Καλή βεντέμα

"Με μια καλή βεντέμα, ξεχρεώνει ο νοικοκύρης", έλεγαν - ορθά - οι παλαιότεροι στον τόπο μας. Κάπως έτσι, φαίνεται πως θα κυλήσει η φετινή χρονιά στην Έμπαρο του Δήμου Βιάννου
Είναι γεγονός ότι τα "μηνύματα" για τη φετινή παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη δεν είναι αισιόδοξα.
Εκτιμάται ότι θα υπάρξει μεγάλη μείωση της παραγόμενης ποσότητας, σε σύγκριση με άλλες χρονιές, κι αυτό λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, με τον παρατεταμένο καύσωνα του καλοκαιριού που προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στο άλλοτε χρυσοφόρο κρητικό προϊόν.
Υπάρχουν εκτιμήσεις μέχρι και για ... 20.000 τόνους ελαιολάδου, ενώ άλλες χρονιές η παραγωγή του κρητικού προϊόντος έφτανε ακόμη και τους 70.000 τόνους!
Δεν ήταν όμως, μόνον ο παρατεταμένος καύσωνας και τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε, αλλά και παγετός στις αρχές της άνοιξης, που σε πολλές περιοχές "εκαψε" τα δέντρα.
Η εικόνα στην Έμπαρο
Την ίδια ώρα, πάντως, στη λεκάνη της Εμπάρου, η εικόνα είναι εντελώς διαφορετική.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο viannitika.gr,ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, φέτος "έχουμε καλή βεντέμα και, εάν όλα πάνε καλά, θα αλέσουμε και η παραγωγή μας θα είναι σε πολύ καλά επίπεδα".
Ο ίδιος υπολογίζει ότι, καλώς εχόντων των πραγμάτων, η παραγωγή της Εμπάρου θα φτάσει τους 600- 700 τόνους, συγκριτικά δηλαδή με άλλες χρονιές, θα είναι μια πολύ καλή παραγωγή.
Οι εργάτες
Αστάθμητος παράγοντας, βέβαια, για την καλή πορεία της φετινής χρονιάς είναι τόσο το εργατικό δυναμικό που είναι δυσεύρετο και, όπως έχουμε ξαναγράψει, μπορεί να "τινάξει" στον αέρα το λιομάζωμα.
Ωστόσο, ο κ. Περογιαννάκης σημείωσε ότι καταβάλλονται προσπάθειες σε συνεργασία με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, ώστε έγκαιρα να καλυφθούν οι ανάγκες από τα κατάλληλα εργατικά χέρια.
Πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι την ώρα που οι αγρότες - επιχειρηματίες αναζητούν εργάτες γης, υπάρχουν διαμαρτυρίες ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν πληρώνονται καλά για μία, κατά κοινή ομολογία, δύσκολη εργασία όπως είναι η αγροτική.
Διαγωνισμοί
Τα περίπου 215 μέλη του Συνεταιρισμού θα δώσουν και φέτος τον καλύτερό τους εαυτό ώστε, παρά τις αντιξοότητες - οικονομικές, εργατικές και κλιματικές μεταξύ άλλων - να παραχθεί ένα σωστό, υγιεινό, και πλούσιο προϊόν, όπως άλλωστε κάθε χρονιά.
Από τον Ιανουάριο και μετά, ο Συνεταρισμός θα βολιδοσκοπήσει την αγορά ώστε να κριθεί εάν και υπό ποιες συνθήκες θα μπορούσε αυτό το λάδι να πουληθεί σε μία καλή τιμή, βάσει πάντα διαγωνισμού.