Γιουβαρλάκια με ξινό τραχανά
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Βασίλειο της πριγκίπισσας Σούπας είναι ο... χειμώνας!
Σε όλη τη διάρκεια του εκείνη μπορεί να ζεστάνει, να θεραπεύσει, να τονώσει, να ενισχύσει ανοσοποιητικά συστήματα ,να ικανοποιήσει γευστικά.
Μπορεί να φορέσει τα "ρούχα" που θα της προσφέρουν όσοι την αγαπούν (άσπρα,κόκκινα,κίτρινα,καφετιά,πράσινα και πορτοκαλιά) κι ύστερα να τους επιστρέψει,ως αντίδωρο,μυρουδιές κι απόλαυση.
Μια απολαυστική σούπα είναι αυτή της σημερινής συνταγής που "παντρεύοντας" παραδοσιακά και σύγχρονα στοιχεία ,καταφέρνει και γίνεται αξιαγάπητη.
ΥΛΙΚΑ (για τις μπαλίτσες)
- 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμεικτο σε σύνθεση και αναλογίες της αρεσκείας σας
- 2 αυγά κτυπημένα ελαφρά
- 2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
- 2 κουταλιές σούπας ξύδι βαλσαμικό
- 5 φρυγανιές αλεσμένες
- 1 μέτρια ντομάτα τριμμένη
- 1/2 ένα ματσάκι μαϊντανό(ψιλοκομμένο μόνο το τρυφερό μέρος)
- 1/2 ματσάκι άνηθο(ψιλοκομμένο μόνο το τρυφερό μέρος)
- 1/3 φλυτζάνας(τσ.) ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
- Λίγο αλάτι -πιπέρι-κύμινο- κόλιανδρο αλεσμένο
- 1/2 φλυτζάνας(τσ.) ελαιόλαδο
- Λίγο αλεύρι για το τύλιγμα
- Προαιρετικά 2 σκελίδες σκόρδο
- Προαιρετικά 1 ή 2 κύβους συμπυκνωμένου ζωμού
ΥΛΙΚΑ ( για τη σούπα)
- 1 μέτριο τριμμένο καρότο
- 2 μεγάλες πατάτες τριμμένες (στον τρίφτη της ντομάτας)
- 1 κρεμμύδι σε πολύ λεπτές ροδέλες
- 1/2 φλυτζάνας(τσ.) ελαιόλαδο
- 1/3 φλυτζάνας(τσ.) ρύζι νυχάκι ή καρολίνα
- 1 φλυτζάνα(τσ) μουλιασμένο ξινό τραχανά (ξινόχοντρο)
- Χυμό λεμονιού (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Γεμίζουμε μια μέτρια κατσαρόλα ,ως τα 3/4 της, με νερό και προσθέτουμε την τριμμένη πατάτα και το καρότο..Την αφήνουμε να βράζει σε χαμηλή φωτιά.
Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι βάζουμε τη μισή κούπα λάδι κι όταν αυτό ζεσταθεί προσθέτουμε τις λεπτές ροδέλες κρεμμυδιού και τις ανακατεύουμε μέχρι να μαλακώσουν και να γυαλίσουν. Ύστερα τις προσθέτουμε στο νερό που σιγοβράζει.
Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα νερό να ζεσταθεί καλά και προσθέτουμε δυο μεγάλες χούφτες ξερό τραχανά. Χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά και όταν μαλακώσει πολύ ,τον δουλεύουμε με ένα κουτάλι ,ανακατεύοντας τον, ώστε να σπάσει και να χυλώσει. Πρέπει να γίνει κρεμώδης σαν φρεσκοψημένος τραχανάς.
Οσο σιγοβράζει η σούπαστη μέτρια κατσαρόλα και ο τραχανάς στη μικρή,βάζουμε σε μια λεκανίτσα τον κιμά ,του ρίχνουμε το βαλσαμικό ξύδι κι ανακατεύουμε να πάει παντού..Συνεχίζουμε προσθέτοντας τα υπόλοιπα υλικά με όποια σειρά θέλουμε ,αφήνοντας όμως τα κτυπημένα αυγά τελευταία για να μην τα "ψήσει" το ξύδι.
Αφήνουμε τον κιμά στην άκρη ή μέσα στη συντήρηση του ψυγείου τουλάχιστον μισή ώρα για να δέσουν τα αρώματα..
Στο χρόνο αυτό εξακολουθεί να σιγοβράζει η σούπα.
Στο ίδιο τηγάνι που χρησιμοποιήσαμε για το σοτάρισμα του κρεμμυδιού και χωρίς να το πλύνουμε, βάζουμε την άλλη μισή φλυτζάνα λάδι και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Πλάθουμε σε μπαλίτσες τον κιμά (όσο ένα καρύδι), περνάμε τις μπαλίτσες από αλεύρι και τις σωτάρουμε ελαφρά ,λίγες-λίγες, για να μη πέσει η θερμοκρασία του λαδιού κι αρχίσουν να "ξερνούν" τους χυμούς τους.
Συγκεντρώνουμε τις σοταρισμένες μπαλίτσες σε ένα δίσκο και τις ρίχνουμε προσεκτικά στη κατσαρόλα με το νερό και τα λαχανικά. Βράζουμε 5 λεπτά. Προσθέτουμε το ρύζι (1/3 φλυτζάνας) και τον χυλωμένο τραχανά. Βράζουμε ακόμη μόνο για άλλα 5 λεπτά..Αποσύρουμε από τη φωτιά. Η χυλομένη πατάτα, το αλεύρι που έχει μείνει πάνω στα γιουβαρλάκια από το σοτάρισμα τους και ο τραχανάς έχουν κάνει τη σούπα μας αρκετά παχύρευστη.
Όμως αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τραχανά έχουμε δυο ακόμη εναλλακτικές προτάσεις με υπέροχο αποτέλεσμα.
Η μια είναι να κάνουμε τη σούπα αυγολέμονο.
Η άλλη απαιτεί προσθήκη ,ταυτόχρονα με το ρύζι, κρεμώδους τυριού(περίπου 250γρ) και λίγο λεμόνι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Ξινό τραχανά τύπου Κρήτης βρίσκει ,πια, κανείς ακόμη και σε Σουπερ-Μάρκετ της υπόλοιπης Ελλάδας.
2) Εξαιρετικής ποιότητας ξινό τραχανά παράγουν και άλλες περιοχές της Ελλάδας ,με κορυφαίο κατά τη γνώμη μας, εκείνον της Ηπείρου με την έντονη μυρουδιά γιδίσιου γάλατος.
3) Σε κάθε περίπτωση τραχανά, αλλά περισσότερο στον Κρητικό που δεν τρίβεται πολύ κατά την παρασκευή του, το μούλιασμα-βράσιμο του σε νερό και η πολτοποίηση του πριν τη προσθήκη του στην κατσαρόλα,είναι ένα κόλπο των παλιών καλών νοικοκυράδων στο οποίο επέμεναν πολύ. Σε καμιά περίπτωση ο ξηρός τραχανάς προστιθέμενος ως έχει στην κατσαρόλα δίνει το αποτέλεσμα που δίνει εκείνος που ,προηγουμενως,έχει γίνει σαν κρέμα.
4) Σε φωτογραφία μας φαίνονται σε δυο μπωλ ο ξηρός και ο χυλωμένος τραχανάς.
5) Σε άλλη φωτογραφία το έτοιμο φαγητό φαίνεται σερβιρισμένο σε πιάτο με μικρή ποσότητα κρεμώδους τυριού στο κέντρο του.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη