Κανταΐφι ρολό με κρέμα βανίλιας (νηστίσιμο)
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Κάποιος είπε ότι τα νηστίσιμα γλυκά δεν είναι νόστιμα. Και κάποιος άλλος, είπε, πως δεν είναι νόστιμα τα γλυκά που γίνονται από ελάχιστα υλικά.
Κι οι δύο κάνουν λάθος!
Μέσα στην απλότητά τους μπορούν να διαθέτουν νοστιμιά και μεγαλοπρέπεια ακόμη και τα νηστίσιμα γλυκά ή, για να το κάνουμε πιο γενικό, ακόμη και τα γλυκά που απευθύνονται σε καταναλωτές μη ζωικών υλικών.
Τρανή απόδειξη το γλυκό της σημερινής συνταγής.
Το φύλλο κανταΐφι, η ζάχαρη, το ηλιέλαιο, η φυτική κρέμα γάλακτος και λίγο άνθος αραβοσίτου είναι όλα κι όλα τα υλικά που δίνουν το εύκολο, φίνο κι απολαυστικό τούτο γλυκό.
Κι αν ακόμη είστε από εκείνους που δεν νηστεύουν ή από εκείνους που συνηθίζουν να καταναλώνουν ζωικά υλικά, να είστε σίγουροι πως καμιά «έκπτωση» δεν θα βρείτε στη γεύση του και πως, παρά το ότι έχετε τη δυνατότητα, κανένα από τα υλικά του δεν θα θελήσετε να αντικαταστήσετε με ένα αντίστοιχο ζωικό.
Ας απολαύσουμε λοιπόν ένα γλυκό που «ακουμπά» στην παράδοση της Ανατολής συνδυασμένης με τις τεχνικές και τη φινέτσα της Δύσης.
ΥΛΙΚΑ
- 250 γρ. φύλλο κανταΐφι
- 1/2 του ποτηριού (νερού) ηλιέλαιο
- 2 συσκευασίες των 500ml φυτικής κρέμας γάλακτος
- 2 ποτήρια (ν) ζάχαρη
- 1 φακελάκι άνθος αραβοσίτου (βανίλια)
- Ακόμη:
- 2 κουτάκια άρωμα βανίλιας(σκόνη)
- το χυμό μισού λεμονιού και λίγη κανέλα σκόνη
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Κόβουμε το κανταΐφι σε μικρά κομμάτια (μήκους 5εκ. περίπου) και το ξαίνουμε καλά.
Το ραντίζουμε με το ηλιέλαιο και το ανακατεύουμε να λαδωθεί όλο.
Βάζουμε σ’ ένα ταψί του φούρνου (λαμαρινάκι) ένα φύλλο αντικολλητικού χαρτιού και απλώνουμε ισόπαχα το κανταΐφι.
Βάζουμε το ταψί στον φούρνο και τον ανάβουμε στους 140 β. Θα ψήσουμε το κανταΐφι για μιάμιση ώρα (1 και 1/2).
Βάζουμε σε μια μικρή κατσαρόλα 500ml φυτικής κρέμας (τη μια συσκευασία), της προσθέτουμε τη σκόνη βανίλιας του ενός κουτιού και το άνθος αραβοσίτου και ανακατεύουμε να διαλυθούν καλά.
Τοποθετούμε την κατσαρόλα σε μέτρια εστία και ανακατεύουμε διαρκώς .Θα έχουμε στο τέλος μια αρκετά πυκνή κρέμα την οποία σκεπάζουμε με πλαστική μεμβράνη μέχρι να κρυώσει εντελώς.
Με τα άλλα 500ml φυτικής κρέμας, θα παρασκευάσουμε σαντιγί χτυπώντας την καλά με το μίξερ.
Θα βάλουμε τη σαντιγί στο ψυγείο μέχρι να χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουμε.
Αφού έχουμε τελειώσει με τις κρέμες θα ασχοληθούμε με το σιρόπι. Θα βάλουμε σε μια μικρή κατσαρόλα τη ζάχαρη (2 ποτήρια) ,2 ποτήρια νερό και τη βανίλια από ένα κουτάκι και θα τα βράσουμε για 5 λεπτά από τη στιγμή που αρχίζει ο βρασμός. Θα προσθέσουμε το λεμόνι πριν αποσύρουμε το σιρόπι από την εστία και θα το αφήσουμε να περιμένει μέχρι το κανταΐφι να ψηθεί.
Μόλις βγάλουμε το κανταΐφι από τον φούρνο θα ρίξουμε σε όλη την επιφάνεια του το σιρόπι, που εντωμεταξύ έχει κρυώσει ή είναι ελάχιστα χλιαρό.
Πριν συνεχίσουμε με τη σύνθεση του γλυκού θα περιμένουμε να κρυώσει εντελώς το κανταΐφι.
Προσθέτουμε στην κρύα κρέμα του άνθους αραβοσίτου το 1/3 από τη σαντιγί, ανακατεύουμε με μια σπάτουλα να αναμιχθούν καλά και απλώνουμε πάνω στο κανταΐφι τα 2/3 αυτού του μείγματος.
(Το 1/3 που κρατήσαμε από αυτό το μείγμα καθώς και τα 2/3 της σαντιγί που επίσης κρατήσαμε, τα θέλουμε για το τελικό στάδιο της σύνθεσης του γλυκού).
Ανασηκώνουμε το αντικολλητικό χαρτί και με τη βοήθειά του ρολάρουμε σφιχτά το κανταΐφι.
Αφαιρούμε το χαρτί και «στρώνουμε» με το χέρι μας το ρολό.
Επικαλύπτουμε το ρολό με την κρέμα που έγινε με το άνθος αραβοσίτου και στη συνέχεια στρώνουμε πάνω της ,τη σαντιγί.
Κάνουμε αυλακιές με τη βοήθεια ενός πιρουνιού και
πασπαλίζουμε με μπόλικη κανέλλα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Το αντικολλητικό χαρτί πρέπει να είναι αρκετά μεγάλο ώστε να εξέχει από όλες τις πλευρές του ταψιού για να μην χυθεί προς τα έξω το σιρόπι
2) Το καταψυγμένο κανταΐφι, συνήθως έχει βάρος 450-500 γρ. Αν χρησιμοποιήσετε από αυτό, σας φτάνει για να κάνετε δυο ρολά (άρα δύο λαμαρινάκια) και σε αυτή τη περίπτωση πρέπει να διπλασιάσετε τα υλικά της κρέμας άνθους αραβοσίτου και της σαντιγί
3) Στην επιφάνεια του ρολού δεν κολλά η σαντιγί (λόγω σιροπιού) γι’ αυτό βάζουμε πρώτα ένα λεπτό στρώμα από την κρέμα άνθους αραβοσίτου που έχει καλύτερη πρόσφυση και πάνω σε αυτό στρώνουμε τη σαντιγί
4) Οι περισσότερες φυτικές κρέμες που κυκλοφορούν στην αγορά περιέχουν ζάχαρη. Αν εκείνη που θα προμηθευτείτε είναι άγλυκη, θα χρειαστεί να προσθέσετε λίγη άχνη
5) Να σημειώσουμε ακόμη πως ένα από μυστικά επιτυχίας όλων των γλυκών με φύλλο από ζύμη, είναι το πολύωρο ψήσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για το κανταΐφι και τα γλυκά με πάχος (πολλά φύλλα).
*Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δημιουργού ή μετά από επικοινωνία με το viannitika.gr