Καθησυχαστικοί οι σεισμολόγοι
Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την τελευταία έξαρση όχι μόνον στην Κρήτη αλλά και σε άλλες περιοχές
Ως απολύτως φυσιολογικό φαινόμενο για τον ελλαδικό χώρο χαρακτηρίζει τη σεισμική ακολουθία που παρατηρείται, το τελευταίο χρονικό διάστημα, με την καταγραφή μικρών σεισμών, ο καθηγητής Σεισμολογίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Κώστας Παπαζάχος.
Ο ίδιος σε δηλώσεις του επισήμανε ότι η σεισμική ακολουθία βόρεια της Κρήτης έχει ξεκινήσει πριν από τις γιορτές, προς τα τέλη του Δεκεμβρίου, ενώ εμφανίστηκε απολύτως καθησυχαστικός για τη σεισμική δραστηριότητα στα νότια και συγκεκριμένα στην περιοχή της Άρβης.
Χθες, ένας ακόμη σεισμός που δε σχετίζεται με εκείνον στα βόρεια, σημειώθηκε νότια του Δήμου Βιάννου.
Είχε ένταση 3,7 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και καταγράφηκε σε απόσταση 10 χιλιομέτρων νότια της Άρβης και σε εστιακό βάθος, σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο Αθηνών, στα 10,8 χιλιόμετρα.
Η συγκεκριμένη δόνηση έγινε αισθητή κυρίως στα νότια του νησιού και φυσικά στην περιοχή της Άρβης όπου έγινε αισθητή...
Ο καθηγητής Γεωλογίας και Διαχείρισης κρίσεων, Πρόεδρος του ΟΑΣΠ, Ευθύμης Λέκκας, μιλώντας για τις σεισμικές δονήσεις στην Κρήτη, εμφανίστηκε και αυτός καθησυχαστικός.
Αναφέρθηκε και στη σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στην περιοχή της Λέσβου και σημείωσε:
« Έχουμε να κάνουμε με μία ακολουθία που είναι σε αποδρομή – δηλαδή μειώνεται σταδιακά και εκτονώνονται οι τεκτονικές δυνάμεις που συσσωρεύονται στο υπέδαφος».
«Βεβαίως κρατάμε μία μικρή επιφύλαξη η οποία στηρίζεται στο γεγονός ότι το 1867 είχαμε έναν πολύνεκρο σεισμό στην ίδια περιοχή. αυτή η επιφύλαξη δημιουργεί και επιχειρησιακές δράσεις στην Λέσβο», συμπλήρωσε ο κ. Λέκκας.
Και πρόσθεσε ότι:
«Το φαινόμενο της διάσπαρτης σεισμικότητας σε όλη τη χώρα, έχει επαναληφθεί χωρίς να προϊδεάζει κάποιον μεγάλο σεισμό. Δεν στοιχειοθετείται έξαρση σεισμικής δραστηριότητας, καθώς θα έπρεπε να είναι σεισμοί πάνω από 5 και 6 Ρίχτερ».