Γιαχνερά με καλαμάρια του κουτιού
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Υπάρχουν κάποια φαγάκια γρήγορα, οικονομικά και… πεντανόστιμα που μυρίζουν απόκριες...
Μυρίζουν επίσης Μαρταπρίλη, ελληνική εξοχή και παράδοση!
Τα κονσερβοποιημένα καλαμάρια, που σε πολλά μέρη τα λένε «καλαμάρια του κουτιού», είναι η βάση για πολλά από αυτά τα φαγάκια.
Καλαμάρια του κουτιού με ρύζι, με κοφτό μακαρονάκι, με πατάτες και μάραθο, στιφάδο, κι ακόμη, καλαμαράκια του κουτιού με χόρτα γιαχνερά.
Η ελληνική ύπαιθρος είναι γεμάτη από χόρτα που μαγειρεύονται γιαχνί. Τσόχοι, αγριόπρασα, μυρώνια, καυκαλίθρες, άγρια μάραθα, λαψανίδες, και πόσα άλλα ακόμα, μπορούν να δημιουργήσουν ένα μαγειρικό θαύμα με λίγη (μόνο λίγη) προσπάθεια.
Τα μανάβικα, αλλά και οι λαϊκές αγορές, των αστικών κέντρων προσφέρουν κάποια θαυματουργά ματσάκια που περιλαμβάνουν όλα ή πολλά από τα παραπάνω χορταρικά και που δεν στερούνται, και πολύ, σε νοστιμιά από εκείνα που οι «τυχεροί» της ελληνικής υπαίθρου μπορούν να μαζέψουν από την εξοχή.
Μια ποικιλία τέτοιων χόρτων εμπλουτισμένα με λίγες πατάτες, κολοκυθάκια, λιόλαδο και ένα κουτί καλαμαράκια φτιάχνουν ένα υγιεινό φαγητό εξαιρετικής ευκολίας και νοστιμιάς.
Το ματσάκι των χορταρικών της συνταγής δεν είναι το έκδοχο μιας βόλτας στην εξοχή, αλλά μιας βιαστικής επίσκεψης στο μανάβικο της γειτονιάς, ένα μεσημεράκι που το βασανιστικό ερώτημα «τι μαγειρεύουμε σήμερα» εύρισκε, επί τέλους, την απάντησή του.
ΥΛΙΚΑ
- Ένα ματσάκι χορταρικά για γιαχνί (λάπαθα, πράσα, μυρώνια, καυκαλίθρες, πράσινα κρεμμύδια, μάραθο, βλαστοί παπαρούνας)
- Λίγο επί πλέον μάραθο και μισό ματσάκι μαϊντανό
- Ένα ξερό κρεμμύδι
- Ένα ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια
- Δύο μεγάλες πατάτες
- 5-6 κολοκυθάκια
- 1 φλιτζάνα λάδι
- Ένα κουτί καλαμαράκια
- Μια κουταλιά πιπεροκύμινο
- Μια κουταλιά κόλιανδρο
- Αλάτι
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Πλένουμε καλά τα χορταρικά και διαχωρίζουμε τα τρυφερά τους μέρη από τα σκληρά (κοτσάνια κ.λπ.). Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το λάδι, το ξερό κρεμμύδι κομμένο λεπτές ροδελίτσες, τα κολοκυθάκια (χαραγμένα κατά μήκος και αλατισμένα) και τα σωτάρουμε.
Μόλις αρχίσει να παίρνει χρώμα το κρεμμύδι, προσθέτουμε τις πατάτες κομμένες μεγάλες φέτες, τα χοντρά κοτσάνια των χορταρικών (και του μάραθου), το άσπρο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια και νερό μέχρι να σκεπαστούν όλα αυτά.
Χαμηλώνουμε την εστία αφήνοντάς τα να σιγοβράζουν για 20 λεπτά. Στο χρόνο αυτό παρακολουθούμε να μην τελειώσει το νερό και συμπληρώνουμε με λίγο, κάθε φορά που θα χρειαστεί.
Μετά από 20 λεπτά προσθέτουμε τα καλαμαράκια στραγγισμένα από το ζουμί τους, πάνω από τα καλαμαράκια βάζουμε το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμύδια, τα τρυφερά φύλλα των χορταρικών μας και τέλος τον μάραθο και τον μαϊντανό (όλα κομμένα). Ρίχνουμε αλάτι, πιπεροκύμινο και κόλιανδρο. Δεν ανακατεύουμε. Αφήνουμε να μαγειρευτούν τα χορταρικά σε χαμηλή φωτιά, ενώ κάθε φορά που χρειάζεται νερό προσθέτουμε από λίγο. Όσο λιγότερο νερό προσθέσουμε τόσο νοστιμότερο γίνεται το φαγητό.
Βέβαια το πιθανότερο είναι να μη χρειαστεί άλλο νερό. Τα χορταρικά έχουν κρατήσει λίγο από το πλύσιμό τους, ενώ κατά το μαγείρεμα απελευθερώνουν κι εκείνο που περιέχουν.
Αν το φαγητό μας έχει μαγειρευτεί και το υγρό στην κατσαρόλα είναι αρκετό, μπορούμε να διαλύσουμε σε λίγο νερό μια κουταλιά νισεστέ και να «δέσουμε» τη σάλτσα.
Μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε λίγο λεμόνι.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Ιδανικό άρωμα σε αυτό το φαγητό δίνει ο δροσερός κόλιανδρος. Επειδή όμως δεν βρίσκουμε πάντα, τον αντικαθιστούμε με ξηρό και τριμμένο. Τα μπαχαράδικα μπορούν να μας τον προμηθεύσουν. Είναι ένα υπέροχο αρωματικό.
- Το πιπεροκύμινο είναι πιπέρι και κύμινο (όπως λέει η ονομασία του) ανακατεμένα σ’ ένα βάζο. Παλιά στα χωριά, αυτά τα δύο μπαχαρικά τα είχαν πάντα μαζί, ανακατεμένα σε ίσες ποσότητες. Όπου ταίριαζε το ένα, ταίριαζε, αυτομάτως, και το άλλο.
- Εκείνο που μπορεί να νοστιμίσει πολύ το φαγητό μας είναι το να αντικαταστήσουμε το νερό με ζωμό λαχανικών (αν διαθέτουμε)
- Σερβίρουμε, συνοδεύοντας με φρέσκο χωριάτικο ψωμί, ελιές, κάποιο τυρί ή ταραμοσαλάτα.