Η ίδρυση του "Πατούχα"


Μια μέρα σαν σήμερα το 1968 υπογράφεται το καταστατικό της ίδρυσης του Ομίλου Φιλάθλων Βιάννου "Ο Πατούχας"
Γυρίζουμε περισσότερο από μισό αιώνα πίσω και συγκεκριμένα στο κατακαλόκαιρο του 1968, τότε που μια ομάδα Βιαννιτών-φίλοι του ποδοσφαίρου- δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την ίδρυση σωματείου «υπό την επωνυμίαν Όμιλος Φιλάθλων Βιάννου «Ο Πατούχας», με έδρα την κωμόπολιν Άνω Βιάννου».
«Ψυχή» και πρωτεργάτης της προσπάθειας αυτής, ο αείμνηστος Γιώργος Βασιλάκης, ένας καινοτόμος Βιαννίτης που κατάφερε να διεγείρει και να συσπειρώσει 10-20 συγχωριανούς, ώστε να συσταθεί επισήμως το σωματείο.
Έτσι, αν και η αθλητική δραστηριότητα και η επιλογή του ονόματος έχουν ξεκινήσει αρκετές δεκαετίες πριν, στις 24 Ιουλίου του ’68 υπογράφεται το καταστατικό και με ευθύνη ενός άλλου-άοκνου και ανιδιοτελούς Βιαννίτη- του αείμνηστου δικηγόρου Γρηγόρη Τ. Παπαμαστοράκη, το Πρωτοδικείο Ηρακλείου, σχεδόν ένα μήνα μετά, επικυρώνεται η νομιμότητα ίδρυσης του σωματείου.
- Τα ιδρυτικά μέλη
Ανάμεσα στα ιδρυτικά μέλη υπάρχουν Βιαννίτες όλων των κατηγοριών, ενώ προκαλεί εντύπωση και η συμμετοχή γυναικών, στοιχείο που μάλλον καταδεικνύει την… ένδεια και τις δυσκολίες στο να εξευρεθεί ο εκ του νόμου προβλεπόμενος αριθμός μελών, προκειμένου να συσταθεί σωματείο.
Στις γυναίκες συμπεριλαμβάνονται οι Ρόδω και Πόπη Ραφτοπούλου, η σύζυγος του Γιώργου Βασιλάκη Θεοδοσία και, η μοναδική επιζώσα, κ. Ελένη Κριαράκη-Παπαματθαιάκη, η οποία μάλιστα είναι και το 1ο μέλος που υπογράφει!
Έχει όμως ενδιαφέρον να αναφέρουμε και τα υπόλοιπα ιδρυτικά μέλη βάζοντας σταυρό στους εκδημήσαντες, οι οποίοι (δυστυχώς) είναι και οι περισσότεροι…
Κριαράκη Ελένη του Μενάλου, Ζαμπουλάκης Δημήτριος του Εμμ., Παπαδομαρκάκης Χαράλαμπος του Ιωάννου, +Παπαδάκης Εμμανουήλ του Χαραλάμπους, +Κονδυλάκης Ιωάννης του Εμμ. (Δικηγόρος), +Γουρνιεζάκης Δημήτριος του Αντωνίου, +Σφακιανάκης Γεώργιος του Ιωάννου, +Τσοπάκης Μενέλαος του Γεωργίου, +Αγαπάκης Αριστόδημος του Ιωάννη, +Γουρνιεζάκης Γεώργιος του Χρήστου, +Κονδυλάκης Ιωάννης του Μύρωνος, Καπετανάκης Μιχαήλ του Ιωάννου, Δρυλεράκης Περικλής του Εμμανουήλ, +Τσοπάκης Ιωάννης του Γεωργίου, +Κουφαλιτάκης Ιωάννης του Σάββα, +Λασηθιωτάκης Νικόλαος του Εμμ., +Ζαϊμάκης Θεόφιλος του Εμμ., +Λουλάκης Γεώργιος του Ιωάννου, +Ραπτάκης Εμμανουήλ του Μιχ., +Ραπτοπούλου Πόπη του Δημοσθένους, +Ραπτοπούλου Ρόδω του Δημοσθένους, +Βασιλάκη Θεοδοσία του Γεωργίου, Περβολαράκης Ιωσήφ του Γεωργίου, +Βασιλάκης Γεώργιος του Ιωάννου, Δοριάκης Αδάμ του Μιχ., Ραπτάκης Γρηγόριος του Γεωργίου, +Κονδυλάκης Χαράλαμπος του Εμμ., +Αθουσάκης Γεώργιος του Στυλιανού, Λουλάκης Γεώργιος του Αρίσταρχου, +Μπριντάκης Νικόλαος του Εμμ., +Ραπτάκης Δημήτριος του Νικ., +Παπαδημητράκης Γεώργιος του Χριστ., Κόμης Ιωσήφ του Γεωρ., +Δοριάκης Ιωάννης του Μιχ., +Τριγωνάκης Γεώργιος του Κων/νου.
- Η αγωνιστική δράση
Προπονητής της πρώτης ομάδα του Πατούχα, ορίστηκε ο Μιχάλης Γιαπιτζόγλου, γνωστότερος και ως «Μιχάλακας», ένας παλιός ποδοσφαιριστής της Μινωικής, που διέμενε στο προσφυγικό προάστιο Φορτέτσα του Ηρακλείου, αφού η οικογένειά του είχε μεταναστεύσει από τις χαμένες πατρίδες. Ο άνθρωπος αυτός ήταν για πολλά χρόνια ο ψαράς στα χωριά της Βιάννου, κι αυτό βόλευε πάρα πολύ, στο να προπονεί την ομάδα.
Ήταν για πολλά χρόνια προπονητής και κατάφερε να δημιουργήσει ένα αξιόμαχο σύνολο, που πρωταγωνιστούσε στην Α’ Κατηγορία Ερασιτεχνών Ανατολικής Κρήτης.
Ο «Πατούχας» καθιερώθηκε στις μεγάλες ποδοσφαιρικές δυνάμεις του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και είχε στο ενεργητικό του σπουδαία αποτελέσματα εντός και εκτός Βιάννου. Εντωμεταξύ με γρήγορες και οργανωμένες κινήσεις, το πρώτο Δ.Σ. του σωματείου ζήτησε την βοήθεια του τότε Μητροπολίτη Πέτρας κυρού Δημητρίου, ο οποίος συναινεί να παραχωρηθεί μια μεγάλη έκταση στην περιοχή της Αγίας Μονής προκειμένου να κατασκευαστεί το γήπεδο.
Μια ευλογημένη συγκυρία ήταν η ύπαρξη της ΜΟΜΑ στην Άνω Βιάννο, τα μηχανήματα της οποίας, έκαναν τα χωματουργικά και… πράγματι, σε χρόνο ρεκόρ, το σωματείο απέκτησε ένα εξαίρετο γήπεδο το επωνομαζόμενο και «Μαρακανά»!
- Μια φωτογραφία
Η φωτογραφία του θέματος αποτελεί ακριβό δώρο από το αρχείο του Μιχάλη Γ. Μπριντάκη, του ανθρώπου που με το πληθωρικό του ταλέντο, αλλά και το ασίγαστο πάθος του, υπερασπίστηκε τα δίκτυα του Πατούχα εκείνης της πρώιμης περιόδου για τουλάχιστον μια τριετία.
Μια αξιοσημείωτη λεπτομέρεια είναι ότι όλα ανεξαιρέτως τα παιδιά ήταν από την επαρχία Βιάννου, που έπαιζαν για την φανέλα τους κι όχι για να προσποριστούν χρήματα!!! Άλλες εποχές, άλλα ήθη…
Όρθιοι από αριστερά: Μιχάλης Γιαπιτζόγλου (Μιχάλακας) προπονητής, Στέλιος Ντούλας (εξαιρετικός αμυντικός εργαζόμενος στη ΜΟΜΑ), Γιώργος Λουλάκης (Μηχαηλάκι) από την Άνω Βιάννο, Χαρίδημος Παπαδημητρόπουλος (Κούδας), από τον Πεύκο, Γιώργος Βιδάκης, Χρήστος Σφακιανάκης, Μιχάλης Μπριντάκης και Μανώλης Κοκκινάκης, άπαντες από την Άνω Βιάννο. Καθήμενοι: Νίκος Τρευλάκης (Χρονιό) από τον Άγιο Βασίλειο, Χαρίλαος Αγαπάκης, Γιάννης Καραγιωργάκης, Γιάννης Βασιλάκης και Μανώλης Παπαγιαννάκης, από την Άνω Βιάννο.