Η παραγωγή και η συσκευασία Κίτρων και το "βαπόρι του γύρου"

Στα μέσα του προηγούμενου αιώνα, εκτός από την Έμπαρο (τότε)Πεδιάδος, μεγάλη παραγωγή κίτρων υπήρχε και στον Χόνδρο.
Συγκεκριμένα, οι Χονδριγιαννοί που είχαν κατέβει στο σημερινό Καστρί, πουλούσαν Κίτρα παραγωγής τους στον Κερατόκαμπο.
Όπως διαβάζουμε στο σημείωμα του κ. Δημήτρη Θεοδοσάκη στην "Ηχώ της Βιάννου", ο Ανετολιώτης από το Χόνδρο παρήγαγε μεγάλες ποσότητες κίτρων. Όλα τα κίτρα τα αγόραζε μόνο ο Τίτος Παπαμαστοράκης.
Ο υπάλληλός του Γρηγόρης Ραπτάκης από το Λουτράκι της Βιάννου ήταν ειδικός στην παραλαβή και τη συσκευασία τους! Τα έκοβε στη μέση και τα τοποθετούσε σε ξύλινα βαρέλια. Στη συνέχεια γέμιζε τα βαρέλια με θαλασσινό νερό τα έκλεινε με τα καπάκια τους και ήταν έτοιμα να ταξιδέψουν για την Ιεράπετρα.
(Οι μελετητές της μυθολογίας κατέληξαν ότι τα «μήλα των Εσπερίδων» ήταν κίτρα ή κυδώνια).
Ώσπου να ρθει το "βαπόρι του γύρου" και να φορτωθούν τα ξύλινα βαρέλια με τα κίτρα, όλος ο τόπος μοσχομύριζε.
Ο Γρηγόρης Ραπτάκης ήταν και καλός τεχνίτης στα καρβουνοκάμινα.