Ιερό προσκύνημα!
Με τη λαμπρότητα που της πρέπει και σε κλίμα κατάνυξης, τιμάται και φέτος η Κοίμηση της Θεοτόκου, η μεγαλύτερη Χριστιανική γιορτή του καλοκαιριού
Τι να πρωτοθυμηθεί και τι να πρωτοσυγκρατήσει κανείς...
Από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Κεραλιμενιώτισσας και από την Ιερά Μονή Κοιμήσεως της Θεοτόκου Αγίας Μονής μέχρι την την Παναγία τη Λιονταριανή στην Άνω Βιάννο, η Παναγία είναι παντού...
Η Μητέρα όλων, η Παναγία που όλοι επικαλούνται στις πιο δύσκολες στιγμές, στις πιο κρίσιμες ώρες και όλοι ευχαριστούν με την πρώτη ευκαιρία τιμάται και φέτος με τη δέουσα λαμπρότητα σε όλους τους ιερούς ναούς του Δήμου Βιάννου και σε όλα τα μοναστήρια.
Για τους περισσότερους το ιστορικό εκκλησάκι της Κερά Λιμανιώτισσας είναι άγνωστο. Όταν όμως κανείς το επισκεφθεί, η εξαιρετική του ομορφιά μένει για πάντα χαραγμένη στη μνήμη του...
Για το ιστορικό αυτό μοναστήρι στην περιοχή της Ψαρής Φοράδας που έχει τόσο πολύ ταλαιπωρηθεί, ολοκληρώθηκε η διαγωνιστική διαδικασία από την Περιφέρεια Κρήτης και αναδείχθηκε ο ανάδοχος για την αναστήλωση του μοναστηριού ενώ οι εργασίες έχουν ξεκινήσει αν και πέρασαν από ... 40 κύματα!.
Σύμφωνα με την παράδοση, χτίστηκε από μοναχούς της Μονής του Αγίου Προκοπίου, την οποία αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν, όταν την κατέστρεψαν οι Σαρακηνοί.
Όταν αργότερα επέστρεψαν ξανά στο Μοναστήρι έφεραν μαζί τους δώρα στην Παναγία, μεταξύ των οποίων ήταν και ένα ασημένιο ομοίωμα καραβιού, που έφερε στο πηδάλιό του την εικόνα της Παναγίας, με αφιέρωση «Στην Κερά των Λιμανιών», που με τον καιρό έγινε Κεραλιμενιώτισσα.
Επίσης στη Χάρη της Υπεραγίας Θεοτόκου είναι αφιερωμένη και η Παναγία η Λιονταριανή. Βρίσκεται στην Άνω Βιάννο.
Πρόκειται για ιστορικό ναό στην είσοδο της Άνω Βιάννου, ενώ την περίοδο της Ενετοκρατίας ήταν καθολικός ναός κτισμένος δίπλα ακριβώς στο διοικητήριο των Ενετών... (ως γνωστόν το λιοντάρι ήταν το σήμα της ενετοκρατίας ).
Αυτό εξηγεί και την ονομασία της....Με βάση τις τοιχογραφίες που φέρει, εικάζεται ότι το αρχικό κτίσμα είναι του 13ου ή 14ου αιώνα.
Επί Τουρκοκρατίας, ο ναός πάντως μετατράπηκε σε στάβλο για τα ζώα και μετά έγινε αποθήκη!
Ό,τι έχει απομείνει στο ναό φαίνεται καμένο, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των ντόπιων...
Και βέβαια, δεσπόζει ο Ιερός Ναός της Ιεράς Μονής Κοιμήσεως της Θεοτόκου της Αγίας Μονής
Στην έξοδο του φαραγγιού του Αφρατιού βρίσκεται η Αγία Μονή, μοναστήρι αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου.
Σύμφωνα με την παράδοση χτίστηκε από τρεις Κύπριες μοναχές, οι οποίες αρχικά έχτισαν την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου στον Κερατόκαμπο.
Το μοναστήρι λειτούργησε κανονικά έως το 1842, αλλά από το 1842 έως το 1865 ερημώθηκε.
Τον Δεκαπενταύγουστο, στη γιορτή του μοναστηριού, στήνεται μεγάλο πανηγύρι με προσκυνητές από τα γύρω χωριά.