Ημερίδα με θέμα: “Η Βιάννος κατά την Τουρκοκρατία"

Σημαντικά ιστορικά στοιχεία από την περίοδο της Τουρκοκρατίας στη Βιάννο θα παρουσιαστούν στις 25 Σεπτεμβρίου
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Βλαχάκειου Πνευματικού Κέντρου με την ευκαιρία του εορτασμού των 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης του 1821-1830 διοργανώνει Ημερίδα με θέμα “Η Βιάννος κατά την Τουρκοκρατία” στην οποία θα παρουσιαστούν σημαντικά ιστορικά στοιχεία για τη συμβολή της ευρύτερης περιφέρειας της Βιάννου στους απελευθερωτικούς αγώνες κατά των Τούρκων κατακτητών.
Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, η Ημερίδα έχει ενταχθεί στο εθνικό πρόγραμμα εορτασμού των 200 ετών μετά την Επανάσταση του 1821, (με αριθμό πρωτοκόλλου GR-07197) και τελεί υπό την Αιγίδα της Επιτροπής Ελλάδα 2021, πραγματοποιείται από το Βλαχάκειο Πνευματικό Κέντρο, σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Βιάννου και την Περιφέρεια Κρήτης.
Η διοργάνωση της Ημερίδας αυτής αποτελεί μια πρώτη ίσως οργανωμένη προσπάθεια να συγκεντρωθεί και να παρουσιαστεί όλο το ιστορικό υλικό, η πληροφορία και η γνώση για την συμμετοχή των βιαννιτών (οπλαρχηγών, απλών πολεμιστών κά) σε όλες τις μικρές και μεγάλες Επαναστάσεις που έγιναν στην Κρήτη για την αποτίναξη της τουρκικής τυραννίας και δεσποτείας και την κατάκτηση της πολυπόθητης ελευθερίας, πρωτίστως δε κατά την μεγάλη Επανάσταση 1821-1830, και συγχρόνως όλων των συμπαρομαρτούντων ιστορικών, κοινωνικών και οικονομικών στοιχείων και οποιονδήποτε άλλων πληροφοριών που είναι θησαυρισμένες στο Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου (ΤΑΗ) και στον Κώδικα Θυσιών στον οποίο συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων και τα ονόματα Βιαννιτών που έχασαν τη ζωή τους, την περιουσία τους, έγιναν φυγάδες κλπ κατά τη διάρκεια της Επανάστασης 1821-1830.
Θα γίνει αναφορά σε πρόσωπα που έπαιξαν σημαντικό ρόλο στα ιστορικά δρώμενα κατ’ αυτή τη χρονική περίοδο και συμμετείχαν σε πολεμικά και άλλα γεγονότα που έλαβαν χώρα ιδιαίτερα στη Βιάννο αλλά και σε ολόκληρη την Κρήτη, ακόμη και άλλες περιοχές του Μείζονος Ελληνισμού. Ιδιαίτερη αναφορά θα γίνει στο μεγάλο βιαννίτη λογοτέχνη, συγγραφέα και δημοσιογράφο, Ιωάννη Κονδυλάκη, στο έργο του οποίου περιέχονται σημαντικές, αξιόπιστες αναφορές και πληροφορίες, για τα γεγονότα αυτής της σημαντικής χρονικής περιόδου της ιστορίας μας.
Οι εισηγήσεις που θα παρουσιαστούν στην Ημερίδα στηρίζονται πρωτίστως σε πρωτογενές ιστορικό υλικό, που βρίσκεται στα αρχεία του κράτους, ιστορικών μουσείων, σε αρχεία βιβλιοθηκών, πνευματικών-επιστημονικών ιδρυμάτων σε ιδιωτικά αρχεία και αλλού.
Κάνουμε την αρχή ευελπιστώντας να ευαισθητοποιήσουμε και να προτρέψουμε επιστήμονες ιστορικούς ερευνητές, απλούς ιστοριοδίφες, φιλίστορες κά που αγαπούν την ιστορία και ερευνούν τα γεγονότα με ανιδιοτελή κίνητρα, να δείξουν ειλικρινές ενδιαφέρον, να ασχοληθούν επισταμένως, να ψάξουν και να παρουσιάσουν ό,τι σχετικό υπάρχει με το θέμα της Ημερίδας.
Η γνωριμία με την ιστορία και την παράδοση του τόπου μας και η μεταφορά από γενιά σε γενιά της ιστορικής μνήμης, γεγονότων που καθόρισαν το παρελθόν και επηρεάζουν σημαντικά το παρόν και το μέλλον, διαμορφώνοντας τις εξελίξεις, είναι επιβεβλημένη, δρα παιδαγωγικά και επηρεάζει τις πράξεις μας, τις συνειδήσεις μας και τις ψυχές μας. Γι αυτό πρέπει να διερευνώνται, να καταγράφονται, να διασώζονται να διαδίδονται. Να μπορούν να έχουν σ’ αυτές πρόσβαση, όσο το δυνατόν περισσότεροι άνθρωποι και κυρίως οι νέοι, για να τις αξιοποιούν και να χτίσουν το μέλλον τους σε ασφαλείς βάσεις.
Η Ημερίδα απευθύνεται σε μελετητές – ερευνητές της ιστορίας, τοπικής, και ευρύτερης (ελληνικής) εθνικής μας ιστορίας σε σχέση με τους απελευθερωτικούς αγώνες κατά των Τούρκων. Απευθύνεται σε όλους τους Βιαννίτες που έτσι θα γνωρίσουν την ιστορία των προγόνων τους, στους νέους που πρέπει να μάθουν για το παρελθόν και στους εκπαιδευτικούς που οφείλουν να τη διδάξουν και να διαπαιδαγωγήσουν τα παιδιά. Επίσης απευθύνεται σε όλους τους φιλίστορες και σε όλους τους Ελληνες προς ιστορική γνώση και παιδαγωγία.
Θα διεξαχθεί στο Ηράκλειο στις 25 Σεπτεμβρίου 2021, ημέρα Σάββατο. Ο χώρος και το αναλυτικό πρόγραμμα των εργασιών θα ανακοινωθούν μετά τις 15 Αυγούστου.
Η ομάδα ερευνητών οι οποίοι μέχρι τώρα έχουν αναλάβει αντίστοιχες εισηγήσεις είναι:
Ανδριώτης Νίκος,
Πληθυσμιακή εξέλιξη της επαρχίας Βιάννου κατά την οθωμανική κυριαρχία και οι επιπτώσεις των επαναστάσεων του 19ΟΥ αι.
Γρατσέας Στέφανος
Ένας αιώνας Επαναστάσεων-Άνθρωποι και γεγονότα στην επαρχία Βιάννου
Ινιωτάκης Πέτρος - Ινιωτάκης Πολυχρόνης (κοινή παρουσίαση)
“Καπετάν Γιαννίκος” ο Πληρεξούσιος Ρίζου και Αρκαδίας.από τα Αμυρά της Βιάννου.
Καδιανάκης Μιχάλης
Το 21 στην Κρήτη και στη Βιάννο.
Μακράκης Μανώλης
Η συνεισφορά των μονών της επ. Βιάννου στην εκπαίδευση των Βιαννιτών, στην εθνική τους αυτογνωσία και στην πολυπόθητον ελευθερία
Μανουκάκη Μεταξάκη Άννα
Ιστορικά στοιχεία της Εμπάρου στην Τουρκοκρατία
Μικρογιαννάκη Ιωάννα
"Η Βιάννος κατά τον 19ο αιώνα: τι είδαν και τι άκουσαν οι περιηγητές”
Μιχελογιαννάκη Αταλάντη
Η τουρκοκρατία στην Κρήτη μέσα από το έργο του Ιωάννη Κονδυλάκη
Μπαρμπαγαδάκης Στέλιος
Νίκος Συγγελάκης ή Χατζηαναγνώστης ο Συμιακός
Παναγιωτάκη Μάρα
Τοπωνύμια, αλλά και άλλου τύπου οθωμανικά αποτυπώματα (προφορικά/μνημειακά) στην περιοχή στο γενικότερο πλαίσιο (κοινωνικό/πολιτικό) της περιόδου της Οθωμανικής κυριαρχίας στη Βιάννο.
Παπαδημητράκη Βαγγελιώ
Καταγραφές στο μεταφρασμένο από τον Νικόλαο Σταυρινίδη Τουρκικό Αρχείο Ηρακλείου.
Στιβακτάκης Αντώνης
Ο τελευταίος Επίσκοπος Αρκαδίας με έδρα τη Βιάννο Νικόδημος Κατσαράκης και η συμμετοχή του στις τελευταίες Κρητικές Επαναστάσεις