Γεωτρήσεις τέλος ...
Το Καταστατικό είναι σχεδόν έτοιμο και απομένουν τα τυπικά για την εκκίνηση της διαδικασίας λειτουργίας του ΤΟΕΒ σε μία σημαντική έκταση για τον Δήμο Βιάννου
Μέχρι τις 15 -20 Μαρτίου εκτιμάται ότι θα συνεδριάσει η Προσωρινή Διοίκηση του νεοσύστατου ΤΟΕΒ που θα καλύψει τις ανάγκες της ευρύτερης περιοχής της Εμπάρου, αφήνοντας κατά μέρος τις πανάκριβες και ενεργοβόρες γεωτρήσεις και δίνοντας σημαντική "ανάσα" στους παραγωγούς και τους ιδιοκτήτες γης.
Σύμφωνα με όσα δήλωσε στο Viannitika.gr, για το θέμα ο Πρόεδρος της Κοινότητας Εμπάρου, Γιώργος Περογιαννάκης, οι επαφές που είχε πρόσφατα στην Αθήνα για αυτό το θέμα, είχαν αποτέλεσμα κι έτσι τώρα ανοίγει ο δρόμος για τη λειτουργία του νεοσύστατου Τοπικού Οργανισμού Εγγείων Βελτιώσεων.
Το Καταστατικό είναι σχεδόν έτοιμο και απομένουν τα τυπικά, που θα επικαιροποιηθούν στην επικείμενη Συνέλευση που πρόκειται να συγκληθεί.
Φαίνεται λοιπόν ότι έφτασε η στιγμή που περίμεναν όσοι είχαν οραματιστεί έναν ξεχωριστό ΤΟΕΒ στην περιοχή και να μην εξαρτώνται από τις γεωτρήσεις που κοστίζουν ακριβά και συχνά με τις ζημιές που προκαλούνται δεν εξυπηρετούν, απεναντίας δημιουργούν περισσότερα προβλήματα.
Έμπαρος, Ξενιάκο και Μιλλιαράδες, μεταξύ άλλων, σύντομα, θα έχουν τον δικό τους Τοπικό Οργανισμό Εγγείων Βελτιώσεων, εφόσον δρομολογηθούν όλες οι σχετικές διαδικασίες.
Όπως έχουμε ξαναγράψει, η διαδικασία είχε 'παγώσει" για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, με αφορμή το θέμα των υπογραφών των ιδιοκτητών υδρομέτρων στη λεκάνη της Εμπάρου.
Μάλιστα, για μία περίοδο υπηρξε κίνδυνος να "τιναχθεί" στον αέρα αυτή η σημαντική προσπάθεια. Τα προβλήματα όμως ξεπεράστηκαν και καλλιεργήθηκαν προσδοκίες για τις προοπτικές διαχείρισης του νερού άρδευσης μέσα από την λειτουργία του ΤΟΕΒ που, κατά κοινή ομολογία, μόνον προς όφελος των παραγωγών της περιοχής θα είναι.
Με τη συνδρομή της Περιφέρειας Κρήτης, που είδε θετικά το εγχείρημα, είχαμε την ευχάριστη εξέλιξη με το Καταστατικό, δίνοντας "σάρκα και οστά" στο όραμα.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, και στις πρόσφατες επαφές που είχε ο κ. Περογιαννάκης στην Αθήνα και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τέθηκε κι ένα ακόμη θέμα που αφορά στην αξιοποίηση της ημιτελούς μελέτη που είχε ξεκινήσει, επί δημαρχίας M. Κλαδάκη για το αρδευτικό δίκτυο της περιοχής και τη σύνδεσή του με το υφιστάμενο.
Οι αρμοδιότητες των Περιφερειών για τα εγγειοβελτιωτικά έργα
Από το 2017 αφαιρέθηκε από τους Δήμους η γενική αρμοδιότητα περί εγγειοβελτιωτικών έργων και περί ΤΟΕΒ (που προέβλεπε ο Καλλικράτης) και δόθηκε στις Περιφέρειες. Στη Βουλή τόσο η ΕΝΠΕ όσο και η ΚΕΔΕ είχαν διαφωνήσει και ζητούσαν άμεση απόσυρση της ρύθμισης.
Έτσι, οι ΟΤΑ βρέθηκαν ενώπιον των τετελεσμένων του αρ.46 του ν.4456/2017, καθώς και στη συνεχεία του αρ.66 του ν.4546/2018 και της ΚΥΑ που τα ακολούθησε.
Ωστόσο, μετέπειτα, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε εκτενή Εγκύκλιο στην οποία επιχειρεί να αποτυπώσει το συναφές θεσμικό πλαίσιο. Δύο είναι τα κρίσιμα ζητήματα. Τι γίνεται με τις οφειλές των πολιτών προς τους ΟΕΒ και ποια είναι η συγκεκριμένη λίστα αρμοδιοτήτων που υποχρεούνται να ασκούν οι Περιφέρειες.
Επίσης, εκείνες έχουν την αποκλειστική ευθύνη για την εποπτεία και τον έλεγχο όλων των πράξεων και αντικειμένων των ΟΕΒ.
Σύμφωνα με το Υπουργείο, η έννοια της εποπτείας έγκειται στον έλεγχο της νομιμότητας όλων των πράξεων των ΟΕΒ.
Ως εκ τούτου, οι ΟΕΒ οφείλουν να κοινοποιούν όλες τις αποφάσεις τους στην οικεία Περιφέρεια. Επίσης, όπου απαιτείται ρητά από τις ισχύουσες διατάξεις η έγκριση της Περιφέρειας για μια απόφαση ΟΕΒ, η απόφαση υλοποιείται μόνο μετά την έγκρισή της από την Περιφέρεια.