Κάν' το όπως στο Ηράκλειο!

Πολύς λόγος έχει γίνει τελευταία στη Βιάννο για το μείζον θέμα της διαχείρισης των θερμοκηπιακών αποβλήτων ενώ, όπως είναι γνωστό, με εισαγγελική παρέμβαση έχει ξεκινήσει προκαταρκτική εξέταση ώστε να διαπιστωθεί εάν υπάρχει ρύπανση του περιβάλλοντος και από ποιους
Την ίδια ώρα, στο Ηράκλειο, προσπαθούν με απλές κινήσεις να λύσουν το πρόβλημα των βιοαποβλήτων, με σαφώς μεγαλύτερο πληθυσμό - και άρα- μεγαλύτερες ανάγκες και φαίνεται ότι τα καταφέρνουν...
Πριν από μερικά 24ωρα, παρουσιάστηκε ο σχεδιασμός για την ανάπτυξη, μέσα στον αστικό ιστό, ενός συστήματος συγκέντρωσης των παραγόμενων βιο-απόβλητων, επεξεργασίας τους και στη συνέχεια παραγωγής κομπόστ, μέσα από τη συνεργασία του Δήμου Ηρακλείου και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.
Πρόκειται για μια πιλοτική συνεργασία με τρία μόνο σημεία συγκέντρωσης βιοαποβλήτων. Στόχος είναι η επέκταση και σε άλλα σημεία της πόλης και τελικά η δημιουργία ενός ολοκληρωμένου συστήματος από το οποίο θα επωφελούνται και οι πολίτες.
Τα τρία σημεία που έχουν επιλεχθεί αρχικά, για την τοποθέτηση των μηχανικών κομποστοποιητών είναι το ΠΑΓΝΗ, το πάρκο Μ. Ασίας στη Λ. Κνωσού και στο πάρκο Αναγεννήσως στην Νέα Αλικαρνασσό. Ο μηχανικός κομποστοποιητής στο ΠΑΓΝΗ, λειτουργεί ήδη και μάλιστα θεωρείται από τους μεγαλύτερους που έχουν τοποθετηθεί στην Ελλάδα.
Η Πράξη ACUA είναι ενταγμένη στο Πρόγραμμα Συνεργασίας Interreg V-A «Ελλάδα – Κύπρος 2014 -2020» και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και Εθνικούς Πόρους της Ελλάδας και της Κύπρου.
Στο πλαίσιο της Πράξης ο Δήμος Ηρακλείου προχώρησε στην προμήθεια και εγκατάσταση Αυτόνομων Μηχανικών Κομποστοποιητών καθώς και του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού (καφέ οικιακοί κάδοι, πλαστικοί κάδοι για εσωτερικό χώρο και κομποστοποιήσιμες σακούλες), με σκοπό την εφαρμογή ενός συστήματος διαλογής στην πηγή, συγκέντρωσης των παραγόμενων βιοαποβλήτων κι επεξεργασίας τους στον ίδιο χώρο, χωρίς φυσικά τη δημιουργία της οποιασδήποτε όχλησης.
Οι Αυτόνομοι Μηχανικοί Κομποστοποιητές αποτελούν αυτόνομες, κλειστές μονάδες κομποστοποίησης, χωρίς οσμές ή άλλες ουσίες, που λειτουργούν με μηδενική σχεδόν ανθρώπινη παρέμβαση καθώς διαθέτουν λογισμικό ελέγχου λειτουργίας, μπορούν να τοποθετηθούν οπουδήποτε και το μέγεθος τους ποικίλει ανάλογα τις χρήσεις τους.
Στόχος της Πράξης για τον Δήμο Ηρακλείου είναι η εκτροπή 150tn/έτος βιοαπόβλητα και 350 tn ανακυκλώσιμα. Συνεπώς συνολικά θα εκτρέπονται 500tn/έτος απόβλητα.
Μήπως στο Δήμο πρέπει να το ξανασκεφτούν;