Καναδάς φεύγει, Τυνησία έρχεται...
Χάνει έδαφος το ελληνικό ελαιόλαδο σε μια από τις πιο παραδοσιακές παγκοσμίως, την ώρα που η Τυνησία ανακοινώνει μέσα στο καλοκαίρι, την αύξηση της παραγωγής της.
Τα νέα που έρχονται από τη χώρα της Βόρειας Αμερικής δεν είναι ευχάριστα για το ελληνικό ελαιόλαδο, καθώς ακόμα και σε περιοχές όπου είναι έντονο το ελληνικό στοιχείο με την παρουσία των ομογενών, το προϊόν κρίνεται ανεπαρκές εξαιτίας της απουσίας τυποποίησης και εμφιάλωσης.
Οι πρακτικές του...τενεκέ οι οποίες συνηθίζονται στη διακίνηση του λαδιού, έχουν αφήσει εκτεθειμένο το προϊόν απέναντι σε ανερχόμενες δυνάμεις, όπως η Τυνησία, η οποία αργά και σταθερά προοδεύει και κερδίζει την εμπιστοσύνη των καταναλωτών.
Αξίζει μάλιστα να αναφερθεί, πως σύμφωνα με την "Καθημερινή", την Ελλάδα τα τελευταία χρόνια έχουν προσπεράσει ως προμηθευτές η Τυνησία και η Ισπανία, ενώ παραδοσιακά η Ιταλία βρίσκεται στην 1η θέση στη σχετική λίστα.
Το 2018 το ελαιόλαδο ήταν το τέταρτο κυριότερο εξαγόμενο προϊόν της Ελλάδας, με την αξία των εξαγωγών να ανέρχεται σε 524,5 εκατ. ευρώ, με τη χώρα μας να κερδίζει πόντους σε ανερχόμενες αγορές της Ανατολής, όπως αυτές της Ινδίας και της Κίνας, ωστόσο η απουσία σχεδιασμού η οποία αποτυπώνεται με την κατάσταση στον Καναδά, δείχνουν ότι μάλλον πρόκειται για εφήμερη πρόοδο.
Όλα αυτά εκτυλίσσονται την ώρα που ο νέος δυνατός "παίκτης", η Τυνησία, ανακοίνωσε μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού πως η παραγωγή της την επόμενη σεζόν ίσως ξεπεράσει τους 350.000 τόνους. Η χώρα της Βόρειας Αφρικής παρουσιάζει μια έκρηξη παραγωγής, η οποία σημειώνεται στα πλαίσια της γενικότερης στόχευσης, να καθιερωθεί ως η 2η χώρα με τη μεγαλύτερη παραγωγή παγκοσμίως, πίσω μόνο από την Ισπανία.