Η πιο απλή τάρτα σοκολάτας
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Τρία χαρακτηριστικά που κάνουν τη συνταγή αυτή ασυναγώνιστη!
Αν, για μια οικοδέσποινα, το καλύτερο γλυκό είναι το πιο απλό και αν, για την οικογένειά της, το καλύτερο γλυκό είναι κάθε σοκολατένιο, τότε σ’ αυτήν, εδώ, την συνταγή, θα βρείτε τον τέλειο συνδυασμό αυτών των δύο απόψεων.
Ένα απλό-σοκολατένιο γλυκό που θα το φτιάξετε εύκολα και που θα το απολαύσουν οι δικοί σας, δεν μπορεί παρά να είναι μια μαγειρική πρόκληση!
Η σοκολατένια τάρτα της συνταγής μας, ανάμεσα στα χαρακτηριστικά της έχει τρία που την κάνουν ασυναγώνιστη!
Το πρώτο είναι η ευκολία παρασκευής της ζυμένιας βάσης της, αφού ψήνεται χωρίς να σκεπαστεί με κάποιο υλικό και χωρίς να γεμιστεί με κάποιο άλλο που, με το βάρος του, θα την καθηλώσει, όπως απαιτείται στις περισσότερες τάρτες.
Το δεύτερο είναι το περιθώριο αυτοσχεδιασμού που αφήνει, μιας και το γέμισμά της είναι σοκολατένιο μεν, μη δεδομένο δε.
Και,
το τρίτο η ευκολία παρασκευής αλλά και η σίγουρη επιτυχία του θαυμάσιου γλάσου επικάλυψης.
Τα υλικά της συνταγής, σχεδόν πάντα, βρίσκονται στις κουζίνες μας, ενώ τα τρία στρώματα της τάρτας μας, δηλαδή η βάση, η γέμιση και η επικάλυψη, μπορούν τα παρασκευαστούν ταυτόχρονα και να της προσδώσουν το αβαντάζ ενός γρήγορου αποτελέσματος.
ΥΛΙΚΑ για τη βάση
- 80 γρ. βούτυρο
- 1/2 ποτήρι (νερού) κακάο
- 1/2 ποτήρι (ν) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 1/2 ποτήρι (ν) καστανή ζάχαρη
- 1 αυγό
- 1 κουταλάκι (γλυκού) σόδα
ΥΛΙΚΑ για την γέμιση
Μπορείτε να γεμίσετε την τάρτα σας με όποιο είδος κρέμας σοκολάτας προτιμάτε.
Εμείς σας προτείνουμε τρεις (3) λύσεις:
1η) Φτιάχνετε μια κρέμα μ’ ένα φακελάκι (από τα γνωστά) κρέμας Άνθους Αραβοσίτου θα της προσθέσετε 2-3 κουταλιές κακάο και, αφού κρυώσει, την ανακατεύετε (με σπάτουλα) με μια σαντιγί άγλυκη που θα φτιάξετε με 200ml κρέμας γάλακτος
2η) Χρησιμοποιείτε μια απλή μους σοκολάτας την οποία ή θα φτιάξετε εσείς ή θα χρησιμοποιήσετε ένα από τα φακελάκια του εμπορίου
3η) Κάνετε μια κρέμα με ένα φακελάκι Άνθος Αραβοσίτου και 3 κουταλιές κακάο, αντικαθιστώντας όλο το γάλα με κρέμα γάλακτος (ίδιου όγκου).
Υλικά για το γλάσο
- 120 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
- 1 κουταλιά σούπας ζάχαρη άχνη
- 2 κ.σ. γάλα
- 1 κ.σ. κονιάκ
- 1 κ.σ. μέλι
- 100 γρ. βούτυρο, σε κομματάκια
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 170β.
Μετά θα βάλετε σ’ ένα μπολ το αυγό και τη ζάχαρη και θα τα χτυπήσετε με το μίξερ μέχρι να γίνουν μια πολύ πηκτή κρέμα.
Στη συνέχεια προσθέτετε τη σόδα και τέλος τα υπόλοιπα στερεά υλικά (κακάο-αλεύρι) και το βούτυρο κομμένο σε μικρά κομματάκια.
Θα ζυμώσετε καλά ώστε να ενωθεί το βούτυρο με τα άλλα υλικά και να έχετε μια μαλακή-εύπλαστη ζύμη.
Βουτυρώνετε τις παλάμες σας και μεταφέρετε τη ζύμη πάνω σε καλά αλευρωμένο αντικολλητικό χαρτί.
Πατάτε με τις λαδωμένες παλάμες σας τη ζύμη και την απλώνετε σε μέγεθος περίπου ίσο με τον πάτο της ταρτιέρας σας.
Ανασηκώνετε το αντικολλητικό χαρτί και αναποδογυρίζετε τη ζύμη μέσα στην ταρτιέρα, την οποία, έχετε λαδώσει καλά στον πάτο και στα πλάγια.
Στη συνέχεια πιέζετε με την παλάμη σας τη ζύμη προς την περιφέρεια της ταρτιέρας και ωθείτε τη ζύμη, έτσι ώστε, να καλύψει και τα πλάγια της μέχρι επάνω.
Βάζετε την ταρτιέρα στον φούρνο και ψήνετε για 15-17 λεπτά. (Θα σας φανεί μαλακή αλλά όταν κρυώσει θα σκληρύνει).
Όσο η τάρτα ψήνεται θα βάλουμε σε μια κατσαρολίτσα όλα τα υγρά υλικά του γλάσου και θα τα ζεστάνουμε πολύ (να μην αρχίσει βρασμός).
Τότε θα προσθέσουμε και την κουβερτούρα και θα ανακατέψουμε καλά μέχρι να γίνουν ένας ομοιογενής χυλός.
Αφήνουμε το γλάσο να κρυώσει και ετοιμάζουμε την κρέμα γέμισης που επιλέγουμε.
Γεμίζουμε την τάρτα με την κρέμα και απλώνουμε κουταλιά-κουταλιά το γλάσο το οποίο πρέπει να είναι κρύο.
Στρώνουμε το γλάσο προσεκτικά, διακοσμούμε όπως μας αρέσει και βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ
1) Η κρέμα γέμισης μπορεί να παρασκευαστεί από την προηγούμενη. Ακόμη μπορείτε να της προσθέσετε κομμάτια μαλακής σοκολάτας ή κομματάκια από μπισκότα σοκολάτας.
*Η αναδημοσίευση επιτρέπεται μόνο μετά από άδεια του δημιουργού ή μετά από επικοινωνία με το viannitika.gr