Ημερίδα για την απειλή της λειψυδρίας
Παύλος Μπαριτάκης: "Η υφαλμύρωση είναι υπαρκτός κίνδυνος εξαιτίας της υπεράντλησης των γεωτρήσεων"
Το μείζον ζήτημα του νερού στην Κρήτη, ήταν αυτό που τέθηκε επί τάπητος στην Ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, με τη συμμετοχή της Περιφέρειας Κρήτης, των Δήμων και των ΤΟΕΒ.
Στην εκδήλωση στην οποία μετείχε και ο Δήμαρχος Βιάννου κ. Παύλος Μπαριτάκης, αλλά και ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Βιάννου Μενέλαος Πετράκης αναλύθηκαν τα δεδομένα γύρω από τον εφιάλτη της λειψυδρίας και ακούστηκαν όλες οι θέσεις για τα προτεινόμενα μέτρα, τα οποία πρέπει να παρθούν, μέσα από έναν ενιαίο σχεδιασμό για την Κρήτη.
Στην τοποθέτησή του στην Ημερίδα, ο Δήμαρχος Βιάννου επισήμανε την ανάγκη, όχι μόνο για την ενεργοποίηση των Δήμων και όλων των
εμπλεκόμενων Υπηρεσιών, αλλά και για την ευαισθητοποίηση των πολιτών.
Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ήδη από τις 14 Μαρτίου στο Δήμο Βιάννου έχουν ανακοινωθεί μια σειρά από προληπτικά μέτρα για την άρδευση καλλιεργειών κατά την αρδευτική περίοδο 2024 λόγω της λειψυδρίας, καλώντας τους πολίτες να προγραμματίσουν τις καλλιέργειές τους προσαρμοσμένοι στα νέα έκτακτα μέτρα για την καταπολέμηση της λειψυδρίας».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Μπαριτάκης τόνισε ότι «τα οποιαδήποτε μέτρα δεν μπορούν να δώσουν ουσιαστικές λύσεις, αν οι ίδιοι οι δημότες δεν πράξουν με ευθύνη και ενσυναίσθηση και φυσικά εφόσον δεν υπάρξει ένα σχέδιο προς υλοποίηση με τη μορφή του κατεπείγοντος για την Κρήτη συνολικά».
Ο Δήμαρχος Βιάννου έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καθώς όπως χαρακτηριστικά είπε «Στην Κρήτη η λειψυδρία αποτελεί μείζον ζήτημα, για το οποίο απαιτείται μακροχρόνια στρατηγική, με στόχο την ορθολογική διαχείριση του νερού, την αξιοποίηση επιφανειακών υδατικών πόρων μέσα από τις κατάλληλες υποδομές και την προστασία του υδροφόρου ορίζοντα, ο οποίος σε περιοχές όπως η Βιάννος και άλλες παράκτιες περιοχές κινδυνεύει με υφαλμύρωση».
Τέλος, επεσήμανε ότι η Δημοτική Αρχή Βιάννου, έχει εκπονήσει ήδη μια σειρά από προτάσεις και μελέτες, προχωρώντας στην υλοποίηση έργων υποδομής, με στόχο τη «θωράκιση» του Δήμου, όμως αυτό δεν αρκεί καθώς η διασφάλιση του αγαθού που λέγεται νερό για τις γενιές του μέλλοντος, απαιτεί πολιτική βούληση.