Γιουβαρλάκια γιουβέτσι με γλυκό τραχανά


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Στη σημερινή συνταγή, τα γιουβαρλάκια γίνονται ένα υπέροχο γιουβέτσι με γλυκό τραχανά
Εξοικειωμένοι με την Τουρκική ορολογία, στον τομέα της παραδοσιακής κυρίως Μαγειρικής –Ζαχαροπλαστικής, δεν παραξενευόμαστε καθόλου από την διαπίστωση πως στον τίτλο της συνταγής μας έχουμε τρείς λέξεις της γείτονος χώρας.
Yuvarlac που σημαίνει στρογγυλό, güveç που είναι, μεταλλικό ή πήλινο-σκεπαστό σκεύος φούρνου και tarhana που είναι η γνωστή σε όλους μας γλυκιά η ξινή παρασκευή, ο τραχανάς!
Γιουβαρλάκια λοιπόν, ένα μάλλον χειμερινό φαγητό ιδίως αν αυτό βρίσκεται σε μορφή σούπας αλλά, και φαγητό κάθε εποχής αν βρίσκεται σε μια πιο στερεά μορφή σαν εκείνη του αυγολέμονου.
Στη σημερινή συνταγή, τα γιουβαρλάκια γίνονται ένα υπέροχο γιουβέτσι με γλυκό τραχανά. Έναν τραχανά που δεν συνηθίζουμε πολύ εμείς στην Κρήτη, όπου κυρίως τον παρασκευάζουμε ξινό, για την υπόλοιπη Ελλάδα όμως, αποτελεί μια προσφιλή παρασκευή που σε πολλές παραδοσιακές συνταγές αντικαθιστά τα ζυμαρικά ή το ρύζι όπως π.χ σαν συνοδεία κοτόπουλου και άλλων κρεάτων αλλά και στις σκέτες σούπες. Ευτυχώς δε, τα τελευταία χρόνια τον βρίσκουμε σε όλα τα σούπερ μάρκετς και μάλιστα σε εξαιρετικές ποιότητες καλών βιοτεχνιών ή και οικοτεχνιών.
Εκείνο που πρέπει να τονίσουμε, πριν προχωρήσουμε στη συνταγή, είναι ότι σημερινό μας φαγητό δεν είναι ένα γιουβέτσι από κεφτέδες ή μπιφτέκια με τραχανά αλλά γιουβαρλάκια, στα οποία έχουμε αντικαταστήσει το ρύζι, που κλασσικά περιέχουν, με γλυκό τραχανά.
Ο τραχανάς τους δίνει μια πρόσθετη νοστιμιά, ενώ ταυτόχρονα, τα καθιστά ιδιαίτερα αφράτα. Έρχεται δε αυτός ο «εσωτερικός» τραχανάς σε απόλυτη συμφωνία με εκείνον τον «εξωτερικό» που συνοδεύει τα γιουβαρλάκια σε μορφή γιουβετσιού.
ΥΛΙΚΑ
- 1/2 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 ποτήρι (ν) γλυκός τραχανάς και μια χούφτα ακόμη
- 2 αυγά
- 3 μέτριες ντομάτες
- 1 μέτριο κρεμμύδι
- 2-3 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- Μια μικρή πράσινη και μια μικρή κόκκινη πιπεριά
- 1 ποτήρι (νερού) ελαιόλαδο
- 2 ποτήρια (ν) ζωμό κρέατος (ή νερό με κύβο)
- Μισό ματσάκι ψιλοκομμένο μαϊντανό (το πράσινο μέρος)
- λίγος ψιλοκομμένος άνηθος (προαιρετικά)
- Αλάτι και μπαχαρικά της αρεσκείας σας (προτείνεται η πάπρικα, το πιπέρι, το κύμινο, το κόλιανδρο και το σουμάκ).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Tοποθετούμε τον κιμά σε ένα βαθύ σκεύος.
Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τις πιπεριές, το κρεμμύδι, μισή ντομάτα και τις σκελίδες σκόρδου και τα βάζουμε όλα στο μπλέντερ. Προσθέτουμε τα αυγά και αλέθουμε καλά μέχρι να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Ρίχνουμε το μείγμα των αλεσμένων λαχανικών πάνω στον κιμά, προσθέτουμε το αλάτι, τα μπαχαρικά και τον τραχανά και ζυμώνουμε καλά.
Τέλος προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και τον άνηθο (αν επιθυμούμε), ζυμώνουμε ακόμη λίγο όλα τα υλικά και ανάβουμε τον φούρνο στους 180 β.
Ρίχνουμε στο γιουβέτσι το λάδι για να τοποθετήσουμε τα γιουβαρλάκια.
Πλάθουμε τα γιουβαρλάκια σε μέγεθος μεγάλου κεφτέ (με τα υλικά της συνταγής θα γίνουν 24-25 γιουβαρλάκια).
Τα γυρνάμε και από την άλλη πλευρά για να λαδωθούν καλά σε όλη τους την επιφάνεια.
Αλέθουμε στο μπλέντερ τις 2 και 1/2 ντομάτες που μας έχουν μείνει και τις ρίχνουμε πάνω από τα γιουβαρλάκια έτσι ώστε αυτά να σκεπαστούν.
Βάζουμε στον φούρνο το γιουβέτσι μέχρι τα γιουβαρλάκια και η ντομάτα να πάρουν χρώμα (δεν τα σκεπάζουμε).
Τότε τα βγάζουμε από τον φούρνο και ρίχνουμε επάνω τους τον τραχανά (ένα ποτήρι νερού) και τον ζωμό (δυο ποτήρια).
Γυρίζουμε από την άλλη πλευρά τα γιουβαρλάκια έτσι ώστε, να φύγει από την επιφάνειά τους ο τραχανάς και τα βάζουμε στον φούρνο με σκεπασμένο το γιουβέτσι.
Σε 3 λεπτά κλείνουμε τον φούρνο ενώ αφήνουμε το γιουβέτσι μέσα σ’ αυτόν κλειστό, για άλλα 5 λεπτά το πολύ.
Βγάζουμε το γιουβέτσι από τον φούρνο και σερβίρουμε με τριμμένο τυρί.
ΣHMΕΙΩΣΕΙΣ
1) Ο κιμάς σας μπορεί να είναι ανάμεικτος (μοσχάρι + χοιρινό). Εξαιρετικό δε αποτέλεσμα δίνει και ο κιμάς κοτόπουλου
2) Τα αρωματικά χορταρικά (μαϊντανός και άνηθος) μην τα αλέθετε ποτέ στο μπλέντερ μαζί με τα υπόλοιπα υλικά (λιωμένα χάνουν όλη τη γεύση τους).
Ψιλοκόβετέ τα με ένα μαχαίρι.
***Η αναδημοσίευση του παρόντος, επιτρέπεται μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη