Φράουλα Γλυκό Κουταλιού


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Σε μια λίστα με συνταγές για αρχάριες μαγείρισσες, αυτή η συνταγή, θα μπορούσε κάλλιστα να καταλαμβάνει την πρώτη θέση.
Και πώς όχι, αφού για τη συνταγή, "Γλυκό κουταλιού φράουλα", το ίδιο το φρούτο δεν χρειάζεται καμιά επεξεργασία, εκτός από την αφαίρεση των φύλλων του, ενώ η όλη διαδικασία παρασκευής του προβλέπει μια σειρά ενεργειών απλών, εύκολα κατανοητών, που γίνονται χωρίς ιδιαίτερο ρίσκο αποτυχίας.
Τώρα είναι η εποχή της φράουλας και από την αγορά μπορούμε να διαλέξουμε εκείνες που έχουν τα χαρακτηριστικά που απαιτούνται για ένα επιτυχημένο γλυκό κουταλιού.
Ποιά είναι αυτά; Το μέγεθός τους, που δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μεγάλο, ούτε πολύ μικρό και η σκληρότητα του σώματός τους. Με λίγα λόγια επιλέγουμε μετρίου μεγέθους φράουλες, όχι πολύ ώριμες και όχι μαλακές ή χτυπημένες.
Εικοσιτέσσερις ώρες μετά την αγορά τους θα έχουμε ένα γλυκό, αγαπημένο από παιδιά και από μεγάλους.
Ένα γλυκό που εκτός του ότι μπορούμε να το απολαύσουμε χωρίς συνοδεία...
...θα το δούμε να γίνεται μια αριστουργηματική γευστική πρόταση αν συνοδέψει μια λευκή, σχεδόν άγλυκη πανακότα
αν ελαφρά λιωμένο μπει πάνω στη φρυγανιά για το παιδικό πρωινό ή απογευματινό μικρό γεύμα
ή αν γαρνίρει το αγαπημένο μας παγωτό
ΥΛΙΚΑ
- 1 κιλό φράουλες
- 1 κιλό ζάχαρη
- 2 μεγάλες κουταλιές γλυκόζη (ή μισό βαζάκι του εμπορίου)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Αφαιρούμε με προσοχή από τις φράουλες τα φύλλα προσπαθώντας να μην κόψουμε το σώμα τους. Αν υπάρχουν κάποιες μεγαλύτερες τις αφήνουμε ως έχουν, δεν τις κόβουμε στα δύο.
Τις τοποθετούμε σ’ ένα μεγάλο σουρωτήρι και ρίχνουμε επάνω τους μεγάλη ποσότητα νερού τοποθετώντας τις κάτω από μια βρύση, για να πλυθούν καλά. Αποσύρουμε το σουρωτήρι από τη βρύση, δεν μεταφέρουμε τις φράουλες σε άλλο σκεύος, αλλά αφήνουμε να περάσει λίγη ώρα (περίπου ένα μισάωρο) ώστε οι φράουλες να στεγνώσουν αρκετά.
Διαλέγουμε την πιο πλατιά μας κατσαρόλα, τοποθετούμε στον πάτο τις μισές φράουλες και ρίχνουμε πάνω τους το 1/3 της ζάχαρης (δεν χρειάζεται να μετρήσουμε, αλλά υπολογίζουμε με το μάτι).
Βάζουμε σε δεύτερη στρώση τις υπόλοιπες φράουλες και τις σκεπάζουμε με την υπόλοιπη ζάχαρη.
Αφήνουμε για 12 ώρες τις φράουλες να «ξεκουραστούν» μέσα στη ζάχαρη και να κατεβάσουν τα υγρά τους.
Μετά από12 ώρες τοποθετούμε την κατσαρόλα στην εστία και βράζουμε τις φράουλες για το πολύ 5 λεπτά.
Αποσύρουμε την κατσαρόλα από την εστία, την κουνάμε με μικρές κυκλικές κινήσεις, και βλέπουμε να συγκεντρώνεται αφρός στο κέντρο της κατσαρόλας.
Αφαιρούμε τον αφρό με τη βοήθεια ενός κουταλιού.
Αφήνουμε τις φράουλες μέσα στο σιρόπι τους για 12 ακόμη ώρες.
Στο χρόνο που οι φράουλες μένουν μέσα στο σιρόπι κατεβάζουν κι άλλα υγρά.
Όταν περάσει αυτός ο χρόνος, χρησιμοποιώντας μια κουτάλα-πλέγμα ή απλή σουρωτή, μεταφέρουμε προσεκτικά, λίγες-λίγες τις φράουλες σ’ ένα μεγάλο πιάτο και δένουμε το σιρόπι μας όπως ακριβώς δένουμε τα σιρόπια όλων των γλυκών κουταλιού. Δηλαδή ή δοκιμάζοντας αν κάνει κόμπο μια σταγόνα σιροπιού μέσα σε κρύο νερό ή (σε περίπτωση εμπειρίας) εκτιμώντας από την εμφάνιση του σιροπιού και την κίνηση των φουσκαλών.(Έχουμε ξαναπεί πως όταν το σιρόπι είναι έτοιμο οι φουσκάλες από μια γρήγορη κίνηση που έχουν γίνονται αργές, νωχελικές).
Σ’ εκείνη ακριβώς τη φάση προσθέτουμε στο σιρόπι την γλυκόζη και τις φράουλες, αναποδογυρίζοντας προσεκτικά το πιάτο και αφήνουμε να βράσουν μόνο για ένα ακόμη (1) λεπτό.
Αποσύρουμε αμέσως την κατσαρόλα από την εστία και αφήνουμε να περάσουν λίγα λεπτά για να αφαιρέσουμε τον αφρό από το γλυκό με τον τρόπο που τον αφαιρέσαμε στην προηγούμενη φάση.
Όταν το γλυκό κρυώσει το μεταφέρουμε σε αποστειρωμένα βάζα.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
- Η παρασκευή αυτού του γλυκού δεν απαιτεί καθόλου προσθήκη νερού.Οι φράουλες κατά την παραμονή τους στη ζάχαρη απελευθερώνουν τόσο υγρό ώστε στο τέλος να έχουμε περισσότερο σιρόπι από εκείνο που χρειάζεται να έχουν τα βάζα γλυκού.
- Το σιρόπι που μας περίσσεψε μπορούμε κάλλιστα να το περάσουμε από πυκνή σίτα ή πανί και αναμειγνύοντας το με άοσμο οινοπνευματώδες (π.χ.βότκα ή ρακή) να φτιάξουμε λικέρ φράουλας.
- Θεωρούμε λάθος την προσθήκη αρωματικού στο γλυκό φράουλα ( όπως βλέπουμε σε πολλές συνταγές) Τα γλυκά πρέπει να διατηρούν το άρωμα του φρούτου ,πολύ περισσότερο αν αυτό είναι τόσο έντονο και τόσο χαρακτηριστικό.