Καύσωνας και ... προσοχή
Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι θερμοκρασίες στην Κρήτη, με τον υδράργυρο να «σκαρφαλώνει» πάνω από τους 35 βαθμούς σε πολλές περιοχές και αυτό αναμένεται να συνεχιστεί και αύριο.
Όπως είναι λογικό με το θερμόμετρο να δείχνει τέτοια νούμερα, είναι απαραίτητο οι πολίτες να είναι προσεκτικοί, καθώς με τη ζέστη να είναι τόσο έντονη, υπάρχει ο κίνδυνος προβλημάτων στην υγεία.
Εμείς συνομιλήσαμε με τον Εμμανουήλ Λουμπούνη, ο οποίος είναι Προϊστάμενος Τμήματος Πρόληψης & Προαγωγής Της Υγείας στην Περιφέρεια Κρήτης και μας είπε όλα όσα πρέπει να προσέχουμε αυτές τις ημέρες.
«Είναι σημαντικό να μένουμε σε εσωτερικούς χώρους και να αποφεύγουμε όταν δεν είναι ανάγκη τις μετακινήσεις και την έκθεση μας σε δημόσιους χώρους. Αυτά φυσικά ισχύουν για όλους τους πολίτες, αλλά ειδικότερα χρειάζεται μια προσοχή παραπάνω από ανθρώπους που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας. Είναι πολύ σημαντικό οι πολίτες που λαμβάνουν κάποια φαρμακευτική αγωγή να μιλήσουν με τους γιατρούς τους, ώστε να υπάρχει η απαραίτητη τροποποίηση στα φάρμακα, καθώς με τη ζέστη είναι πιθανό να υπάρχει απορρύθμιση».
Ο κ. Λουμπούνης, αναφέρθηκε επίσης και στα παιδιά, αλλά και τους επαγγελματίες που εργάζονται σε ανοιχτούς χώρους.
«Μια καλή ιδέα για τα παιδιά που πηγαίνουν στη θάλασσα είναι να φορούν μια βαμβακερή μπλούζα ακόμη και όταν μπαίνουν στο νερό για παραπάνω προστασία από τον ήλιο. Από εκεί και πέρα, καλό θα ήταν να αποφεύγεται η παραλία το μεσημέρι. Η χρήση αντηλιακού και καπέλου όχι μόνο για τα παιδιά, είναι κάτι που επίσης είναι σημαντικό, όπως φυσικά και η ενυδάτωση με νερό και φρούτα αντί για αναψυκτικά και χυμούς. Σε ότι αφορά τους εργαζομένους σε δημόσιους χώρους, ισχύουν ακριβώς τα ίδια, με την ενυδάτωση να παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, όπως φυσικά και τα ρούχα, μιας και αρκετές φορές παρατηρώ ανθρώπους σε οικοδομές για παράδειγμα, να εργάζονται χωρίς μπλούζα, γεγονός που είναι επικίνδυνο».
Τέλος αξίζει να σημειωθεί ότι η Δ/νση Δημόσιας Υγείας της Περιφέρειας Κρήτης εξέδωσε ανακοίνωση με τα ακόλουθα μέτρα πρόληψης:
– Αποφυγή έκθεσης στο ηλιακό φως.
– Αναζήτηση σκιερών και δροσερών σημείων.
– Προτίμηση στα ανοικτόχρωμα και ελαφρά ρούχα με ανοικτό λαιμό, κάλυψη κεφαλής (χρησιμοποίηση καπέλου, ομπρέλας κλπ.)
– Αποφυγή βαριάς σωματικής εργασίας, ιδιαίτερα σε μέρη που συνυπάρχουν υψηλή θερμοκρασία με υγρασία , καθώς και κάτω από τον ήλιο.
– Ιδιαίτερα προσοχή στη διατροφή, όπως:
– Πρόσληψη άφθονων υγρών, κατά προτίμηση νερού και φυσικών χυμών.
– Αποφυγή των οινοπνευματωδών ποτών.
– Ολιγοθερμική δίαιτα, που θα περιλαμβάνει κυρίως λαχανικά και φρούτα πάσης φύσεως, με περιορισμό των λιπαρά.
– Συχνά λουτρά με καταιωνιστήρες (ντους).
– Τα βρέφη και τα παιδιά να ντύνονται όσο γίνεται πιο ελαφρά. Ειδικά για τα βρέφη είναι προτιμότερο τα χέρια και τα πόδια τους να είναι ελεύθερα και να μην τυλίγονται σε πάνες. Όταν κάνει ζέστη να προσφέρονται συχνά εκτός από το γάλα (μητρικό ή άλλο) και υγρά όπως νερό κλπ.
– Περισσότερη προσοχή να δοθεί στις καλούμενες ομάδες υψηλού κινδύνου του καύσωνα που είναι:
– Όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.
– Όλα τα άτομα που πάσχουν από χρόνια νοσήματα, όπως καρδιοπάθειες, νεφροπάθειες, πνευμονοπάθειες, ηπατοπάθειες, σακχαρώδη διαβήτη κλπ.
– Όλα τα άτομα που για καθαρά ιατρικούς λόγους παίρνουν φάρμακα για τα χρόνια νοσήματά τους, όπως π.χ. τα διουρητικά, τα αντιχολινεργικά, τα ψυχοφάρμακα, τα ορμονούχα (συμπεριλαμβανομένης της ινσουλίνης και των αντιδιαβητικών δισκίων). Ιδιαίτερα κατά την περίοδο των υψηλών θερμοκρασιών περιβάλλοντος θα πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους για την ενδεχόμενη τροποποίηση της δοσολογίας.
– Οι χώροι εργασίας πρέπει να διαθέτουν κλιματιστικά μηχανήματα ή απλούς ανεμιστήρες οροφής. Το ίδιο ισχύει και για τα ιδρύματα που περιθάλπουν νεογνά, βρέφη, παιδιά, ηλικιωμένους και άτομα με ειδικές ανάγκες.
– Τα μέσα μαζικής μεταφοράς πρέπει να φροντίσουν για την καλή λειτουργία του κλιματισμού τους, για την καλύτερη εξυπηρέτηση του κοινού.