Ιστορική εκδοχή για τη γέννηση του ονόματος "Ψαρολογάκης"

Καθώς οι ημέρες περνούν και πλησιάζουμε προς την 25η Μαρτίου, την Επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης, θα "σκαλίζουμε" διάφορες ιστορίες από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στην περιοχή της Βιάννου.
Μια από αυτές, πιθανότατα σχετίζεται με τη γέννηση του επωνύμου "Ψαρολογάκης", που συναντούμε συνήθως στην περιοχή της Κοινότητας Χόνδρου.
Σύμφωνα με τον κ. Γιώργο Κονδυλάκη και το αφιέρωμα "Κάτω Βιάννος, ταξίδι στο χρόνο" που δημοσιεύτηκε στην "Ηχώ της Βιάννου", περίπου το 1867 στην περιοχή της Πέρα Μέσης κατά τη διάρκεια γάμου, οι Τούρκοι εισέβαλαν εκεί που είναι σήμερα η εκκλησία της Παναγίας και έσφαξαν όλο τον κόσμο που γλεντούσε. Άνδρες, γυναίκες και παιδιά. Την πληροφορία για τον γάμο πήραν από ένα μικρό παιδί που ήταν βοσκάκι. Το βασάνισαν για να μαρτυρήσει και στη συνέχεια το έσφαξαν. Από τη σφαγή γλίτωσε μόνο ένας νέος κάτοικος, με καταγωγή από τα Σφακιά, που καβάλα σε ένα άσπρο (ψαρό) άλογο κατέφυγε στον Χόνδρο και γι’ αυτό ονομάσθηκε Ψαρολογάκης.
Την πράξη αυτή τη συνήθιζαν οι Τούρκοι γενίτσαροι. Ορμούσαν σε γάμους Χριστιανών, και έσφαζαν όλο τον κόσμο. Άφηναν μόνο τη νύφη την οποία έπαιρναν σκλάβα για να ικανοποιούν τις ορέξεις τους.