Και με τη βούλα φοιτητής Ιατρικής!


Τα αδέλφια Γιάννης και Δημήτρης Στυλιανάκη, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης
Είναι σπουδαίο να βάζεις στόχους. Ακόμη σπουδαιότερο να τους επιτυγχάνεις…
Ο Δημήτρης Στυλιανάκης, από την Άνω Βιάννο, είναι μια κλασσική περίπτωση νέου που βάζει στόχους και τους κατακτά με το σπαθί του!!!
Γιατί έμαθε να αγωνίζεται και να κερδίζει χωρίς αναβολικά και δεκανίκια!
Στα 18 του χρόνια βρέθηκε να εκπροσωπεί τη χώρα μας στην Ολυμπιάδα Χημείας, ενώ παράλληλα, με 18.693 μόρια, εισήχθηκε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης!
Το ποιο ήταν το όπλο του στις κατακτήσεις αυτές, μας το είπε ο ίδιος σε μια εξομολόγηση ψυχής: «Η οικογένειά μου! Οι γονείς μου μ’ έμαθαν να βάζω στόχους, να αγωνίζομαι για την επίτευξή τους και να διαχειρίζομαι τις δυσκολίες»!
Η κουβέντα μας με τον νέο φοιτητή της Ιατρικής είχε εξαιρετικό ενδιαφέρον. Είναι από τις συνεντεύξεις που ο δημοσιογράφος τις καταφχαριστιέται. Θετική σκέψη, λόγος που αποπνέει σιγουριά και ωριμότητα, διαβολεμένη πολιτική κρίση. Αναρωτιέμαι ποια θα ήταν η Ελλάδα αν, η πλειοψηφία των νέων ήταν Δημήτρηδες…
Πέρυσι ήταν η σειρά του κατά ένα έτος μεγαλύτερου αδερφού του, του Γιάννη, να πετύχει ένα τόσο υψηλό στόχο και να εισαχθεί στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης! Φέτος ήταν η σειρά του Δημήτρη! Δυο αδέρφια, που δεν «εκπατρίσθηκαν» σε λύκεια της πόλης, όπως συνήθως γίνεται, αλλά έμειναν εδώ, στο ιστορικό σχολείο, το οποίο, μπορεί να αισθάνεται και πάλι υπερηφάνεια, που συνεχίζεται μια παράδοση πολλών δεκαετιών!
Σταματούμε εδώ και σας παρουσιάζομε ολόκληρη τη συνέντευξή μας με τον Δημήτρη Στυλιανάκη:
Δημήτρη τι καθόρισε το χαρακτήρα σου;
Η Οικογένειά μου αναμφισβήτητα ήταν ο καθοριστικός παράγοντας. Αυτή με διαπαιδαγώγησε. Αυτή μ’ έμαθε να σκέφτομαι και να οργανώνω το καθετί. Να βάζω στόχους, να αγωνίζομαι και να διαχειρίζομαι τις δυσκολίες.
Είσαι ένα παιδί με κοινωνική παρουσία, που έχει φίλους, που σε καθημερινή βάση έπαιζε μπάσκετ… και μάλιστα με την ομάδα σου συμμετείχατε σε πρωτάθλημα. Πώς κατάφερνες να βρίσκεις τις ισορροπίες;
Η οικογένεια πάλι. Αυτή με δίδαξε ότι είναι ωραίο να έχουμε κοινωνικές σχέσεις και ισορροπημένη κοινωνική ζωή. Μου έμαθε όμως και κάτι ακόμη: Όταν βάζουμε ένα δύσκολο στόχο, οφείλουμε να συνειδητοποιήσουμε ότι απαιτούνται ανάλογες θυσίες…
Ήσουν ένας από τους νέους που εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα Χημείας στο Τόκιο! Μίλησέ μας για την εμπειρία σου αυτή…
Ήταν μια ξεχωριστή εμπειρία, γιατί έμαθα ποιες είναι οι ανάγκες του πρωταθλητισμού, που έχει υψηλές απαιτήσεις και απόλυτη αφοσίωση στους στόχους σου.
Ήμασταν 312 διαγωνιζόμενοι απ’ όλο τον πλανήτη, και έχασα στο νήμα το βραβείο… Επισημειώνεται πως, σε άλλες χώρες η προετοιμασία διαρκεί χρόνια, ενώ στη χώρα μας είχαμε περιθώριο μόλις 20 ημερών!
Πρέπει επίσης να ληφθεί υπόψη, ότι όλα αυτά συνέπεσαν με τις ανάγκες για τις πανελλήνιες εξετάσεις…
Ωστόσο, ο Covid 19 σου στέρησε ένα ταξίδι στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου…
Πράγματι, δεν πήγαμε στο Τόκιο, αφού δεν μας το επέτρεψε η πανδημία. Ήμουν στην Αθήνα, όπου για 10 ημέρες ξυπνούσα στις 5:00 το πρωί και διάβαζα μέχρι τις 10:00 το βράδυ! Συναγωνίστηκα με παιδιά που, τα περισσότερα, είχαν ως αποκλειστικό γνωστικό τους αντικείμενο τη χημεία….
1ος από αριστερά, ο Δημήτρης Στυλιανάκης
Ιατρική πέρυσι ο αδερφός σου, Ιατρική κι εσύ φέτος… Θέλω το σχόλιό σου….
Η Ιατρική είναι μια επιστήμη που βασίζεται στον ανθρωπισμό και την προσφορά στον συνάνθρωπο.
Η εισαγωγή μας στην Ιατρική, δεν έτυχε, αλλά τόσο για τον αδερφό μου, όσο και για μένα ήταν ο κύριος στόχος μας από τις πρώτες τάξεις λυκείου.
Βιάννος: Τι σημαίνει για σένα…
Η Βιάννος είναι ο τόπος που μεγάλωσα, πήγα σχολείο κι έκανα φίλους. Έχω μια βαθειά αγάπη για το χωριό μου κι εύχομαι μελλοντικά να γίνουν περαιτέρω έργα για την ανάπτυξή του.
Σαν παιδί, δεν στερήθηκες φίλους παιγνίδι, διασκέδαση. Ποια είναι η συνταγή να συνταιριάζονται όλα αυτά και ταυτόχρονα να επιτυγχάνονται υψηλοί στόχοι όπως αυτοί που πέτυχες;
Είναι σημαντικό να διαχωρίζουμε τον χρόνο του παιχνιδιού, της βόλτας και του διαβάσματος και να οργανώνουμε τη μέρα μας, έτσι ώστε αυτά να μην μπερδεύονται. Το βέβαιο είναι ότι υπάρχει χρόνος και για τα τρία…
Έχεις αποφασίσει ποιο κλάδο της ιατρικής θα τραβήξεις; Κι αν ναι, ποιο ήταν το κριτήριό σου;
Είναι νωρίς για να διαλέξω συγκεκριμένο κλάδο της Ιατρικής. Όμως, ανυπομονώ να φοιτήσω στη σχολή και να δω τι συμβαδίζει με τα ενδιαφέροντά μου…
Εμείς να ευχαριστήσουμε τον Δημήτρη Στυλιανάκη για το χρόνο που μας διέθεσε, να τον συγχαρούμε για τις επιτυχίες του και να του ευχηθούμε ό,τι καλύτερο στις σπουδές του!
Η οικογένεια του Δημήτρη: Από αριστερά ο πατέρας του κ. Νίκος Στυλιανάκης (υπεύθυνος Οικονομικής Υπηρεσίας Δήμου Βιάννου), ο μεγάλος αδερφός, ο Γιάννης, δευτεροετής Ιατρικής Σχολής, δίπλα του ο νεοεισαχθείς και δεξιά η μητέρα τους κ. Κατερίνα Ραπτάκη νοσηλεύτρια στο Κέντρο Υγείας Βιάννου