Καταγράφονται οι μύλοι
Με την πολύτιμη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, που από την πρώτη στιγμή "αγκάλιασε" την προσπάθεια, το εγχείρημα θα επιτύχει
Υπό την καθοδήγηση του Ηρακλειώτη Καθηγητή Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού, Τόπου, Τοπίου και Περιβάλλοντος του Πολυτεχνείου Κρήτης, κ. Νίκου Σκουτέλη, που ειδικεύεται σε πονήματα τα οποία αφορούν στην αρχιτεκτονική και την πόλη της αναγέννησης, στη θεωρία της αποκατάστασης και στη συμβολή της ιστορίας ως εργαλείου στον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό, ξεκίνησε η καταγραφή των εναπομεινάντων μύλων σε όλη την επικράτεια της Ανατολικής Κρήτης.
Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κεφαλοβρυσίου, Κωστή Κοντάκη,που έχει προσπαθήσει πολύ για την ανάδειξη των μύλων που απέμειναν στο χωριό από τη Γερμανική λαίλαπα, ο κ. Σκουτέλης, την περασμένη Πέμπτη επισκέφθηκε και το Κεφαλοβρύσι.
Γνώστης του θέματος, ο κ. Σκουτέλης επισκέφθηκε το μαρτυρικό χωριό και σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Viannitika.gr, ο κ. Κοντάκης, εντυπωσιάστηκε απο την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι μύλοι της περιοχής, που όπως έχουμε γράψει πολλές φορές, είναι ό,τι απέμεινε από τη Ναζιστική θηριωδία, καθώς όλο το χωριό καταστράφηκε και σχεδόν όλοι οι μύλοι που είναι απολύτως συνδεδεμένοι με την ιστορία της περιοχής, καταστράφηκαν.
Μάλιστα, ο κ. Σκουτέλης συνομιλώντας με τον κ. Κοντάκη, εξέφρασε, σύμφωνα με τις πληροφορίες, την επιθυμία να γίνουν στο Κεφαλοβρύσι μια σειρά από μαθήματα για τους φοιτητές του κάτι που συγκίνησε τον Κωστή Κοντάκη...
Θυμίζουμε ότι από τους οκτώ υδροαλευρόμυλους ανατινάχθηκαν εκ θεμελίων οι έξι την περίοδο της Γερμανικής κατοχής.
Από τους εναπομείναντες δύο, ο ένας είναι σε σχετική καλή κατάσταση και ανήκει στο Σύλλογο.. Αυτό το οικοδόμημα κρίνεται ως ένα αντιπροσωπευτικό αριστούργημα δημιουργίας του ανθρώπου. Είναι ενδεικτικό της ανθρώπινης ευφυίας σαν δημιουργία.
Εμφανίζει μια μοναδική η τουλάχιστον μια εξαιρετική μαρτυρία πολιτισμικής παράδοσης που εχει εξαφανιστεί, με αρχιτεκτονική δομή ενώ εικονογραφεί ένα σημαντικό "σταθμό" στην ιστορία του Νομού Ηρακλείου, όπως έχει τονίσει κατά το παρελθόν ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου της περιοχής.
Είναι παράδειγμα της παράδοσης και αντιπροσωπεύει ένα πολιτισμό ειδικά στην εποχή που εχει γίνει. Κι αυτό γιατί οι άνθρωποι εκμεταλλεύτηκαν άριστα ένα από τα στοιχεία της φύσης, δηλαδή το νερό για να μπορέσουν να επιβιώσουν . . Ενώ, αναμφίβολα, αποτελεί σημαντικό παράδειγμα τύπου κτιρίου, αρχιτεκτονικού συνόλου, παράδειγμα της δημιουργικής ευφυίας του ανθρώπου.
Η διοίκηση του Συλλόγου οραματίζεται την αναστήλωση, συντήρηση και ανάδειξη των μύλων για εκπαιδευτικούς σκοπούς και για τουριστικούς, αλλά κυρίως για ιστορικούς.
Θεωρείται βέβαιο ότι, με τη συμβολή της Περιφέρειας Κρήτης, που από την πρώτη στιγμή "αγκάλιασε" την προσπάθεια, το εγχείρημα θα επιτύχει...