Γλυκό ψυγείου με βουτυρόκρεμα και μαλακά μπισκότα


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Στις καλοκαιρινές παιδικές αναμνήσεις σας αποκλείεται να μην υπάρχει το γλυκό που το λέγαμε «κτιστό»!
Στη προ ψυγείων εποχή, δηλαδή, μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του ’60 για την επαρχία και λίγο νωρίτερα για τα μεγάλα αστικά κέντρα, το «Κτιστό» γινόταν με τη γνωστή σε όλους «κρέμα από άνθος αραβοσίτου», που εναλλασσόταν σε στρώσεις με μπισκότα τύπου «Μιράντα» ή «Πτι-μπέρ» (σάμπως είχαμε κι άλλα;).
Κανονικό κτίσιμο γινόταν σε τούτο ’δω το γλυκό
(λιθοδομή ή οπτοπλινθοδομή με τα όλα της, δηλαδή).
Στην μετά έλευση των ψυγείων εποχή, η κρέμα από άνθος αραβοσίτου αντικαταστάθηκε από μια πιο σύνθετη και πιο πλούσια κρέμα, μιας και γινόταν με ωμά αυγά, λίγο κακάο, ζάχαρη και, κυρίως, με βούτυρο και της οποίας την πυκνότητα και σταθερότητα μπορούσε να εξασφαλίσει η ψύξη. Στο βασικό της υλικό, το βούτυρο, οφείλει τον χαρακτηρισμό της: Βουτυρόκρεμα!
Και στις δυο περιπτώσεις το γλυκό ήταν περιζήτητο από τα παιδιά, μιας και ούτε ζαχαροπλαστεία πολλά υπήρχαν (σε πολλά μέρη δεν υπήρχαν καθόλου), ούτε οι οικονομικές δυνατότητες των περισσότερων οικογενειών εξασφάλιζαν την εύκολη πρόσβαση σ’ αυτά. Περιζήτητο ναι, αλλά και συνδεδεμένο με λογής-λογής ιστορίες και περιγραφές για το «πόσο», το «πώς» και το «πότε» εκείνο, μπορούσε να ευφράνει τους παιδικούς ουρανίσκους.
Κάποιοι αυτά τα γλυκά τα λένε «μαμαδίστικα», μιας και τα μάθαμε από τις μαμάδες μας και τελευταία υπάρχει μια τάση αναβίωσής τους, που εξηγείται με πολλούς τρόπους, αλλά ας αφήσουμε αυτό το ζήτημα για τους ψυχολόγους και τους κοινωνιολόγους. Εμείς όλοι, οι απλοί θνητοί, ξέρουμε πως οι παιδικές μας γεύσεις, συνδεδεμένες καθώς είναι με αθώες, ανέμελες και συχνά ευχάριστες στιγμές, είναι ανεξίτηλα καταγεγραμμένες μέσα μας και είναι σχεδόν εξιδανικευμένες, είτε αυτές προέρχονται από τη μαμά, είτε από τη γιαγιά είτε από κάποια επιδέξια και δοτική θεία ή φίλη.
Η συνταγή μας, έτσι καθώς σχεδόν νομοτελειακά γίνεται πάντα , βασίζεται στην αρχική «μαμαδίστικη» ιδέα, έχουν όμως σε αυτή γίνει προσθήκες κα αντικαταστάσεις υλικών, επί τω βελτίω, πιστεύω.
Τα μπισκότα της είναι σπιτικά, παρόλο που η αγορά πια, μπορεί να μας προμηθεύσει με εξαιρετικής ποιότητας μπισκότα, αν επιθυμούμε μια πιο «τουρτένια» γεύση από εκείνη που δίνουν τα «Μιράντα» ή τα «Πτι-μπερ» ενώ στην κρέμα γίνεται η πρόσμιξη ενός ακόμα υλικού, της φυτικής σαντιγί, που κάνει τη γεύση της πιο «γεμάτη» και την υφή της πιο βελούδινη. Και σ’ αυτή τη συνταγή παραλείπονται τα ωμά αυγά (έτσι, καθώς το συνηθίζει η γράφουσα) παρόλο που οι «παλιές» τα θεωρούσαν απαραίτητα για την επιτυχία του γλυκού τους.
Μαλακά μπισκότα λοιπόν, που δεν χρειάζεται να καταβρεχτούν με κάποιο διάλυμα νερού, λικέρ ή γάλατος και, που γίνονται στο πι και φι χωρίς μίξερ.
Και ακόμη μια κρέμα που δεν έχει καθόλου ερασιτεχνικά χαρακτηριστικά (τύφλα να ’χουν οι κρέμες επαγγελματικής προέλευσης) και, που είμαι βέβαιη, θα την υιοθετήσετε για να την χρησιμοποιήσετε και σε άλλα γλυκά, κυρίως τούρτες.
Και, δεν θα το πιστέψετε, μα προκύπτει ένα σύνολο τόσο καλά δεμένο, τόσο καλά δομημένο (κτιστό γαρ) που μπορεί να σερβιριστεί σχεδόν αμέσως! Ίσα να παγώσει λίγο χρειάζεται!
ΥΛΙΚΑ
- Α) Για την κρέμα
- 1+1/2 πακέτο σκληρό βούτυρο των 250γρ.
- 1 κουτί γάλα ζαχαρούχο
- 1 κουτί (μεταλλικό) φυτική σαντιγί 250 γρ.
- 2 κουταλιές (σούπας) κακάο
- Β) Για τα μπισκότα
1/2 πακέτο (των 250 γρ.) βούτυρο σκληρό
1/2 ποτήρι (ν) ζάχαρη
1 σοκολάτα υγείας (100 γρ.)
1 ποτήρι (ν) αλεύρι που φουσκώνει
3 αυγά
- Γ) Σοκολάτα τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα για την διακόσμηση.
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Σε ένα μικρό αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε το βούτυρο (το μισό πακέτο) και τη ζάχαρη και ανάβουμε την εστία σε μέτρια ένταση, μέχρι να λιώσει το βούτυρο.
Το αποσύρουμε από την εστία,προσθέτουμε τη σοκολάτα και ανακατεύουμε μέχρι το μείγμα να ομογενοποιηθεί.
Προσθέτουμε και το αλεύρι και συνεχίζουμε να το ανακατεύουμε μέχρι να κρυώσει (ή να γίνει πολύ χλιαρό).
Χτυπάμε καλά τα αυγά, τα προσθέτουμε στο μείγμα, που είναι πολύ σκληρό, και ανακατεύουμε καλά μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη.
Βάζουμε τη ζύμη στο ψυγείο για μισή ώρα, όσο δηλαδή θα χρειαστούμε για να φτιάξουμε την κρέμα.
Στο χρόνο που η ζύμη των μπισκότων είναι στο ψυγείο μπορούμε να φτιάξουμε την κρέμα.
Βάζουμε στο μπολ του μίξερ το βούτυρο, το ζαχαρούχο γάλα και τις δυο κουταλιές κακάο και τα χτυπάμε καλά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει.
Τέλος προσθέτουμε την φυτική σαντιγί (αχτύπητη) και τα χτυπάμε όλα μαζί για λίγα λεπτά μέχρι να αφρατέψουν και να έχουν μια βελούδινη υφή.
Βάζουμε την κρέμα στο ψυγείο.
Έχει ήδη παρέλθει η μισή ώρα για τη ζύμη μέσα στο ψυγείο κι εμείς προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200 βαθμούς.
Καλύπτουμε δυο ταψιά με αντικολλητικό χαρτί και με τη βοήθεια ενός κουταλιού παίρνουμε μισές κουταλιές υλικού και τις τοποθετούμε σε μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, πάνω στο χαρτί.
Βάζουμε τα ταψιά στον φούρνο για 6-7 λεπτά (όχι περισσότερο).
Τα βγάζουμε και αφήνουμε να κρυώσουν.
Είμαστε έτοιμοι για τη σύνθεση
Βάζουμε σε μια πιατέλα ένα τσέρκι ή χρησιμοποιούμε φόρμα με αποσπώμενο πάτο (διαμέτρου 40 εκ.).
Βάζουμε μια στρώση μπισκότων στον πάτο και καλύπτουμε τα κενά που δημιουργούνται (λόγω του ωοειδούς σχήματός τους) με κομμάτια από σπασμένο μπισκότο.
Καλύπτουμε με το 1/3 της κρέμας και επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία άλλες δυο φορές, (βάζουμε δηλαδή τρεις στρώσεις μπισκότων και κρέμας).
Κάνουμε σχέδια στην επιφάνεια του γλυκού μ’ ένα πιρούνι και ρίχνουμε τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα.
Τοποθετούμε το γλυκό στο ψυγείο.
Όταν έρθει η στιγμή να το σερβίρουμε, αφαιρούμε με προσοχή το τσέρκι ξεχωρίζοντας αρχικά την πλάγια εξωτερική επιφάνεια του γλυκού από αυτό, με τη βοήθεια ενός μαχαιριού.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Στην εκτέλεση της συνταγής των φωτογραφιών, το βούτυρο που χρησιμοποιήθηκε είναι η σκληρή μαργαρίνη και προτιμήθηκε επειδή, ως γεύση, παραπέμπει στα παλιά χρόνια. Η αγορά όμως διαθέτει υπέροχα ζωικά βούτυρα που κάνουν γευστικότερο αυτό το γλυκό
2) Αντί των μπισκότων των οποίων η κατασκευή περιγράφεται, θα μπορούσατε να χρησιμοποιήσετε οποιαδήποτε σοκολατένια-μαλακά μπισκότα της αγοράς, τύπου μπράουνι
3) Κατά το χτύπημα του βουτύρου με το ζαχαρούχο γάλα για την παρασκευή της κρέμας, ίσως σας φανεί ότι το μείγμα «κόβει». Μην ανησυχήσετε. Η προσθήκη της φυτικής σαντιγί θα αποκαταστήσει την εικόνα της κρέμας και, στο τέλος, θα έχετε μια κρέμα λεία και πολύ απαλή
4) Το βούτυρο για την κρέμα πρέπει να έχει μαλακώσει αρκετά πριν χτυπηθεί. Μην το ζεστάνετε σε εστία αλλά βάλτε το νωρίς σε ζεστό μέρος.