Καλαμάρια του κουτιού με βλίτα στο τηγάνι
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Το φαγητό της συνταγής ολοκληρώνεται σε λίγο χρόνο (30-45 λεπτά) και γίνεται απίστευτα νόστιμο, παρόλο που αποτελείται από ελάχιστα υλικά
Κάποια φαγητά παρόλο που μπορούν (ή ίσως θεωρείται αναμενόμενο) να μαγειρευτούν στην κατσαρόλα, γίνονται πιο νόστιμα στο τηγάνι. Ο κυριότερος λόγος είναι πως, καθώς μαγειρεύονται με το σκεύος ξεσκέπαστο, δεν συγκεντρώνουν στη σάλτσα το νερό που αποβάλουν κάποια υλικά, το οποίο ή θα κάνει τη σάλτσα νερουλή ή αν πρόκειται να επιδιωχθεί η εξάτμισή του με παράταση του βρασμού, θα έχει ως αποτέλεσμα ένα μαλάκωμα των υλικών περισσότερο του αναγκαίου.
Ειδικότερα αν κάποιο από τα βασικά υλικά του φαγητού είναι ιδιαίτερα τρυφερό όπως τα βλίτα, το μαγείρεμά του πρέπει ή να γίνει σε τηγάνι ή έστω, σ’ ένα πλατύ και ανάβαθο σκεύος (π.χ. το λεγόμενο «πλακερό»).
Τα βλίτα, απαιτούν ελάχιστο και γρήγορο βράσιμο είτε αυτά γίνονται εντελώς βραστά (σαλάτα) είτε αποτελούν ένα, αναμειγμένο με άλλα υλικά, λαδερό φαγητό (γιαχνί).
Το φαγητό της συνταγής ολοκληρώνεται σε λίγο χρόνο (30-45λεπτά) και γίνεται απίστευτα νόστιμο παρόλο που αποτελείται από ελάχιστα υλικά.
Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του είναι το ότι, ενώ βασικό του υλικό είναι τα χόρτα, εκείνο γίνεται ένας εξαιρετικός μεζές που «σηκώνει» μπόλικη μπυρίτσα ή κρασάκι.
Ε, πώς να το κάνουμε, είναι εξαιρετικό το πάντρεμα των χορταρικών με το καλαμαράκι-κονσέρβα σε άλμη.
ΥΛΙΚΑ
- 1 κουτί καλαμάρια
- 800 γρ.- 1 κιλό βλίτα
- 3 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 μεγάλη ντομάτα κομμένη σε κύβους
- 1 ποτήρι νερού ελαιόλαδο
- 1/2 ποτήρι (ν) άσπρο κρασί
- Μια- δυο χούφτες μάραθο ψιλοκομμένο
- Αλάτι
- Μπαχαρικά (πιπέρι, κόλιανδρο, κύμινο).
Ακόμη, ως συνοδευτικό:
Πατάτες τηγανιτές, κομμένες σε μακριές αλλά παχιές φέτες, όπως στο ψητό του φούρνου. (Στην Κρήτη τις λέμε «κυδωνάτες» ).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε τα βλίτα από ξερά ή κιτρινισμένα φύλλα.
Γεμίζουμε με νερό μια μεγάλη κατσαρόλα και τα πλένουμε καλά (αλλάζουμε 2 ή 3 νερά).
Τα βάζουμε σε σουρωτήρι να στραγγίξουν καλά και στη συνέχεια τα αλατίζουμε ελάχιστα.
Αυτή η διαδικασία είναι καλό να γίνει μία (1)ώρα πριν την έναρξη του μαγειρέματός μας.
Στραγγίζουμε το υγρό από τα καλαμαράκια.
Βάζουμε το τηγάνι με το λάδι στην εστία, προσθέτουμε τα καλαμαράκια και τα σοτάρουμε ελαφρά.
Τα «σβήνουμε» με το κρασί και χαμηλώνουμε την εστία σε μέτρια φωτιά.
Έχουμε από πριν κόψει τον μάραθο, τα κρεμμύδια και την ντομάτα σε κύβους και τα προσθέτουμε κι αυτά στο τηγάνι. Συμπληρώνουμε με τα μπαχαρικά.
Χαμηλώνουμε κι άλλο την εστία (να μην σταματήσει όμως ο βρασμός) και αρχίζουμε να προσθέτουμε (σε τρεις δόσεις) τα βλίτα, αφού τα πιέσουμε καλά ανάμεσα στις παλάμες μας για να σπάσουν και να αποβληθεί όσο νερό έχουν κρατήσει.
Το τηγάνι μας θα είναι ξεχειλισμένο, όμως μόλις τα βλίτα αρχίσουν να μαραίνονται, ελαττώνεται ο όγκος τους και «καθίζουν». Τότε με τη βοήθεια μιας σπάτουλας, ανακατεύουμε προσεκτικά το φαγητό μας.
Όταν τα βλίτα μαλακώσουν, ως το σημείο που επιθυμούμε, κλείνουμε την εστία, εκτός κι αν η σάλτσα είναι αρκετά νερουλή, οπότε, δυναμώνουμε για λίγο τη φωτιά μέχρι αυτή να «δέσει».
Στο σημείο αυτό, αν το επιθυμούμε, προσθέτουμε τις τηγανισμένες πατάτες, τις σκεπάζουμε προσεκτικά με βλίτα και αφήνουμε 3-5 λεπτά να ρουφήξουν υγρά και να νοστιμίσουν.
Διαφορετικά σερβίρουμε το φαγητό μας και προσθέτουμε τις τηγανιτές πατάτες στο πλάι του.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Μην επιχειρήσετε να τρίψετε ή να λιώσετε την ντομάτα. Η ντομάτα πρέπει να είναι σε κομματάκια ώστε να απελευθερώσει αργά-αργά τον χυμό της και με αυτό τον τρόπο να δώσει χρόνο στα άλλα υλικά να μαγειρευτούν
2) Το αλάτισμα του φαγητού πρέπει να γίνει με φειδώ, αφού τα καλαμαράκια είναι ήδη πολύ αλατισμένα.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη