς Εξέτασης.
Αυτό, γιατί το βιβλίο του με τίτλο, «Διάλογος περί των δύο Μεγίστων Συστημάτων του Κόσμου», κρίθηκε πως πρέπει να μπει στον "Κατάλογο των Απαγορευμένων"(διάταγμα του 1616) καθώς ο Γαλιλαίος αναδείκνυε πως η ανθρώπινη επιστήμη είναι ανώτερη της θεϊκής παντοδυναμίας.
Επί χρόνια ο Γαλιλαίος προσπαθούσε να πείσει την επιστημονική κοινότητα για το αληθές της κοπερνίκειας θεωρίας του ηλιοκεντρικού συστήματος (που είχε ως βάση τις ανακαλύψεις και μελέτες του Έλληνα αστρονόμου και μαθηματικού, Αρίσταρχου του Σάμιου). Όμως απότο 1616, η Εκκλησία δεν τον... έβλεπε με καλό μάτι, καθώς είχε δοθεί ρητή εντολή να μην διδάξει, αναπαραγάγει, αλλά και υποστηρίξει την θεωρία της ακινησίας του Ήλιου.
Τότε ο Γαλιλαίος υπάκουσε και αφέθηκε ελεύθερος, προκειμένου να αποφύγει την λογοκρισία στα βιβλία του που με κόπο είχε εκδώσει, ξεπερνώντας γραφειοκρατικούς σκοπέλους που έβαζε η Ρώμη.
Το "λάθος" του Γαλιλαίου όμως, ήταν η έκδοση του διάσημου βιβλίου του το 1632. Αμέσως, θεωρείται πως παραβιάζει το Διάταγμα του 1616 κι έτσι ο Γαλιλαίος καλείται στην Ρώμη.
Οι Ιεροεξεταστές τον διατάζουν να αποκηρύξει τις θεωρίες του γονατιστός, πράγμα που τελικά και κάνει! Ουσιαστικά έπρεπε να παραδεχθεί πως ο ηλιοκεντρισμός ως θεωρία δεν είναι σωστή, και να δηλώσει πως μέσα από το βιβλίο του δεν τον προωθεί.
Τελικά του δίνεται η άδεια να επιστρέψει στην Φλωρεντία όπου και έμενε. Ωστόσο υπάρχει ένα μύθευμα γύρω από την διαδικασία της Ιεράς Εξέτασης του Γαλιλαίου, και αυτό είναι πως φεύγοντας ψιθύρισε πως «Κι όμως γυρίζει», αναφερόμενος στην γη.