Η "τρύπα" των αντιρρήσεων

Εκδόθηκαν όλες αποφάσεις του Υπουργείου Περιβάλλοντος, με τις οποίες κυρώθηκαν οι δασικοί χάρτες στους 54 νομούς της χώρας, για το 95% της υπό ανάρτησης έκτασης και στο 90% της Επικράτειας.
Στους προσωρινά κυρωμένους δασικούς χάρτες υπάρχει «τρύπα» 2,6 εκατ. στρεμμάτων από 340.000 αντιρρήσεις, σύμφωνα με το ecopress.gr ενώ υπάρχει θέμα για τα δασικά αυθαίρετα σε οικιστικές πυκνώσεις.
Τα προβλήματα που αναδεικνύονται από την ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών είναι το ιδιοκτησιακό, οι εκτάσεις που χαρακτηρίζονται ως πρώην αγροτικές που δασώθηκαν λόγω εγκατάλειψης ή δασικές εκτάσεις που εκχερσώθηκαν παράνομα προς καλλιέργεια, καθώς και σπίτια που έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις χωρίς την απαιτούμενη οικοδομική.
Ανοιχτό θέμα οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων
Η κανονική λειτουργία των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων εξακολουθεί να αποτελεί ανοιχτό θέμα για το Υπουργείο και τη Γενική Γραμματεία Δασών.
Σήμερα οι Επιτροπές έχουν φτάσει τις 158, από περίπου 70 στα τέλη Μαΐου.
Αναμένεται να λειτουργήσουν και άλλες, καθώς έχει ανακοινωθεί από το Υπουργεό ότι στόχος είναι να φτάσουν περίπου τις 200. Υπάρχουν ακόμη περιοχές, που δεν καλύπτονται από επαρκή αριθμό επιτροπών, όπως στην Κρήτη.
«Αγκάθι» για το σύνολο των επιτροπών αποτελεί η πληρωμή των μελών τους, αν και υπερδιπλασιάστηκε η μηνιαία αποζημίωση για όλα τα μέλη των Επιτροπών.
Μπλοκαρισμένες μεταβιβάσεις και οικοδομικές άδειες
Ωστόσο ισχύει πλαφόν 25% επί των μηναίων αποδοχών και τα μέλη των επιτροπών δασολόγοι δημόσιοι υπάλληλοι δεν μπορούν να πληρωθούν την αμοιβή των 600 ευρώ.
Πάντως οι Επιτροπές Εξέτασης Αντιρρήσεων καλούνται να εξετάσουν τις αντιρρήσεις, που αφορούν σε 340.000 δασικά ακίνητα για πάνω από 2.600.000 στρέμματα, έκταση που αντιστοιχεί στο 1,9% της χώρας.