Φουρνιστό κοτόπουλο με πατάτες, αλλιώς!


της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
"Έτσι" κι "αλλιώς" το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο είναι ένα αγαπημένο φαγητό, από μικρούς και μεγάλους
Πολλοί θα σκεφτείτε: Πόσο «αλλιώς» μπορεί να γίνει ένα κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο;
Κι εμείς θα σας απαντήσουμε: Τόσο αλλιώς που αυτό το «απλό και φτωχό» φαγητό θα μπορέσει να βγει σ’ ένα «καλό» τραπέζι χωρίς να ντρέπεται!
Παραδεχόμαστε βέβαια, όλοι, πως «έτσι» κι «αλλιώς» το κοτόπουλο με πατάτες στον φούρνο είναι ένα αγαπημένο φαγητό, από μικρούς και μεγάλους.
Απλά, όπως συμβαίνει σε κάθε ανθρώπινη δημιουργία, μπορεί από καλό να γίνει καλύτερο, αν του δώσουμε λίγο περισσότερη προσοχή, λίγη παραπάνω αγάπη, λίγο παραπάνω… χάιδεμα!
Το φαγητό της σημερινής συνταγής διαφέρει από την πλέον συνηθισμένη μορφή του στο φούρνο που το θέλει λεμονιασμένο και χωρίς πολλά άλλα υλικά. Είναι ένα κοτόπουλο με…. «τα σέα και τα μέα του» και αυτό μεταφράζεται: με κόψιμο διαφορετικό από το σύνηθες, με το σκορδάκι του, με τα κρεμμυδάκια του, με την ντοματούλα του, με το ποτάκι του (αντί για νερό), με το ψήσιμό του χωρίς ούτε ένα άνοιγμα του φούρνου και με μια σος εντελώς δική του!
Δοκιμάστε να το φτιάξετε!
ΥΛΙΚΑ
- 1 κοτόπουλο 1 και 1/2 έως 2 κιλά
- 2 κιλά πατάτες
- 3 μέτριες ντομάτες
- 2 μέτρια κρεμμύδια
- 2-3 σκελίδες σκόρδο
- 1 και 1/2 ποτήρι (νερού) λάδι
- 2 ποτήρια (ν) μπύρα
- 2 κουταλιές (σούπας) μουστάρδα
- 1 κουταλιά κέτσαπ (για τη σος)
- Αλάτι
- Μπαχαρικά (προτείνονται: γλυκιά πάπρικα, κόλιανδρο, πιπέρι, κίμινο, σουμάκ).
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Καθαρίζουμε και πλένουμε καλά το κοτόπουλο.
Το κόβουμε κατά μήκος, όχι από τη μεριά της κοιλιάς αλλά από την μεριά της ράχης. (Αυτό το κόψιμο βοηθά στο να μην αφυδατωθούν τα στήθη του, κατά το ψήσιμο.
Αφαιρούμε το λεπτό διχαλωτό κοκαλάκι (το γιάντες) από το στέρνο του, για να μπορέσουμε να το ανοίξουμε εντελώς και να κάθεται καλά πάνω στο ταψί.
Το τοποθετούμε στο ταψί και το ραντίζουμε με την μπύρα και από τις δυο πλευρές του.
Στη συνέχεια του ρίχνουμε το μισό λάδι και με το χέρι μας φροντίζουμε να το αλείψουμε με αυτό, παντού.
Το αλείφουμε με τη μουστάρδα και το πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και το αλάτι.
Στρέφουμε το κοτόπουλο με την μεριά της κοιλιάς προς τα εμάς και τη γεμίζουμε με τις σκελίδες σκόρδου και τα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
Κλείνουμε το κοτόπουλο, για να μη φύγουν τα κρεμμύδια, το αντιστρέφουμε και το απλώνουμε μέσα στο ταψί, ώστε να τα σκεπάζει.
Ανάβουμε τον φούρνο στους 180 βαθμούς.
Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε μεγάλες φέτες.
Τις βάζουμε σε μια λεκάνη, τους ρίχνουμε το υπόλοιπο λάδι και τις ανακατεύουμε να λαδωθούν καλά από όλες τις μεριές.
Τους ρίχνουμε τα μπαχαρικά τους και το αλάτι τους και τις απλώνουμε μέσα στο ταψί.
Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες (όπως στη σαλάτα) και τις διασπείρουμε ανάμεσα στις πατάτες.
Τοποθετούμε το ταψί σε σχάρα κάτω από τη μέση του φούρνου και ψήνουμε για 1,5 ώρα.
Δεν προσθέτουμε νερό και δεν χρειάζεται να ανοίξουμε τον φούρνο κατά τη διάρκεια του ψησίματος.
Μετά την ολοκλήρωση του ψησίματος και τη μεταφορά κοτόπουλου και πατατών σε πιατέλα, παίρνουμε από το ταψί τα λιωμένα κρεμμύδια, το σκόρδο και τα κομμάτια ντομάτας και με την προσθήκη λίγου βραστού νερού και μιας κουταλιάς κέτσαπ, τα λιώνουμε σε μπλέντερ.
Με αυτόν τον τρόπο έχουμε μια υπέροχη σάλτσα (που η γεύση της θυμίζει τη σος μπάρμπεκιου), ιδανική για το πιάτο μας και κυρίως για την κατανάλωση των πιο στεγνών κομματιών του κοτόπουλου.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Θα επιμείνουμε στο κόψιμο του κοτόπουλου από τη μεριά της ράχης. Τα στήθη βγαίνουν μαλακά και ζουμερά
2) Η μπύρα καθώς και η υγρασία που αποβάλλουν οι ντομάτες δεν αφήνουν το φαγητό μας να κολλήσει στο ταψί. (Άλλωστε, το έχουμε ξαναπεί, η προσθήκη νερού ανοστίζει πολύ τα ψητά)
3) Ο χρόνος ψησίματος καθώς και τα υγρά έχουν προβλεφτεί για ψήσιμο μιάμισης ώρας (χρόνος ικανός για ψήσιμο λευκού κοτόπουλου)
4) Με έκπληξη θα διαπιστώσετε πως θα έχετε ένα ζουμερό κοτόπουλο του οποίου έχει πάρει χρώμα και η, αθέατη, κάτω πλευρά.
***Επιτρέπεται η αναδημοσίευση μονάχα τμήματος του παρόντος και μόνο εφόσον αναφερθεί μέσα στο κείμενο η δημιουργός και το site με ενεργό σύνδεσμο που θα ανακατευθύνει τον αναγνώστη