Η Επανάσταση του '21 και οι 300 γκραβούρες!

Η Επανάσταση του 1821 "ζωντάνεψε", χθες βράδυ, στο κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης, στο Ηράκλειο.
Κι όλα αυτά μέσα από την τεχνική του projection mapping, στο πλαίσιο της εμβληματικής δράσης της Επιτροπής "Ελλάδα 2021" για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση, με τίτλο "ΕΠΙΘΥΜΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ".
Η δράση αφορά στην προβολή μιας οπτικοποιημένης αφήγησης του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης που αναφέρονται σε αυτόν.
Πρόκειται για μια οπτικοποιημένη αφήγηση του Αγώνα του 1821, μέσα από έργα τέχνης που αναφέρονται σε αυτόν και έχει τίτλο «Επιθυμία Ελευθερίας».
Οι προβολές αυτές, που θα πραγματοποιηθούν ταυτόχρονα σε 18 πόλεις της χώρας με πρωτοβουλία της Επιτροπής «Ελλάδα 21» και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συνδέονται και με στοιχεία της νεότερης ιστορίας της κάθε πόλης.
Ο Δήμος Ηρακλείου επέλεξε το εμβληματικό κτίριο της Περιφέρειας Κρήτης για τις προβολές διάρκειας 18 λεπτών και θα επαναλαμβάνονται ανά μισή ώρα από τις 21:30 μέχρι τις 23:30 και απόψε.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το εικαστικό περιεχόμενο επενδύεται από μια πρωτότυπη μουσική σύνθεση, ενώ οι προβολές ενισχύονται από μια εγκατάσταση με ατμοσφαιρικά στοιχεία φωτισμού στον περιβάλλοντα χώρο.
Το θέμα της προβολής η αφήγηση της Επανάστασης του 1821, με αφετηρία τα προεπαναστατικά χρόνια και κατάληξη τη δημιουργία του νεότερου Ελληνικού Κράτους.
Το υλικό που συνθέτει το εικαστικό αφήγημα προέρχεται από πίνακες ζωγραφικής, αλλά και άλλα τεκμήρια όπως βιβλία ή επίσημα κείμενα.
Ειδικότερα, για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν περισσότερες από 300 γκραβούρες και πίνακες από Μουσεία, Δήμους και ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Η δημιουργία του καλλιτεχνικού αφηγήματος του υλικού και η προσαρμογή του πάνω στα κτίρια έγινε από το Εργαστήριο Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων της Αρχιτεκτονικής Σχολής του Πολυτεχνείου Κρήτης.
Το έργο υλοποιείται με την επιστημονική επιμέλεια του Καθηγητή και Διευθυντή του Εργαστηρίου TUC TIE Lab Κωνσταντίνου-Αλκέτα Ουγγρίνη και τη σκηνοθετική επιμέλεια του Θεόδωρου Εσπίριτου.
Η Μαριάνθη Λιάπη, επιστημονική συνεργάτιδα του Πολυτεχνείου Κρήτης, έχει αναλάβει τη γενική διαχείριση του έργου, στο οποίο εργάζονται συνολικά 41 επιστημονικοί συνεργάτες και ερευνητές του Εργαστηρίου σε Αθήνα και Χανιά.
Η πρωτότυπη μουσική γράφτηκε από τον Γεώργιο Μαγουλά.
Στην πλατεία Ελευθερίας , χθες, το "παρών" έδωσαν ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, κ. Παύλος Μπαριτάκης με τον Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Βασίλη Λαμπρινό, τον Αντιπεριφερειάρχη Ηρακλείου κ. Νίκο Συριγωνάκη, τον Πρόεδρο της Αγροτοδιατροφικής Σύμπραξης, κ. Σταυρο Τζεδάκη και τον Εντεταλμένο Σύμβουλο Πολιτισμού κ. Κώστα Φασουλάκη.