Γυμνάσιο Αρκαλοχωρίου: Εκπαιδευτική εκδρομή σε Αμιρά και Κερατόκαμπο
Εκπαιδευτική εκδρομή πραγματοποίησαν οι μαθητές του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου στην περιοχή της Βιάννου
Το σχετικό κείμενο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο του Γυμνασίου Αρκαλοχωρίου:
Η εκδρομή περιελάμβανε επίσκεψη στους παρακάτω τόπους και χώρους:
Α. Επίσκεψη στην Πινακοθήκη «Σάββας Πετράκης» στον Κερατόκαμπο.
Πρόκειται για μια εξαιρετική Πινακοθήκη που βρίσκεται στις εσχατιές της χώρας, αγνάντια στο Λιβυκό Πέλαγος και αποτελεί προσωπικό όραμα ενός ονειροπόλου εκπαιδευτικού και ευγενικού ανθρώπου, του Σάββα Πετράκη, που έφυγε πρόωρα από τη ζωή. Η Πινακοθήκη περιλαμβάνει έργα πολλών και σπουδαίων Ελλήνων ζωγράφων. Οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την τέχνη της ζωγραφικής, αλλά και με την έννοια της Πινακοθήκης, του χώρου δηλαδή όπου εκτίθενται έργα ζωγραφικής, γλυπτικής κτλ και πραγματοποίησαν ίσως την πρώτη τους επαφή με τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης. Συνειδητοποίησαν, επίσης, ότι πολιτισμός υπάρχει πολύ κοντά και γύρω μας, στον μικρόκοσμό μας, και απλώς χρειάζεται να εξασκηθούμε στην ανακάλυψη και την απόλαυσή του. Ακόμα, μέσα από την παρουσίαση της ζωής και του έργου του Σάββα Πετράκη, που δημιούργησε ένα τόσο σπουδαίο έργο, όπως η Πινακοθήκη, με αφετηρία το προσωπικό του όραμα και την αγάπη του για τον τόπο του, οι μαθητές γνώρισαν ένα πρότυπο βίου που αξίζει να το έχουν ως παράδειγμα προς μίμηση. Και επειδή η Πινακοθήκη έχει πλήθος δραστηριότητες, πέρα από τη ζωγραφική, μία από τις οποίες είναι και συνέδρια με θέμα πνευματικούς ανθρώπους της περιοχής, όπως ο Ιωάννης Κονδυλάκης, οι μαθητές ήρθαν σε επαφή με την προσωπικότητα και το έργο του Κρητικού συγγραφέα και δημοσιογράφου.
Β. Επίσκεψη στο Μνημείο και το Μουσείο του Ολοκαυτώματος στον Αμιρά Βιάννου, που έχουν δημιουργηθεί σε ανάμνηση του Ολοκαυτώματος της περιοχής από τις Γερμανικές δυνάμεις Κατοχής τον Σεπτέμβριο του 1943 (14 Σεπτεμβρίου 1943) και ως απόδοση τιμής στους εκτελεσμένο από τους Γερμανούς άμαχο πληθυσμό της περιοχής. Το Ολοκαύτωμα της Βιάννου με τους 500 περίπου νεκρούς του θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο μετά το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Παρά την έκταση και τις φρικαλεότητές του όμως δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να γνωρίσουν οι μαθητές μια πτυχή της ιστορίας του τόπου και ειδικότερα μια πτυχή της τοπικής ιστορίας και, μέσα από την επαφή αυτή, να διαμορφώσουν την εθνική τους συνείδηση. Οι μαθητές επισκέφτηκαν αρχικά το Μουσείο του Ολοκαυτώματος, όπου παρακολούθησαν βίντεο με τα γεγονότα και παρουσίαση από υπεύθυνους του Μουσείου. Ακολούθησε ελεύθερη συζήτηση, όπου οι μαθητές εξέφρασαν τις σκέψεις και τα συναισθήματα που τους γέννησε η επαφή τους με αυτό το ιστορικό γεγονός. Στη συνέχεια, επισκέφτηκαν το Μνημείο του Ολοκαυτώματος, αφενός για να αποτίσουν φόρο τιμής στους νεκρούς και αφετέρου για να προσεγγίσουν το Μνημείο και από αισθητικής/ καλλιτεχνικής απόψεως και να έχουν μια πρώτη επαφή με το έργο του γλύπτη Γιάννη Παρμακέλη.
Η εκδρομή πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις : Οι μαθητές της Γ Γυμνασίου και το Β4 τμήμα επισκέφτηκαν τους παραπάνω τόπους στις 25 Ιανουαρίου 2023 και οι μαθητές των υπόλοιπων τμημάτων της Β Τάξης στις 17 Φεβρουαρίου 2023
Ευχαριστούμε θερμά τους υπευθύνους τόσο της Πινακοθήκης όσο και του Μουσείου του Ολοκαυτώματος για την φιλοξενία τους.