Φουντουκόπιτα
της Χριστίνας Μαστρογιωργάκη
Ε, ναι...Φουντουκόπιτα ή αλλιώς κέικ φουντουκιού!
Το γλυκό φτιάχτηκε πρόσφατα για να αποτελέσει κέρασμα στους συναδέλφους στο σχολείο μου. Από την ημέρα εκείνη συνάδελφοι (και των δύο φύλων) ζητούν τη συνταγή.
Να η ευκαιρία, είπα, να την ετοιμάσω και για το δικό μου αρχείο και συνεπώς και για το viannitika.gr.
Σας έχω ξαναπεί, θαρρώ, πως οι νεαρές της οικογένειάς μου, εδώ και χρόνια με παρακινούν:
«Γράψε, επιτέλους, τις συνταγές σου. Θαρρείς πως θα τις θυμάσαι πάντα; Και στο κάτω-κάτω δεν σκέφτεσαι πως κάποια στιγμή θα τις χρειαστούμε κι εσύ θα... λείπεις;».
Και να η φουντουκόπιτα για σας, για τους φίλους που τη δοκίμασαν και τους άρεσε, για το συνταγολόγιο των απογόνων μου.
ΥΛΙΚΑ
1 ποτήρι (νερού) αλεσμένα φουντούκια (όχι σκόνη)
1 ποτήρι (ν) αλεύρι για όλες τις χρήσεις
1 ποτήρι (ν) ζάχαρη καστανή ή άσπρη κρυσταλλική
4 αυγά
330 ml κρέμα γάλακτος
125 γρ. μαλακό βούτυρο (δηλαδή το 1/2 συσκευασίας 250γρ)
120-125 γρ. κουβερτούρα
2 κουταλιές σούπας στιγμιαίο καφέ
1 μπαίκιν πάουντερ
1 κουταλάκι γλυκού (κοφτό) μαγειρική σόδα
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΚΑΛΥΨΗ
- 330 ml κρέμα γάλακτος
- 180 γρ. κουβερτούρα.
- Το 1/4 της συσκευασίας του βουτύρου των 250γρ.που προαναφέρεται (δηλαδή περίπου 60γρ)
- 1/2 ποτήρι (ν) ζάχαρη (άσπρη ή καστανή)
- 1/2 ποτήρι (ν) αλεσμένα φουντούκια.
ΓΙΑ ΤΟ ΤΑΨΙ: το άλλο 1/4 της συσκευασίας του βουτύρου των 250γρ
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Δεν θα χρειαστούμε μίξερ, παρά:
- ένα μούλτι
- ένα αντικολλητικό τηγάνι
- μια σπάτουλα (μαρίζ)
- ένα ταψί 30Χ40
Ανάβουμε το φούρνο στους 175 βαθμούς.
Χωρίζουμε το βούτυρο στη μέση και βάζουμε το μισό (125γρ) στην εστία σε αντικολλητικό τηγάνι.
Όταν το βούτυρο λιώσει προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, τον καφέ και τη ζάχαρη
Μόλις αρχίσει ο βρασμός απομακρύνουμε το τηγάνι από την εστία και προσθέτουμε την κουβερτούρα.
Ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ώστε το μίγμα να ομογενοποιηθεί και προσθέτουμε τα αλεσμένα φουντούκια.
Σε ένα μπολ αναμιγνύουμε το αλεύρι με το μπαίκιν-πάουντερ και τη σόδα και τα προσθέτουμε και αυτά στο μίγμα του τηγανιού. Ανακατεύουμε καλά.
Τώρα η θερμοκρασία του μείγματός μας έχει πέσει αρκετά και μπορούμε να προσθέσουμε τα κτυπημένα αυγά λίγα-λίγα ανακατεύοντας συνεχώς.
Παίρνουμε με τα δάχτυλά μας το μισό από το βούτυρο που μας έχει μείνει (δηλαδή το 1/4 του συνολικού των 250γραμμαρίων) και το αλείφουμε όλο στα πλάγια και στον πάτο του ταψιού μας.
Με τη βοήθεια μιας σπάτουλας (μαρίζ) αδειάζουμε το χυλό μας στο ταψί.
Ψήνουμε για 15λεπτά. Δοκιμάζουμε το ψήσιμο μπήγοντας ένα μαχαίρι και αν δεν βγει στεγνό, ψήνουμε ακόμη για 2 λεπτά.
Όσο το γλυκό μας ψήνεται στο φούρνο ετοιμάζουμε την επικάλυψη, επαναλαμβάνοντας την αρχική διαδικασία μέχρι του σημείου πρόσθεσης των φουντουκιών. Δηλαδή:
Λιώνουμε το βούτυρο (1/4 του αρχικού) στο αντικολλητικό τηγάνι, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος και όταν αρχίσει να βράζει απομακρύνουμε το τηγάνι από την εστία και προσθέτουμε την κουβερτούρα. Ανακατεύουμε αρκετά για να ομογενοποιηθεί το μείγμα και προσθέτουμε τα αλεσμένα φουντούκια.
Αυτό το μείγμα δεν το ρίχνουμε ζεστό πάνω στη φουντουκόπιτα μόλις βγει από τον φούρνο, παρά το ανακατεύουμε συχνά και περιμένουμε να πήξει αρκετά, ώστε, βάζοντάς το πάνω στη φουντουκόπιτα να μην ρέει στα πλάγια της αλλά να παραμείνει στην επιφάνειά της και να στρωθεί πάνω σ’ αυτήν.
Διακοσμούμε όπως μας αρέσει. Άλλοτε επικαλύπτοντας με τρούφα ή τριμμένη σοκολάτα κι άλλοτε κάνοντας σχέδια με λιωμένη λευκή κουβερτούρα.
Σερβίρουμε σκέτη ή με παγωτό.
ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1) Μη φοβηθείτε να αφήσετε να φουντούκια πολύ χοντροαλεσμένα. Στην περίπτωση αυτή κάθονται στον πάτο της φουντουκόπιτας και δίνουν εικόνα τάρτας. Αν πάλι δεν σας αρέσει να «βρίσκετε» τα φουντούκια, αλέστε τα όσο θέλετε
2) Ιδανικό σερβίρισμα της φουντουκόπιτας γίνεται αν, αφού τοποθετήσετε την μερίδα στο πιάτο, την ζεστάνετε για λίγα δευτερόλεπτα στον φούρνο μικροκυμάτων (όχι πολύ αλλά τόσο όσο, παρακολουθώντας την, να δείτε ότι γυαλίζει η επικάλυψή της)
3) Αν θέλετε να διακοσμήσετε με λευκή κουβερτούρα τότε ζεστάνετε αρκετά δύο (2) κουταλιές βούτυρο με δύο-τρείς (2-3) κουταλιές γάλα και λιώσετε μέσα σ’ αυτά 100 γρ. λευκής κουβερτούρας.